Görüş Bildir
Haberler
Eski Zaman Aşklarının Ne Kadar da Saf Olduğunu Gösteren 19 İngiliz Dönem Filmi

Eski Zaman Aşklarının Ne Kadar da Saf Olduğunu Gösteren 19 İngiliz Dönem Filmi

Gökhan A.
30.11.2015 - 22:59

Bu film listemizde de birçok sinemasever tarafından ilgiyle karşılanan İngiliz dönem filmlerini derledik. Zamanın ünlü kişiliklerinin biyografileri olan veya yine o dönemin yazarlarının kitaplarından uyarlanan filmler genel olarak kadının itaatkarlığının birinci vazife olduğu İngiltere dönemine eleştiriler getiriyor. İşte o dikkat çeken en iyi İngiliz dönem filmleri.

IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri turkcealtyazi.org dan derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Emma (1996) | IMDb 6.8

19. Emma (1996) | IMDb 6.8

Emma

http://www.imdb.com/title/tt0116191

'Emma, güzel, zeki ve varlıklı bir kızdı. Rahat bir evi, iyimser bir yaradılışı vardı,' cümleleri ile başlayan Jane Austen'in kaleme aldığı aynı isimli romanın fantastik bir yorumla sinema uyarlaması. Başrolde Gwyneth Paltrow'un yer aldığı film, 19. yüzyıl İngiltere'sinde çöpçatanlık yapmaya ve insanların aşk hayatına burnunu sokmaya bayılan bir kadını anlatır...

18. Düşes (2008) | IMDb 6.9

18. Düşes (2008)  | IMDb 6.9

The Duchess

http://www.imdb.com/title/tt0864761

On sekizinci yüzyıl sonu, çok güzel ve büyüleyici Düşes Georgiana Cavendish, dönemin en etkileyici kadınıdır. Düşesliği güzelliği ve karizmasına borçludur. Ancak yanlış politik hareketler, savurganlık, açgözlülük, kumar ve yaşadığı aşk onun itibarını düşürmüştür. Kendinden yaşça büyük, Devonshire Dükü ile evlenir. Bu evlilikle Georgiana moda ekolü haline gelir. Aynı zamanda kurnaz bir politikacıdır da. Ama Georgiana hala evliliğinde bulamadığı aşkı umutsuzca aramaya devam eder.

17. Parlak Yıldız (2009) | IMDb 7.0

17. Parlak Yıldız (2009)  | IMDb 7.0

Bright Star

http://www.imdb.com/title/tt0810784

Muhteşem doğa manzaralarıyla bezeli bu romantik film, 1818 yılında, Londra'nın hemen dışında geçiyor. Henüz 23 yaşındaki şair Keats, genç komşuları, moda öğrencisi Fanny Brawne'la gözlerden ırak bir ilişkiye girer. Birbirlerine bağlılıkları güçlenir, aşkları alevlenirken bazı engelleri aşmaları gerekir: Fanny'nin annesi, Keats'in en yakın arkadaşı Brown ve genç şairin amansız hastalığı...

16. Bayan Potter (2006) | IMDb 7.0

16. Bayan Potter (2006)  | IMDb 7.0

Miss Potter

http://www.imdb.com/title/tt0482546

'Tavşan Peter'in Öyküsü' kitabıyla ün kazanmış çocuk kitabı yazarı Beatrix Potter'in yaşam öyküsü.. Potter, soğuk dış görünüşüne rağmen Kraliçe Viktorya dönemi kadınlarına göre son derece zeki, tutkulu ve bağımsızdır. İçinde yaşadığı toplumun, çağın ve ailesinin onun için öngördüğü yaşamla yetinmeyen Potter, hayvanlar ve insanlar arasında büyük benzerlikler görmektedir.Yüreği ve hayalgücü sayesinde gerçekleştirdiği keşfini insanlara anlatması o kadar da kolay olmayacaktır.

