Görüş Bildir
Haberler
Evde Kendi İmkanlarıyla Tarım Yapmak İsteyenlere Yemyeşil Tavsiyeler

Evde Kendi İmkanlarıyla Tarım Yapmak İsteyenlere Yemyeşil Tavsiyeler

Amy Santiago
08.03.2021 - 08:00

Evde az da olsa bitki yetiştirmek insana mental anlamda da iyi geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Filizlendirme

1. Filizlendirme

'Filizlendirip ne yapacağım?' diyenler olabilir ama bakliyat filizleri yemekleriniz için protein deposu. Salatalarda, sandviçlerde ve tavada hafif kavurarak kullanılabilecek filizleri evde kendi imkanlarınızla yapabiliyorsunuz. 

Neleri filizlendirebilirsiniz? 

Çiğ mercimek, nohut, maş fasülyesi gibi seçenekler mevcut. 

Nasıl yapacağım?

Tohumları yıkayarak bir gece suda bekletiyorsunuz. Süzdükten sonra ağzı bez ile kapatılmış cam kavanozda 45 derecelik bir açıyla baş aşağı, karanlık ve ılık bir köşede tohumların nemli kalmasını sağlayarak bekletiyorsunuz. Günde 1 ya da 2 kez yıkayıp süzerek işleme 4-5 gün devam ediyorsunuz.

2. Elyafla filizlendirme

2. Elyafla filizlendirme

Topraksız tarıma örnek olabilecek diğer örnek de elyaflı bir yastığa açılmış deliklere yerleştirilen semizotu kökleri. Semizotunu aynı zamanda toprak dolu saksıda da yetiştirilebildiğinden ev bahçeciliği için oldukça uygun bir bitki. Yazın bol yoğurtlu semizotu salatalarını tamamen evinizden çıkma üretimle yemenin tadı bambaşka olacak.

3. Artık sebzeleri suda değerlendirme

3. Artık sebzeleri suda değerlendirme

Yemek yaparken elinizde kalan sebzelerle evde kendi tarımınızı kendiniz yapacağınızı duyunca şaşıracaksınız. Havuç başı, ananasın baş kısımları veya kereviz sapını kullanarak isterseniz yiyebileceğiniz isterseniz dekorasyon olarak kullanabileceğiniz yeşillikler yaratabilirsiniz. 

Nasıl yaparım?

Suya bırakacağınız sebzelerin baş kısmından yeşeren yeşil kısımları yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanabilirsiniz. Ya da bir vazo içinde yemyeşil görüntüsüyle salonunuzu süsleyebilirsiniz. Biraz daha emek isteyen bir suda yetiştirme örneği için sizi aşağıya bekliyoruz :)

4. Suda avokado yetiştirme

4. Suda avokado yetiştirme

Avokadoyu evde yetiştirebileceğini bilen insan sayısı oldukça az. Kulağa enteresan gelmesinin yanında yapımı da oldukça enteresan ve eğlenceli. 

Nasıl yetiştiririm?

Avokado çekirdeği bulduktan sonra ona 3 adet kürdan saplıyorsunuz. Ve sivri kısmı yukarıda kalacak şekilde su dolu bardak içerisine oturtun. Su eksildikçe eklemeye devam edeceksiniz. Avokadonun dibinden bardağın sonuna kadar inecek köklerini izleyin. Tabii bu işlem filizlendirme gibi 4-5 günde oluşmuyor; en az 2 aylık bir bekleme süreniz olacak. Kökler yeterinde büyüdükten sonra kırmadan toprak dolu bir saksıya ekin ve düzenli sulayarak büyümesini izleyin.

5. Torbada tarım

5. Torbada tarım

Torba kullanmak hem ev bahçeciliğini geliştiren hem de görünüş itibarıyla etrafa hoşluk katacak bir işlem. Gübreli toprak ve taş parçacıklarıyla dolduracağınız torbaları, balkon-teras-bahçe gibi uygun olabilecek alana yerleştirin. 

Torbada yetiştirilebilecek sebze ve bitki seçeneği oldukça fazla. Hatta kabak bile yetiştirebileceğinizi söyleyebiliriz :) Özellikle havanın kurak olduğu yerlerde bu yöntem tercih ediliyor; ayrıca kolay ve verimli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bir klasik: Saksıda domates, biber, patlıcan!

6. Bir klasik: Saksıda domates, biber, patlıcan!

Yeterli büyüklükte saksı ve gübreli toprakla geniş saksılarda domates, biber, patlıcan ve limon yetiştirebilirsiniz. Bunun için hazırlık biraz daha uzun sürebilir ama kendi elinizle yetiştirdiğiniz sebzelerin tadı bir başka olacaktır. 

Peki hangi otları toprak dolu saksıda yetiştirebilirsiniz? 

Fesleğen, Adaçayı, semizotu, reyhan gibi örnekler kolayca yetiştirmeye uygun seçeneklerdir. Haberiniz olsun :)

7. Kağıt havlu üzerinde tere yetiştirme

7. Kağıt havlu üzerinde tere yetiştirme

Bu işlere yeni başladıysanız ilk denemelere uygun bir seçenek olan tere otuyla tanışın. Tere, çimene benzer bir bitki olduğundan kolay yetişmekte. Hem de toprağa ihtiyaç duymadan! 

Nasıl yaparım?

Kağıt havlu veya pamuk üzerinde kolayca yetiştirilebilen tereyi, bol güneş alan bir yerde tutarsanız 7-10 gün arasında hasata uygun halde bulabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
7
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hsynnnnnn

tohumları filizlendirme süreci başladı. bu kondua daha çok içerik istiyoruz.