Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan Putin'e ‘Üzüntülerini İfade Etti’

etiket Erdoğan Putin'e ‘Üzüntülerini İfade Etti’

ATKN
27.06.2016 - 16:07 Son Güncelleme: 27.06.2016 - 21:50

Kremlin Sözcüsü Dmitriy PeskovCumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin düşürdüğü Rus Su-24 uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e üzüntülerini ifade ettiğini söyledi. Rus basını ise 'Erdoğan'ın özür dilediğini' yazarken, konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektupta 'Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu' belirttiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü, 'Erdoğan, Rusya Türkiye ilişkilerini düzeltmek için mümkün olan her şeyi yapacağını söyledi. Erdoğan Putin'e yazdığı mektupta üzüntülerini ifade etti, başsağlığı diledi ve 'üzgünüm' dedi' ifadelerine yer verdi.

Sputnik'in haberine göre Peskov, 'Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı' dedi.

'Özür' mü, 'üzüntü' mü?

Rusya basınındaki haberlere göre Peskov, Erdoğan'ın mesajında 'İzvinite' (Извините) kelimesini kullandığını belirtti. Bu kelime Rusçadan Türkçeye 'Özür dilerim' ya da 'Beni affedin' şeklinde çevriliyor.

Uluslararası haber ajansı Reuters da, haberi 'flaş haber' olarak geçti.

"Erdoğan derin üzüntü duyduğunu ve pilotun ailesinin acılarını paylaştığını belirtti"

"Erdoğan derin üzüntü duyduğunu ve pilotun ailesinin acılarını paylaştığını belirtti"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Erdoğan’ın Putin'e gönderdiği mektupta, Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu belirterek, 'Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum” ifadelerini kullandığını söyledi.

Sözcü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektupta, Türkiye ile Rusya arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için işbirliği ve terörle ortak mücadele edilmesi için çağrıda bulunduğunu belirtti.

Kalın, Türkiye ile Rusya'nın, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldığını kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kurtulmuş 'İlişkilerin normale döndürülmesi gerektiğine ilişkin birtakım sinyallerin ortaya çıktığını görüyoruz' demişti

Kurtulmuş 'İlişkilerin normale döndürülmesi gerektiğine ilişkin birtakım sinyallerin ortaya çıktığını görüyoruz' demişti

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rusya ile ilişkilerde yumuşama gördüklerini belirtmiş ve şöyle konuşmuştu:

'Son zamanlarda ilişkilerimizin uçağın düşmesi vesilesiyle gergin olduğu Rusya ile ilişkilerimizde de yumuşama istikametinde atılan adımların özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, Başbakanı'mızın ve Sayın Dışişleri Bakanı'nın mektupları sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını görüyoruz. 

Rusya tarafından da ilişkilerin normale döndürülmesi gerektiğine ilişkin birtakım sinyallerin ortaya çıktığını görüyoruz. Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bazılarının Türk vatandaşlarını çalıştırma izninin yeniden verilmiş olduğunu da belirtmek isterim. Bu da ilişkilerin kısa süre içerisinde normalleşmesinin bir sinyali olarak görülmelidir diye ümit ediyorum.'

Yıldırım da 'güzel gelişmelerin olduğunu' söylemişti

Yıldırım da 'güzel gelişmelerin olduğunu' söylemişti

Numan Kurtulmuş'un ardından Başbakan Binali Yıldırım da Rusya ile ilişkilere yönelik açıklama yapmıştı. İsrail ile varılan mutabakatın detaylarını paylaşan Yıldırım, bir soru üzerine Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi için 'güzel gelişmeler' olduğunu söylemiş ve şöyle konuşmuştu:

'Türk milleti de Rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor, bunun çok anlamlı olmadığını düşünüyor. Bize, irade sahiplerine düşen de bir an önce milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları da milletimizle paylaşacağız.'

Çavuşoğlu Soçi'ye gidiyor

Çavuşoğlu Soçi'ye gidiyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluRusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına katılacak. 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vasiliy Nebenzy, 1 Temmuz'da Soçi'de yapılacak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına Türkiye ve Ukrayna'yı davet ettiklerini ve bu iki ülkenin toplantıya katılmasını beklediklerini açıklamıştı. 

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da Rusya'nın örgütün dönem başkanı olarak tüm üye ülkeleri toplantılara davet etmekle yükümlü olduğunu belirterek, davetin altında bir mesaj aramaya gerek olmadığını ima etmişti.

Uçak krizi ilişkileri gerdi

Uçak krizi ilişkileri gerdi

Rusya, Türkiye'nin geçen yıl kasım ayında sınırlarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında düşürdüğü Rus jeti için tazminat ödemesini ve özür dilemesini istiyordu.

Uçak krizinin ardından iki ülke arasında ilk resmi temas 12 Haziran Rusya Milli Günü sebebiyle sağlanmıştı. Cumhurbaşkanı ErdoğanPutin'e hitaben mesajında Rus vatandaşlarının Rusya Günü'nü kutlamış ve 'yakın zamanda Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hak ettiği seviyeye yükselmesini diliyorum' demişti. 

Başbakan Binali Yıldırım da Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'e aynı vesileyle tebrik mektubu göndermişti.

Bu hamlenin ardından Kremlin Sözcüsü Peskov, 'Ne yazık ki, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın mektubunda tebrikler dışında somut husus yoktu.' dedi. Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istediklerini de belirten sözcü, 'Ankara'nın belli adımları atması gerek' açıklamasını yapmıştı.

Sosyal medyadan yorumlar:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
228
163
132
62
19
16
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ortmen-hanim

RTE den Putin'e mektup ; Beni Ahmet kandırmıştı.Bak senin için çektim ipini. Hadi bu deli çocuğu affet... <3 <3

Darkwins

"Kanveşeref", "Murat", "Ziya Er", "Andy" kullanıcı adlı ağır Aktrolleri buraya da bekliyorum <3

colombian

Götkılı daha dogru degil mi üstadim :D

erhan izmir

Devlet yönetmek hort zortla olmuyor.. Uçağın düşürüldüğü gün kameraların önüne meydan savaşı kazanmış gibi geçip esip gürlemişti, ama şimdi tükürdüğünü yalıy... Devamını Gör