15. Yasak Aşk (1996) | IMDb 7.0

15. Yasak Aşk (1996)  | IMDb 7.0

Jude

http://www.imdb.com/title/tt0116722

Toplumun klişeleşmiş bakış açılarını yıkmak zordur. Sürekli gelişme ve öğrenme arzusu ile yanıp tutuşan duvarcı Jude Fawley, zor olan her şeyle mücadele etmeye hazırdır. 19. yüzyılın, insanları belli statülere hapseden hiyerarşik anlayışını yıkmakla mücadele eden Fawley, öğrenme arzusunun da etkisi ile üniversitenin bulunduğu kasabaya taşınır. Bu kasabada tanıştığı Sue, olmak istediği insanın cisme gelmiş hali gibidir. Akraba olmalarına rağmen aralarında engellenemez bir çekim başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Sonsuza dek (1998) | IMDb 7.0

14. Sonsuza dek (1998)  | IMDb 7.0

EverAfter

http://www.imdb.com/title/tt0120631

Modern bir Sindrella hikayesi olarak sunulan filmde Danielle in babası zamansız bir şekilde ölür. Böylece Danielle kötü üvey annesi ve üvey kızkardeşleriyle yaşamak zorunda kalır. Bu insanlar tarafından devamlı hor görülen Danielle bir gün rastlantısal bir şekilde Prens Henry ile tanışır. Prense aşık olan Danielle in karşısına üvey kızkardeşi Marguerite çıkar. İşte tam o sırada dünyanın en büyük dahilerinden biri olan bir adam Danielle e yardım eder? Bu dahi Leonardo Da Vinci nin ta kendisidir...

13. Mansfield Park (1999) | IMDb 7.1

13. Mansfield Park (1999) | IMDb 7.1

Mansfield Park

http://www.imdb.com/title/tt0178737

Mutlu ama sefil bir hayat süren Fanny'nin ailesi onu daha iyi durumda olan ve Mansfield Konağında yaşayan teyzesinin yanına gönderiyor. Ailede sadece Edmund ile iyi geçinen Fanny zamanla ona aşık oluyor. Bir hafta sonu eve konukların gelmesi, Edmund'un başka biriyle nişanlanması, Fanny'nin hayatını değiştiriyor.

12. Çılgın Kalabalıktan Uzak (2015) | IMDb 7.1

12. Çılgın Kalabalıktan Uzak (2015) | IMDb 7.1

Far from the Madding Crowd

http://www.imdb.com/title/tt2935476

19. yüzyılda Wessex'in kasabalarından birindeyiz. Malum kadınların 19. yüzyılda davranış biçimlerini kısıtlayan bir sürü kural var, fakat genç Batsheba bu kuralların hiçbirine önem vermeyerek kendi istediği gibi özgür bir hayat yaşamanın peşinde ve bulundukları çevre için oldukça alışılmışın dışında bir hayat sürüyor. Kendi hayatını bu özgürlükle yaşarken de ona aşık olan üç farklı adamın hayatlarını alt üst ediyor.

11. Aşkın Kitabı (2007) | IMDb 7.1

11. Aşkın Kitabı (2007)  | IMDb 7.1

Becoming Jane

http://www.imdb.com/title/tt0416508

Jane Austen aşka inanmaktadır. Anne ve babası onun 1795 İngiltere'sinde adet olduğu üzere, para karşılığı bir evlenme yapmasını arzular. 20 yaşındaki Jane büyüleyici, genç bir İrlandalı olan Tom Lefroy ile tanıştığında, zekası ve cüretkarlığı genç kızın merakını uyandırır. Jane, Lady Gresham'ın yeğeninin teklifini geri çevirip, ailesinin otoritesine ve sosyal adetlere karşı gelebilecek mi?

