Görüş Bildir
Haberler
Esnek Batarya İçin İlk Önemli Adım

Esnek Batarya İçin İlk Önemli Adım

Ulaş
29.04.2014 - 19:36

Esnek Batarya İçin İlk Önemli Adım

Bilim insanları, giyilebilir teknolojilerin geleceği için çok önemli bir gelişmeye imza attı. ABD'li araştırmacılar, batarya ve süper kapasitörlerle uyumlu ince ve esnek film geliştirildi.

Rice Üniversitesi araştırmacıları, mevcut bataryalarda kullanılan lityuma gerek kalmadan yüksek kapasiteli ve esneyebilen batarya geliştirmeyi başardı.

Katı elektrolit etrafını nano ölçekteki nikel-florür elektrot katmanlarla saran araştırmacılar, yüksek enerjili batarya ve süper kapasitörlerle uyumlu esnek bir materyal elde etmeyi başardı.

Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlanan araştırmanın başını çeken kimyacı James Tour, bir inçin (2.54 cm) 100'de 1'i kalınlığında elektrokimyasal kapasitör geliştirmeyi başardı. Araştırmada yer alan bir diğer isim olan Yang Yang, kapasitörün belli cihazlara uyumlu kılınması için boyutunun değiştirilebildiğini veya katmanlar eklenerek büyütülebildiğini söyledi.

Yapılan testlerde, nano ölçekteki kapasitör 10 bin kez yeniden şarj edildiği süreçte kapasitesinin yüzde 76'sını korumayı başardı. Tour, araştırmalarında grafen, karbon nano tüpler ve iletken polimerler gibi esnek olabilen, aynı zamanda inorganik metal bileşiklerdeki gibi elektrik depolama kapasitesi yüksek bir materyal elde etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kapasitesini büyük oranda korudu

Yüksek elektrik depolama özelliği bulunan materyallerin fazlasıyla kırılgan olduğunu belirten Yang ise geliştirdikleri cihazın lityum iyon bataryalara kıyasla çok daha pratik ve güvenli olduğunu ifade etti. Kapasitör yapısında bir batarya elde ettiklerini belirten Yang, cihazı bir kapasitör gibi hızla şarj edip boşaltabileceklerini, aynı zamanda bir batarya gibi daha yavaş şarj edip uzun süreli kullanabileceklerini söyledi.

Ürettikleri kapasitör/bataryanın 900 nanometre kalınlığındaki nikel-florür tabakasında yer alan 5 nanometre genişliğindeki gözenekler, 10 bin kez şarj işlemi sonrasında elektrik depolama kabiliyetini korudu. Araştırmacılar, geliştirdikleri cihazın ileride 3D nano gözenekli materyallerin geliştirilmesine kapı aralayabileceğini düşünüyor.

Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/esn...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0