Görüş Bildir
Haberler
Esad: 'Erdoğan Siyasi Megolomaniden Muzdarip Biri'

Esad: 'Erdoğan Siyasi Megolomaniden Muzdarip Biri'

ATKN
30.03.2015 - 11:53 Son Güncelleme: 30.03.2015 - 12:51
İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerinin Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik operasyonlarının tam tersi etki yarattığını söyledi. İran ve Rusya'nın da verdikleri destek karşısında kendilerinden bir şey beklemediklerini vurgulayan Esad, 'Küresel dengeyi sağlamaya çalışıyorlar' dedi. Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da oldukça sert sözlerle eleştirdi ve bir kez daha Suriye'deki terörizmi desteklemekle suçladı.

CBS televizyonu, Charlie Rose'un Suriye lideri Beşar Esad ile yaptığı mülakatın ilk bölümünü yayınladı. Esad, koalisyonun hava saldırıları sayesinde Suriye ve Irak’taki durumun iyileştiğini söyleyip duran ABD’nin yalnızca durumun etrafını ‘pamuk şekerle’ kaplamaya çalışarak cazip kılmaya çalıştığını savundu.

'HER AY BİN KİŞİ IŞİD'E KATILIYOR'

Rose, röportajın başında, 'ABD Başkanı Barack Obama, 4 yıl önce 'Esad gitmeli' dedi. Bugün Esad hala burada ancak ülkenin büyük kısmı gitti' ifadelerini kullanarak, Esad'a, ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik operasyonlarının rejime faydasını sordu.

Bölgesel olarak bazı yararları olduğunu kaydeden Esad, 'IŞİD, koalisyon güçlerinin operasyonlarının başından bu yana daha da büyüdü. Her ay örgüte Suriye'den bin kişi katılıyor. Örgüt Libya'da yayılıyor. Pek çok El Kaide bağlantılı örgüt de IŞİd’e bağlılığını ilan etti. Durum bu” ifadelerini kullandı.

'ÇIKAR İSTESELERDİ BAŞKA YERDE DE BULURLARDI'

Esad, Rusya ve İran'ın, Suriye'ye verdikleri destek karşılığında ne istediklerini sorulması üzerine ise bu ülkelerin bölgede istikrar ve siyasi çözüm peşinde olduklarını savundu: 'Rusya küresel dengeyi sağlamayı hedefleyen güvenilir bir ortak. Bu durum sadece Suriye ile sınırlı değil. Suriye’de çıkar sağlamak amaçlı da değil. Bu çıkarı başka yerlerde de elde edebilirler. Bu dünyanın geleceğiyle ilgili. Moskova'yı ilgilendiren konu, dünyanın geleceği. Büyük ülke olmak ve küresel sorunların çözümünde yer almak istiyorlar. İran da Rusya ile aynı pozisyona sahip.'

'ABD, AVRUPA'YI PARTNER OLARAK GÖRMÜYOR'

Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik negatif politikasını da değerlendiren Esad, 'Rusya'nın uluslararası konulardaki duruşunu kabullenmek istemedikleri için böyle bir politika izliyorlar. Batılı ülkeler, özellikle de ABD, farklı görüşe sahip ülkeleri görmezden geliyor ve sadece müttefiklerini önemsiyor. Bu bağlamda, Avrupa bile ABD'nin partneri değil' yorumu yaptı.

'ABD İLE DİYALOĞA HEP AÇIĞIZ'

Esad, ABD ile görüşme konusundaki sorular üzerine de 'Biz her zaman görüşmeye açığız. Hiç kapıları kapatmayız. Görüşme için onların hazır olması gerekir' yorumunu yaptı: 'Eskiden beri ABD ile iyi ilişkiler içinde olmak istedik. Aklı başında olan hiçkimse ABD ile ilişkilerinin kötü olmasını istemez.'

Esad'dan Erdoğan'a Ağır Sözler

Esad'dan Erdoğan'a Ağır Sözler

Esad, aynı röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Müslüman Kardeşler fanatiği' olduğunu iddia etti ve 'Erdoğan, siyasi megalomaniden muzdarip biri. 21'inci yüzyılın yeni döneminin sultanı olacağını düşünüyor' dedi.

Esad, Rose'un, 'Erdoğan'ın istese sınır geçişlerini durdurabileceğini mi düşünüyorsunuz' sorusuna ise şu yanıtı verdi: 'Evet, kesinlikle. Sadece Suriye'ye gelen teröristleri görmezden gelmiyor. Lojistik ve askeri olarak onları destekliyor da. Doğrudan. Günlük olarak.'

Sputnik News ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0