10. Sahne Güzeli (2004) | IMDb 7.2

10. Sahne Güzeli (2004)  | IMDb 7.2

Stage Beauty

http://www.imdb.com/title/tt0368658

1660'larda İngiltere'nin en gözde kadını Edward 'Ned' Kynaston. Kadınların sahneye çıkmasının yasak olduğu bu dönemde Ned güzelliği ve kadın rollerindeki başarısıyla tanınıyordu. Fakat Kral II. Charles aynı eski trajedilerin aynı yaşlı oyuncular tarafından canlandırılmasından oldukça sıkılmıştır. Kral Othello'nun bir kaç iyi espri ile yeniden düzenlenmesini ve kraliyete sunulacak oyunlarda artık kadın rollerinin kadınlar tarafından oynanmasını ister. Bu kralın küstah ve sahneye meraklı metresi Nell Gwyn için iyi bir haberdir. Genç ve güzel bir kostümcü olan Maria da bu güzel habere çok sevinir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Aşık Shakespeare (1998) | IMDb 7.2

9. Aşık Shakespeare (1998) | IMDb 7.2

Shakespeare in Love

http://www.imdb.com/title/tt0138097

Elizabeth dönemi İngiltere'sinde geçen bu romantik komedi filminde genç Shakespeare'in aşk hayatı anlatılıyor. Aslında Shakespeare'in son günlerde aşk hayatı hiç iyi gitmiyordur. Yeni oyunu 'Romeo and Ethel the Pirate's Daughter' konusunda ise daha bir satır bile düşünebilmiş ve yazabilmiş değildir. Shakespeare'in hayranlarından zengin ve güzel Viola duygusuz bir adam görünümündeki Lord Wessex ile evlenmek üzeredir.Hayali oyuncu olmak olan Viola, Shakespeare ile tanışınca ikisi yasak bir aşkın heyecanına kapılırlar.

8. Gençlik Ahti (2014) | IMDb 7.2

8. Gençlik Ahti (2014) | IMDb 7.2

Testament of Youth

http://www.imdb.com/title/tt1441953

Ünlü bir yazar olma idealindeki Vera zorlu bir sınav sonucunda Oxford'da okumaya hak kazanır. Ama henüz birkaç ay geçmeden savaşın başladığı haberleri duyulur. Aslında nişanlısı Roland da Oxford'u kazanmış olmasına rağmen savaşa gönüllü olarak katılmaya karar verir. Abisi Edward da askere alınınca Vera'nın aklı derslerinden çok cephedeki gelişmelerde kalır. Savaşın henüz ilk yılında nişanlısının ölüm haberini alır. Yaşadığı bu acı üzerine kendi de bir şeyler yapması gerektiğine karar verir ve okulu askıya alarak gönüllü hemşire olarak cepheye gider.

7. Genç Victoria (2009) | IMDb 7.3

7. Genç Victoria (2009)  | IMDb 7.3

The Young Victoria

http://www.imdb.com/title/tt0962736

Genç Victoria filminde, Kraliçe Victoria’nın hanedanlık içerisindeki iktidar kavgalarının nesnesi olmaktan, Prens Albert (Rupert Friend) ile yaşadığı romantik yakınlaşmaya ve dillere destan evliliğine kadar gizemli konulara el atılıyor. Emily Blunt'ın Genç Victoria'yı başarıyla canlandırdığı filmin drama, romantizm, siyasi entrikalar ve nefes kesici bir sinematografiyle örülü öyküsü, İngiliz oyunculardan oluşan kadrosuyla daha da kuvvetleniyor.

6. Belle (2013) | IMDb 7.4

6. Belle (2013) | IMDb 7.4

Belle

http://www.imdb.com/title/tt2404181

Gerçek yaşanmış bir öyküden uyarlanmış bu film İngiltere'nin dünya köle ticaretinin başı olduğu bir dönemde İngiltere yüce mahkemesi başkanın oğlu siyahi bir kadından doğma bir kız çocuğunu büyütülmesi için aile malikahanesine getirmesiyle başlar. Belle İngiliz aristokrasi kurallarına göre büyütülecektir ama genede onlardan biri olabilmek için alınması yol uzundur.

