Görüş Bildir
Haberler
Ermenek'te 8 Tutuklama Talebi

Ermenek'te 8 Tutuklama Talebi

Deniz Gök
10.11.2014 - 13:20 Son Güncelleme: 10.11.2014 - 17:09

Ermenek'teki maden felaketi nedeniyle gözaltına alınan, şirket sahibi dahil 8 kişi tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Ermenek'te su basan ve 16 işçinin halen yeraltında olduğu maden felaketiyle ilgili gözaltına alınan 8 kişi tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Tutuklanması istenen isimler arasında madenin sahibi Has Şekerler Madencilik Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar da var.

Hakkında gözaltı kararı çıkarıldıktan bir gün sonra teslim olan Saffet Uyar, savcılık ifadesinde böyle bir kazayı öngörmediklerini, kömür ocağındaki tehlikeyle ilgili bakanlıktan uyarı almadıklarını söylemişti.

Madenin sahibi Uyar dışında yedi kişi daha kazayla ilgili soruşturmada savcıya ifade vermişti. Bu kişiler, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, madenin işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca ve Nuray Yetiş, maden sahasının ruhsat sahibi şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek, maden mühendisi Ali Kurt ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti.

28 Ekim Salı günü öğle saatlerinde Has Şeker Madencilik Şirketi tarafından işletilen maden ocağını su basmış, 18 işçi mahsur kalmıştı. Madencilerden ikisinin cesedine arama çalışmalarının 10'uncu gününde, 6 Kasım Perşembe akşamı ulaşılmıştı. 16 işçiyi arama çalışmaları ise hâlâ sürüyor.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/erm...
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Harita ve planlarımızı bakanlık onayladı'

Hakkında gözaltı kararı çıkarıldıktan bir gün sonra teslim olan 18 işçinin sular altında kaldığı Has Şekerler Maden İşletmesi’nin sahibi Saffet Uyar'ın avukatı Şeref Han, müvekkilinin ifadesinde kesinlikle böyle bir kazayı öngörmediğini söylediğini aktardı.

Al Jazeera'den Murat Eğilmez'in haberine göre, Su baskınının kaynağı olan bölgedeki eski madenle ilgili kendilerinin bugüne kadar uyarılmadığını belirten Han şunları anlattı:

'Bu maden işletmesi 2009’dan beri her sene nisan ayında üretim planlaması yapıyor, kendi haritalarını belirler ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM) bildiriyor ve onay alarak işbaşı yapıyor. Müvekkilim bunları savcılık ifadesinde de beyan etti. MİGEM, bu bölgedeki eski madenin haritasını vermiş değil. MİGEM, işletmenin yaptığı üretim planını onaylıyor. Buradaki eski madenle ilgili herhangi bir uyarı ya da kıyas yapmıyor, bilgi vermiyor, işin can alıcı noktası da bu zaten. Müvekkilim ifadesinde buna işaret ediyor. En iyi teknik ekibi kurduğunu söylüyor, Türkiye’nin en iyi ocak şefini çalıştırdığını, bütün tahkimatların mükemmel olduğunu vurguluyor.'

'Daha önce su çekilmişti ama...'

Saffet Uyar ifadesinde, 2011’de su çekme işlemi yaptıklarını, ancak bunun rutin bir uygulama olduğunu belirtti. Şeref Han şunları söyledi:

'Maden ocaklarında su çekme işlemi hep olagelen bir durum. Zaten o tarihte ve sonrasında gelen sular başka bir madenden sızma şeklinde değil, dolayısıyla şüphelenecek bir durum görmüyorlar. Ayrıca müvekkilim buradaki eski ocakla ilgili araştırma yaptığını da beyan etti ve ocakta çalışmış eski bir personele sorduğunda 50-60 metre derine indiklerini ve üzerini kapattıklarını söyleyince üzerinde durmadığını ifade etti.'

Al Jazeera / Murat Eğilmez

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0