Görüş Bildir
Haberler
Fatih Sultan Mehmet'in Kaç Çocuğu Oldu? Fatih Sultan Mehmet'in Çocuklarının İsimleri...

Fatih Sultan Mehmet'in Kaç Çocuğu Oldu? Fatih Sultan Mehmet'in Çocuklarının İsimleri...

Elif Ateş
10.09.2021 - 11:24

Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, Batı'da Grando Turko takma adıyla bilinmektedir. Kendini her konuda geliştirmiş olan II. Mehmet, çok iyi bir medrese eğitimi aldı. Hocalarının medrese kökenli olmasının yanı sıra sarayda bulunan İtalyanların da etkisi büyüktür. Klasik arkeolojinin öncülerinden Anconalı Ciriaco, II. Mehmed'e Antik Yunan filozlarını tanıttı. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet; Latince, Arapça, Farsça, Yunanca, ve İtalyanca dillerini de bu dönemde öğrenmiştir. Peki Fatih Sultan Mehmet'in kaç çocuğu vardır? Fatih Sultan Mehmet'in çocuklarının isimleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Osmanlı tarihini değiştiren İstanbul'un fethi, 6 Nisan 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir. O zaman ki ismi Kostantinniye olan İstanbul, 29 Mayıs 1453 yılına kadar karadan ve denizden kuşatıldı. İstanbul'da Bizans İmparatorluğu son bularak Osmanlı'nın yeni merkezi haline geldi. Padişahın amacı ise bu bölgede Roma gibi kozmopolit bir yapı kurmaktı. Fetihten sonra kaçan tüccar olan Rum ve Cenevizlileri tekrar geri çağırdı. Ermeni ve Rum Patrikhanelerin bulunmasına izin verdi. Fatih Sultan Mehmet, farklı dinleri bir arada tutarak İstanbul'un kültür şehri olmasını sağladı. Osmanlı döneminin meşhur padişahlarından Fatih Sultan Mehmet hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

FATİH SULTAN MEHMET'İN KAÇ ÇOCUĞU OLDU? FATİH SULTAN MEHMET'İN ÇOCUKLARININ İSİMLERİ...

Fatih Sultan Mehmet'in bilinen dört çocuğu vardır. I. Gülbahar Hatundan olan II. Bayezıd,  Sultan Bayezid-i Veli adıyla da bilinmektedir. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Doğum yeri ise bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan Dimetoka'da, Dimetoka Sarayı'dır. İstanbul fethedildikten sonra 7 yaşındayken Amasya valisi oldu. Burada dönemin ünlü bilginlerinden eğitimler alarak padişah olacak şekilde yetiştirildi. O dönemde Amasya eğitim ve kültür merkezi olduğu için Bayezıd iyi hocalardan İslam ilimlerini öğrendi. Hayatını Amasya sarayında genellikle şiirlerle uğraşarak geçirdi. 

II.  Mehmet'in bir diğer oğlu ise Gülşan Hatun'dan olan Şehzade Mustafa'dır. Bayezıd'dan sonra 1450 yılında doğdu. Karamanda sancakbeyi iken gizemli bir şekilde ölmüştür. Sadrazamın eşi ile gizli bir ilişki yaşadığı için sadrazam tarafından öldürüldüğü düşünülmektedir. 

Annesi Çiçek Hatun olan Cem Sultan, Şehzade Cem olarak da bilinmektedir. 1459 yılında Edirne'de doğdu. Eğitim konusunda oldukça gelişmiş olan bu şehzade, 4 yaşından 10 yaşına kadar sarayda eğitim aldı. Bu eğitimler sırasında Rumca dahil birçok yabancı dili öğrendi. 10 yaşına geldiğinde Kastamonu sancak beyi olarak görev aldı. Kastamonu sarayındayken kamu, siyaset konusunda tecrübeler kazandı. 1472 yılında ise İstanbul'a gelerek sünnet düğünü yapıldı. Osmanlı tarihinde Cem Sultan vakası ile bilinmektedir. Sultan, 14 yıl boyunca esir hayatı yaşamış ve en sonunda Papa tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.

Bir diğer çocuğu ise annesi Gülbahar Hatun olan, Gevherhan Hatun'dur. Fatih'in kesin olarak bilinen tek kızıdır. 1474 yılında Akkoyunlu hükümdarının oğlu Uğurlu Mehmed Bey ile evlendirildi. Fatih Sultan Mehmet, Gevharhan Hatun'un eşini Sivas beyler beyine atadı. Eşinin ölümü üzerine İstanbul'a dönen Gevherhan, yaşamını hayır işleri geçirdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın