Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Euro 2020 Öncesi El Kitabı

Euro 2020 Öncesi El Kitabı

Onedio Spor
06.06.2021 - 10:38

Euro 2020’nin başlamasına sayılı günler kaldı ve herkeste tatlı bir heyecan hakim.Milli takımımız ise uzun süre sonra heyecan veriyor.

Peki Euro 2020 başlamadan önce turnuva hakkında ne kadar bilgilisin? Beraber turnuvanın ayrıntılarına göz atalım.

Bir “Avrupa Şampiyonası” yapma fikri ilk olarak 1927 yılında Fransa Futbol Federasyonu genel sekreteri Henri Delaunay tarafından ortaya atılmış fakat bu fikrin gerçee dönüşme tarihi ise bundan 31 yıl sonra 1958 yılında gerçekleşmiştir.Ayrıca İlginç bir tesadüf eseri, dört yıl önce olduğu gibi Avrupa Şampiyonası bir kez daha o yaz futbolun Dünya Kupası’nı ağırlayan bir kentte düzenleniyordu. Delaunay ise Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası’nın temellerinin atılmasında büyük katkı vermiştir.

Kimdir bu Henri Delaunay?

Futbolculuk kariyeri ile başlayan ve oldukça kısa süren fakat futboldan kopamayan bir insan olan Henri Delaunay,şansını hakemlikte de denemiştir fakat yönettiği maç sırasında yüzüne geldiği darbe sonucunda hakemliği de bırakmak zorunda kalacak,görüş ve yenilikçi fikirlerini ise yönetici sıfatıyla harekete geçirmeye çalışacaktı.

Avrupa Şampiyonası’nın son kazananı 2016 yılında Portekiz olmuştur.Oldukça drama dolu maçta uzatmalarda bulduğu gol ile turnuvayı kazanmıştır.Büyülü golü ise dakika 109’da Eder atmış,Portekizlileri sevince boğmuştur.Şüphesiz Portekiz’in en iyi oyuncusu Cristiano Ronaldo ise Michel Platini ile (9) Avrupa Şampiyonası’nn en golcü oyuncuusudur.Yendikleri takım Fransa ise EURO 2016’da finalist olmasının yanında ev sahibiydi ve finalde favoriydi.

EURO Tarihinin en Başarılı Takımları Kimdir?

Avrupa Şampiyonası’nı en çok kazanan takımlar ise 3’er kez olacak şekilde Almanya ve İspanya.Almanya 1972 ,1980 ve 1996 yıllarında kazanmış,1972 ve 1980 şampiyonluklarında Batı Almanya mücadele etmiştir.3 kez kazanmanın yanı sıra 3 kez de finalist olarak kalmıştır.İspanya ise 1964,2008 ve 2012 yılında turnuvanın galibi olmuş,1984 yılında ikinci olarak tamamlamışlardır.

Turnuva’nın ilk galibi final maçında Yugoslavya’yı, uzatmalarda attığı golle deviren SSCB ilk Avrupa şampiyonu olmuştur. Turnuvanın en dikkat çeken olayı ise, çeyrek finalde Sovyetler Birliği ile eşleşen İspanya’nın siyasi nedenlerle turnuvadan çekilmesi ve SSCB’nin doğrudan yarı finale çıkmasıydı.Fakat 4 yıl sonra İspanya finalde SSCB’yi 2-1 yenmiş,turnuvayı kazanmıştır.

En “başarısız” takımlardan biri de lanetli İngiltere.Aslıında her zaman iyi bir takım oluşturan İngiltere’nin şansı hiç yaver gitmemiştir.İstatistikler de bunu kanıtlar nitelikte.

H iç ilk iki sırada yer almadan finallere en çok katılan takım

Hiç ilk iki sırada yer almadan en çok ilk sekiz sırada bitiren takım

Hiç ilk iki sırada yer almadan en çok ilk dört sırada bitiren takım

Hiç şampiyon olmadan finallere en çok katılan takım

Hiç şampiyon olmadan en çok ilk sekiz sırada bitiren takım

İstatistiklerden devam edecek olursak tüm zamanlardaki istatistiklerde ise Almanya oldukça dikkat çekiyor.Yugoslavya ise ayrı bir rekortmen.

En çok maç oynayan takım 43 maç ile Almanya

En çok galibiyet alan takım 23 galibiyet ile Almanya

En çok mağlubiyet alan takım 14 mağlubiyet alan Danimarka

En çok berabere kalan 1 takım 15 beraberlik ile İtalya

En yüksek maç başına atılan gol ortalaması 1.63 Hollanda

En yüksek maç başına yenen gol ortalaması 2.79 Yugoslavya

Bunlar en dikkat çeken istatistikler.Almanya’nın en golcü oyuncusu ise şaşılmayacak üzere Gerd Müller.Meraklısına daha fazla bilgi bulabileceği wikipedia linkini bırakıyorum.

Benim dikkatimi çeken bilgiler ve istatistikler bunlar.Umarım EURO 2020 Türkiye için iyi bir hatıra olarak kalır.2008’deki başarılarımızı tekrar etmek umuduyla çıktığımız yolda olası gelecek bir başarı çok önemli.Mutlu olmaya içinde olduğumuz süreçte çok ihtiyacımız var.

Latest posts by onuroglakcioglu (see all)

Kaynak: http://dislokasyon922.com/euro-2020-o...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın