Görüş Bildir
Haberler
Eski Emniyet Müdürü Kılıçlar: 'Terfi Etmesin Dediklerimiz Terfi Etti'

Eski Emniyet Müdürü Kılıçlar: 'Terfi Etmesin Dediklerimiz Terfi Etti'

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda konuşan eski Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, dönemin İçişleri Müsteşarı'yla hazırladıkları 15 kişilik bir listeden bahsetti. 'Bu listede şunlar FETÖ'cü, şunlar da değil dedik' bilgisini paylaştı. Ancak Kılıçlar, atamalar yapıldıktan sonra 'yüzde 90 dediklerinin tersi olduğunu' söyledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplanan, 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Merkez Valisi Mehmet Kılıçlar'ı dinledi.

Eski Emniyet Genel Müdürü ve darbe girişimi sırasında Ankara Valisi olan Kılıçlar, 2011 ve 2012 yıllında terörle mücadeleyi yoğunlaştırdıklarını, 2013 yılında da 3-4 ay Gezi olaylarıyla mücadele ettiklerini anlatarak, kendisinin etrafındaki yapının da ne olduğunu bildiğini ancak tek başına mücadele edebilecek konumda olmadığını söyledi. Yapılanmaya ilişkin ilgilileri uyardığını dile getiren Kılıçlar, şunları söyledi:

"Atamasını ben yapmadım"

"Atamasını ben yapmadım"

'Göreve başlarken FETÖ'cü il müdürü sayısı belki 65'ti, benim zamanımda 75'e çıktı ama bunların atamasını ben yapmadım. Ben sadece uyardım, benim uyarılarım dikkate alınmadı.' 

'O zamanki bakanımız İdris Naim Şahin, şu anda içeride olan Ahmet Pek, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı, bununla önceden tanışıklığı olan bir bakanımız. Çoğu işleri beni baypas ederek, onlar görüşerek bu atamalarla ilgili konuları hallettiklerini düşünüyorum. Çünkü sayın bakandan bazen bize liste gelirdi, 'Şu şuraya, şu şuraya, bunlar buraya atanacak, Mehmet bunları yaz getir' derdi. 'Efendim şu olmaz, bunun şöyle bir şeyi var' dediysek de neticede karar siyasi iradenin. Benim orada 4-5 tane daire başkanı ve il emniyet müdürünün atamasına vesile olduğum olmuştur, onların da hepsi 17-25 Aralık sonrasında görev yapmaya devam ettiler.'

İdris Naim Şahin, 61. Hükümet'te, 6 Temmuz 2011 - 24 Ocak 2013 tarihlerinde İçişleri Bakanlığı yapmıştı. Yerine 24 Ocak 2013'te Muammer Güler geldi ve Güer bu görevi 25 Aralık 2013'e kadar sürdürdü.

15 kişilik liste: "Elimizdeki istihbaratı verdik"

15 kişilik liste: "Elimizdeki istihbaratı verdik"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki Gülen örgütü yapılanmasına ilişkin bir istihbarat çalışması yapıp yapmadığına ilişkin soruyu ise Kılıçlar, 17-25 Aralık'tan sonra Gülen örgütüne yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

2014 Yüksek Askeri Şûrası (YAŞ) öncesi eski İçişleri Bakanı Efkan Âlâ'nın talimatıyla jandarmadaki alanında terfi edecekler ya da etmeyecekler konusunda çalışma yaptıklarını anlatan Kılıçlar, şöyle konuştu:

'Dönemin İçişleri Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu ile tüm birimlerden bilgi aldık ve 15 kişilik bir listemiz oluştu. Bu listede 'Şunlar şunlar FETÖ'cüdür, general olmaması gerekir, şunlar da FETÖ'cü değildir, bunlar yükselebilir' gibi jandarma ile ilgili bölümü sayın bakana arz ettik. Sayın Bakan da Genelkurmay ile görüştü ve bize de Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler'e giderek, bu çalışmayı arz etmemizi söyledi, biz de İçişleri Müsteşarı ile Genelkurmay İkinci Başkanı'na gittik, elimizdeki istihbaratı bilgileri verdik.'

"Yüzde 90 dediğimizin tersi oldu"

"Yüzde 90 dediğimizin tersi oldu"

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun, 'Genelkurmaylık istihbarat alanında çaresiz kaldığını görüyoruz' ifadesi üzerine Kılıçlar, 'Ben sizin gibi düşünmüyorum, jandarma ile ilgili biz gerekli bilgilendirmeyi yaptık, atamalar yapıldıktan sonra gördük ki bizim 'terfi etmesin' dediklerimiz terfi etti, 'etsin' dediklerimiz de emekli edildi, bir çoğu. Yüzde 90'ı bizim dediğimizin tersi oldu' diye konuştu.

Erdoğdu da komisyonda dönemin Genelkurmay Başkanı, Emniyet Genel Müdürü ve MİT Müsteşarının birlikte dinlenilmesini talep etti.

2014'te Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel idi. 22 Ağustos 2013 - 22 Ağustos 2014 tarihleri arasında Jandarma Genel Komutanlığı görevini ise Orgeneral Servet Yörük yürütüyordu.

"Kilit bir kişi olduğunu sonradan fark ettik"

"Kilit bir kişi olduğunu sonradan fark ettik"

Adil Öksüz'ün 100 kereden fazla yurt dışına çıkmasının, bu seyahatlerinin çoğunun ABD'ye olmasının devlet tarafından takip edilmediğini ifade eden Kılıçlar, 'Bırakılması idari ve adli açıdan büyük bir eksiklik. Bunu kabul ediyorum. Kilit bir kişi olduğunu sonradan fark ettik' ifadelerini kullandı.

Kılıçlar, geçmiş görev yaptığı dönemlerde Gülen örgütüyle ilgili duyumlar alıp almadığı yönündeki sorular üzerine, 'Ben 1984 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdim, o dönemde bile bildiğimiz arkadaşlar vardı. İçe kapanık tiplerdi. Sonraki valilik ve emniyet genel müdürlüğü dönemimde bunları sürekli duyuyorduk ama 17-25 Aralık'ı yapabileceklerini, hele hele 15 Temmuz'u yapabileceklerini aklımız almıyor' dedi.

AA ve Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın