Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan: 'İnşaatta Mahir Bir Ülkeyiz, Suriye'de Şehir Kurmayı Teklif Ettim'

Erdoğan: 'İnşaatta Mahir Bir Ülkeyiz, Suriye'de Şehir Kurmayı Teklif Ettim'

Batuhan
02.02.2016 - 15:31

Şili'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde Obama, Putin ve diğer AB ülkelerinin liderlerine, Suriye'nin kuzeyinde bir şehir kurmayı teklif ettiğini söyledi. 'Ama hâlâ cevap bekliyoruz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şili'de Birleşmiş Milletler (BM) Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu'ndaki (ECLAC) konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin dönem başkanlığında Kasım 2015'te Antalya'da toplanan G-20 Liderler Zirvesi'nde, sığınmacı krizinin gündemde yer almasına özel önem verdiklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

'Mevcut resim küresel sınamalara karşı, küresel çözümler getirilmesi ilkesinin doğruluğunu bizlere bir kez daha gösteriyor. Alınan güvenlik önlemleri ve kapatılan kapılar sığınmacı ve göç akımlarını engellemeye yetmiyor. Almanya bizden daha mı fakir? Fransa bizden daha mı fakir? Hollanda, Belçika bunlar bizden daha mı fakir? Bunlar kapılarını kapatıyor, biz ise tam aksine kapılarımızı açıyoruz. Niye? Gökten yağdırılan tüm o bombalara karşı, kaçan insanlara bizim başka yapacak hiç bir şeyimiz yok. Biz kapılarımızı da açtık, gönlümüzü de açtık ve onları şu anda misafir ediyoruz.'

"Hâlâ cevap bekliyoruz"

"Hâlâ cevap bekliyoruz"

'İnsanların canları pahasına çıktıkları yolculuklar, içinde bulundukları durumun vahametini açıkça gösteriyor. Geçen yıl BM Mülteciler Yüksek Komisyonu Başkanı Guterres misafirimdi, kamp ziyaretinde bulunduk. O gün orada akşam yemeğinde bir konuşma yaptı, 'dünyanın hiçbir yerinde bu kadar mükemmel bir kamp görmedim' dedi. Yaparsak en güzelini yapacağız ve biz bunu başardık, keşke gücümüz yetse de bütün kampları konteyner kamp haline dönüştürsek ama bunu yapmanın ötesinde ben Sayın Obama'ya da Sayın Putin'e de diğer AB üyesi ülkelerin liderlerine G-20'de hepsiyle tek tek konuştum ve 'Gelin Suriye'nin topraklarının kuzeyinde, orada bir şehir kuralım' dedim. Biz inşaatta mahir bir ülkeyiz ve donörler oluşsun, devleti destekler, biz oralarda konutlar inşa ederiz. Gerek Suriye'den çıkacak olan mültecilere gerekse Türkiye'deki mültecilere biz oralarda konutlar yapalım dedik. Bunun için terörden arındırılmış bölge, bir de uçuşa yasak bölge olarak orayı ilân etmemiz lâzım ki bu insanlar korku içinde yaşamasınlar. Bu insanlar inanıyorum ki o zaman çok daha huzurlu olacaklardır ama hâlâ cevap bekliyoruz.'

"Doğal kaynaklara ihtiyacımız artıyor"

"Doğal kaynaklara ihtiyacımız artıyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan bundan önce de, Şili - Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve Şili halkına gösterdikleri misafirperverlikten dolayı şükranlarını sunarak, iş forumunu düzenleyen SOFOFA ve DEİK yöneticilerine teşekkür etti. Erdoğan, 'Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır. Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim' dedi.

Erdoğan, 'Güney Amerika'nın ilk Nobel Edebiyat Ödülü Şilili şair Gabriela Mistral'in güzel ülkesinde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mistral'in 'Her şey bekleyebilir çocuklar hariç / Onlara 'yarın' diyerek cevap veremeyiz, onların ismi bugündür' dizeleriyle kalplere kazınmış önemli bir şair olarak hatırlandığını söyledi.

Şili'nin de Türkiye'nin ticaret ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için yarınları beklemeden gerekli adımları hemen atmanın gerektiği önemli bir iş ortaklarından birisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, 'Ziyaretimizi bu açıdan doğru zamanda atılmış bir adım olarak görüyoruz. Birbirinden hayli uzak coğrafyalarda yaşayan iki ülke halkının ekonomik ilişkiler yanında ortak kültürel temalarda buluşabildiğini de görüyoruz. Bu bakımdan Türk dizilerinin Şili'de kabul görmesi bizler için ayrı bir mutluluk vesilesidir' dedi.

İşbirliğinin ilerletilmesi vurgusu

İşbirliğinin ilerletilmesi vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili ile Türkiye arasında diplomatik ilişki kurulmasının doksanıncı yıl dönümünün, bugün kültürel etkinliklerle kutlanacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

'İşbirliğimizin daha da ilerletilmesi doğrultusunda sahip olduğumuz karşılıklı siyasi irade bugün bir kez daha teyit edilmiştir. Şu anda Şili'den 17 bin turist ülkemize gelmektedir. İnanıyorum ki Türk Hava Yolları ile atacağımız yeni adımlarda, bildiğiniz gibi şu anda dünyanın destinasyon olarak en çok destinasyonuna uçan firma şirket Türk Hava Yolları'dır ve bu yıl yeni yapacağı hamlelerle bunu daha da geliştirmenin kararlılığı içerisindedir. Non stop Santiago - İstanbul arasında bu tür atılacak adımlarla inanıyorum ki geleceğe yönelik çok daha farklı gelişmeler olacaktır.

Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır. Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim ve şu anda ben hedefin ilk etapta 1 milyar dolara ulaşmasının gereğine inanıyorum, bu noktada iş adamlarımızın sektörel bazda birbirleriyle kuracakları temaslar, ilişkiler gerek Şili'de gerek Türkiye'de yapılacak yatırımlar, gerekse üçüncü ülkelerde yapacakları yatırımlarla birlikte bu sürecin çok daha hızlanacağına ve güç kazanacağına olan inancım tamdır.'

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
34
20
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
don quijote

ortada, parmağını bıyık altı yaptığı ve sırıttığı resim gerçekten de sinir bozucu..

Cihan Abatay

vay amk. demek Şili'ye gitsek orada da rahat kalamayız. Şile'de bir köye yerleşsek gelir mi acaba?

Pasif Kullanıcı

"Sayın dünya liderleri! Suriye'nin diyorum. Şöyle kuzeyine bir şehir mi kursak ha? Ne diyonuz? Valla güzel olur. Çeşme falan yaparız. Meydanı falan olur ha?