Görüş Bildir
Haberler
Türkiye, Dünya Ortalamasının Altında: 33 İlde Tek Bir Kadın Milletvekili Yok

Türkiye, Dünya Ortalamasının Altında: 33 İlde Tek Bir Kadın Milletvekili Yok

Emre Ordu
28.06.2018 - 20:03 Son Güncelleme: 29.06.2018 - 09:30

27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin kesin olmayan sonuçlara göre, Meclis’e giren 600 vekilin 497’sini erkekler, 103’ünü ise kadınlar oluşturuyor. 24 Haziran seçimlerinin ardından Meclis'teki kadın milletvekili sayısında bir önceki döneme göre bir artış yaşandı ancak 33 ilde tek bir kadın vekil yok. Kadın örgütleri Türkiye'nin bu konuda dünya ortalamasının altında olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Çalıştırma Bakanlığı ile birleştirilmesi planlarına tepki gösteren kadın hakları savunucuları, sorunlarının çözümü için  'Kadın Bakanlığı' kurulmasını talep ediyor. 

550 sandalyeli 26'ncı dönemde TBMM’de 76 kadın milletvekili görev yapıyordu. O dönem yüzde 13 olan Meclis'te kadınların temsil oranı, yüzde dörtlük artışla yüzde 17'ye yükseldi.

En yüksek kadın temsili HDP'de

En yüksek kadın temsili HDP'de

Sandıktan birinci olarak çıkarak Meclise 295 milletvekili sokan AKP'nin kadın milletvekili sayısı 49 oldu. AKP'nin 'Cumhur İttifakı'ndaki ortağı MHP ise 49 milletvekili çıkarırken, parlamentoda 4 kadın milletvekili ile temsil edilecek. AKP'nin aday listesinde 126, MHP'nin ise 69 kadın vekil adayı bulunuyordu.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) aday listesinde yer alan 137 kadın adaydan 18’i seçim yarışını kazandı. Partinin Meclis’te toplam sandalye sayısı 146 oldu.

226 adayla 24 Haziran seçimlerinde en fazla kadın aday gösteren HDP'den ise TBMM'ye 25 kadın vekil girdi. Toplamda 67 milletvekili çıkaran parti, bu oranla eşit temsil hakkında en yüksek orana sahip parti oldu.

150 kadın adayın yarıştığı ve 44 milletvekili çıkaran İYİ Parti’den ise üç kadın vekil gelecek dönemde TBMM'de görev yapacak.

"Türkiye dünya ortalamasının altında"

"Türkiye dünya ortalamasının altında"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav

Deutsche Welle Türkçe'den Gezal Acer'in haberine göre, Kadın Meclisleri'nden Dilara Gevrek, kadın milletvekilleri sayısındaki artışın Türkiye için önemli bir kazanım olduğunu ancak dünya ile karşılaştırıldığında bu oranın henüz eşit temsil hakkı anlamına gelmediğini belirtti.

Türkiye genelinde 33 ilde hiç kadın milletvekili seçilmediğine dikkat çeken Gevrek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kadınlara büyük yükümlülükler düştüğünü kaydetti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav da, kadın milletvekillerinin yüzde 17 oranındaki artışının önemli olduğunu ancak bununla birlikte dünya ortalamasında uygulanan kota sisteminde bu oranın en az yüzde 30 olduğunu hatırlattı.

"Kadın milletvekillerinin programları da önemli"

"Kadın milletvekillerinin programları da önemli"

MHP'den Konya'dan seçilen ilk kadın milletvekili olan Esin Kara, geçtiğimiz günlerde cinsel istismar suçuna idam istediğini belirtmişti

Gülsüm Kav, kadın milletvekillerinin oransal eşitliği kadar sunacakları içeriklerin ve programların da önemli olduğunun altını çizdi.

'Konya'da ilk defa bir kadın vekil çıktı diye sevindik, ikinci cümlede sevincimiz kursağımızda kaldı. Çünkü bu kadın vekilin ilk sözü ‘idamı getireceğiz' oldu' diyen Kav, Meclis'e giren kadınlardan kadın ve evrensel insan haklarını savunmalarını beklediklerini söyledi.

"Kadın Bakanlığı kurulmalı"

"Kadın Bakanlığı kurulmalı"

27’nci yasama dönemi ile birlikte yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında kabinedeki bakanlık sayısının azaltılması ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın birleştirilmesi planları gündemde.

Gülsüm Kav, yeni dönemde kadınları bekleyen en önemli sorunun bakanlıkların birleştirilmesi olduğuna dikkat çekti.

'Kadın hakları bakımından çok tehlikeli. Çünkü biz mevcut haliyle, kadınların var olan sorunları nedeniyle Aile Bakanlığı'nı bile yetersiz buluyoruz' diyen Kav, kadınların sorunlarını çözmek için çalışacak bir Kadın Bakanlığı kurulması talebini yineledi.

"Bakanlıkların birleştirilmesi kadınların görünmez olmasına yol açar"

"Bakanlıkların birleştirilmesi kadınların görünmez olmasına yol açar"

HDP ve CHP'nin seçim programında Kadın Bakanlığı kurulması önerisinin yer aldığını belirten Kav, İYİ Parti'nin de programında Aile ve Kadın Bakanlığı önerisi bulunduğuna işaret ederek partilerden beklentilerinin bu konuda uğraşmaları olduğunu kaydetti.

İktidarın iki bakanlığın birleştirilmesi konusunu yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Kav, 'Seçim sürecinde Aile Bakanı’nın ilk kez ağzına aldığı konuşmaları duyduk. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayacağız, kadına şiddete sıfır tolerans gibi. Daha önce söylemesini isterdik, söylemezdi. Samimiyseler bakanlık birleştirilmesi konusunu değerlendirmek, adımlar atmak düşer' dedi.

Aile Bakanlığı içinde yaşlılar, engelliler, çocuklar gibi birçok iş kalemi olduğunu ve kadının bakanlık işleri arasında kaybolduğunu belirten Kav, şimdi bir o kadar iş kalemi olan Çalışma Bakanlığı ile birleştirilmesi planının, kadın maddesinin görünmezleşmesine yol açacağını savundu.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
23
19
6
4
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Buse Batman

bence böyle bir içerik kadın-erkek eşitliğini zedeliyor. kim işini iyi yapıyorsa o aday çıkmalı, sırf kadın diye öncelik tanınmamalı. bazı şeyleri iyileştirm... Devamını Gör

melkid

kadınlarında çok umrundaydı. bu ülkede kadınlar kendilerine oy verme hakkını tanıyan Atatürk' e küfür ediyorlar. hepside el birliğiyle Atatürk'ün kurduğu Cum... Devamını Gör

Firat Aydin

Kimse sana hak vermez,yurekliysen gider kendin alirsin. Esitsizligi,2. sinif insan olarak görülmeyi kabullenen hatta bun sistemi siddetle savunan kadinlarin... Devamını Gör