5. Jane Eyre (2011) | IMDb 7.4

5. Jane Eyre (2011) | IMDb 7.4

Jane Eyre 

http://www.imdb.com/title/tt1229822

Küçük yaşta öksüz kalan, babasını da öldü bilen Jane Eyre, kendisine köle gibi davranan halası tarafından yoksul kızların gittiği katı disiplinli bir yatılı okula gönderilir. On yıl kadar kaldığı bu okula sonunda öğretmen olur. Bir süre sonra da Edward Rochester’ın malikânesinde mürebbiyelik yapmaya başlar. Jane, giderek hayal bile edemeyeceği zorluklar ve acılar yaşayacak, beş parasız ve evsiz barksız kalacak, erkeklerin egemenliğindeki bir dünyada bir kadının tek başına ayakta kalabileceğini kanıtlamak için savaşacaktır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Howardların Malikanesi (1992) | IMDb 7.5

4. Howardların Malikanesi (1992)  | IMDb 7.5

Howards End

http://www.imdb.com/title/tt0104454

Viktoryalı aristokrat kapitalistlerin (Wilcoxlar) hayatta tek ilgilendikleri şey paradır. Daha hümanist burjuvaların (Schlegeller) insani durumlarla ilişkileri daha yoğundur. İşçi sınıfı ise yaşam mücadelesi vermektedir. Aristokrat erkeklere aşık olan iki kız kardeş, Helen ve Margaret Schlegel aile tarafından reddedilir. Margaret aristokrat ailenin annesiyle arkadaş olur ve böylece 'Howards End' malikanesinde yıllarca sürecek bir trajedi başlamış olur.

3. İkinci Şans (1995) | IMDb 7.7

3. İkinci Şans (1995) | IMDb 7.7

Persuasion 

http://www.imdb.com/title/tt0114117

19 yaşındaki Anne, genç ve yakışıklı deniz subayı Frederick Wentworth'e delicesine aşık olmuştur. Ama ne serveti ne de sınıfsal düzeyi uygun değildir, Anne'in ailesi bu birlikteliğe karşıdır ve onu nişanı bozmaya ikna ederler. Sekiz yıl sonra, Anne kararından pişman olur. Frederick'i sevmekten asla vazgeçmez ve Frederick, ün ve servet sahibi olarak denizden döndüğünde, yöredeki evlenme çağına gelmiş her genç kadın gibi sadece seyreder. Frederick, kalbinin sesini dinlemek yerine ailesini dinleyen Anne'i affedebilecek mi?

2. Aşk Ve Yaşam (1995) | IMDb 7.7

2. Aşk Ve Yaşam (1995)   | IMDb 7.7
susanmcmovies.files.wordpress.com

Sense and Sensibility

http://www.imdb.com/title/tt0114388

Mr.Dashwood yasalar gereği mirasını ilk karısından olan oğluna bırakmak zorundadır. Oğlundan ikinci karısı ve ondan olan kızlarına destek olmasını rica eder. Fakat oğlunun karısı bunun gerçekleşmesini engellemek için elini yapar. Biri tamamen duygularıyla, diğeri de sadece mantığıyla hareket eden iki kızkardeş, 19.yüzyılın erkek egemen ve ahlakçı dünyasında bir de ekonomik sorunlarla baş etmek zorunda kalırlar. Tüm toplumsal ve ekonomik baskılara rağmen mantık ve duygu aşkla birleştiğinde, bu iki kız kardeşe güç verecek, onlara mutluluğun kapılarını açacaktır.

1. Aşk ve Gurur (2005) | IMDb 7.8

1. Aşk ve Gurur (2005)  | IMDb 7.8

Pride & Prejudice

http://www.imdb.com/title/tt0414387

Bayan Bennet'in hayatta bir tek amacı vardır. Beş kızına uygun birer koca bulup evlendirmek. Kızlar da bu konuda anneleriyle hemfikir gibidir, evlenmemek için 100 sebep saymaya hazır olan Lizzie hariç... Bir gün, yakındaki bir yazlık eve zengin bir bekar ve şehirli arkadaşlarının taşınacağı haberi gelince heyecan doruğa çıkar. Nitekim ilk günden en büyük abla Jane ve Bay Charles Bingley arasında bir bağ oluşur, Lizzie ise onun yakışıklı fakat son derece kasıntı dostu Bay Darcy ile karşı karşıya kalır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
490
184
35
24
22
22
17