Görüş Bildir
Haberler
FED, Ziraat Bankası New York Şubesini Mi Kapattı?

FED, Ziraat Bankası New York Şubesini Mi Kapattı?

09.09.2014 - 14:55

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafından temmuz ayında uyarıldığı halde Ziraat Bankası’nın New York şubesinin 60 gün içinde kara para ile mücadele eylem planı hazırlamaması nedeniyle dün itibariyle FED tarafından kapatılıp kapatılmadığını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sordu.

İlk önerge Temmuz’dan bu yana bekliyor

CHP’li Umut Oran, Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde bu iddiayı gündeme getirdi. Oran önergesinde, “Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED), Temmuz ayı başında Ziraat Bankası New York Şubesi üzerinden İran’a yönelik yaptırımları ihlal eden şüpheli para transferleri gerçekleştiğinin belirlendiği gerekçesiyle Ziraat Bankası hakkında kara para incelemesi başlatmıştı. Konuyla ilgili olarak size yönelttiğim ve 8 Temmuz 2014’te TBMM’ye sunduğum 7/47760 sayılı yazılı soru önergeme henüz yanıt vermediniz” dedi.

Fed dün şubeye giderek faaliyetleri durdurdu mu?

Ziraat Bankası New York Şubesi ile ilgili olarak yeni gelişmelerin gündeme geldiğini belirten Oran, Babacan’a şu soruları yöneltti:

- FED görevlileri 8 Eylül 2014 tarihinde Ziraat Bankası New York Şubesi’ne giderek, sırada bekleyen müşterilerin dahi işlem yapmasını beklemeden bireysel bankacılık faaliyetlerini durdurulması talimatı verdi mi? FED niçin böyle bir işlem yaptı? Şube bugün itibariyle halen açık mıdır, bankacılık işlemleri yapabiliyor mu?

Nedeni hazırlanmayan eylem planı mı?

- FED’in 1 Temmuz’da Ziraat Bankası New York şubesi ile ilgili olarak kara para ile mücadele için 60 günlük bir eylem planı istemesine rağmen (www.federalreserve.gov/newsevents/press/enforcement/20140701a.htm ) söz konusu eylem planı hazırlanmadığı için mi şubenin bankacılık faaliyetleri durduruldu?

25 Haziran’da anlaşma imzalanmıştı

- FED’in internet sitesinde yer alan 25 Haziran 2014 tarihli anlaşma metninde belirtilen, 'Banka yönetim kurulu ve şube yönetimi anlaşmadan itibaren 60 gün içinde düzenleyici kurumlara şubenin banka gizlilik kanunu ve kara paranın aklanmasının önlenmesi (BSA/AML) gereksinimlerine uyumunun banka tarafından gözetimini güçlendirecek” yazılı bir plan FED’e sunuldu mu? Plan içeriği özet olarak nedir?

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0