Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Süreci Nasıl İşleyecek?

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Süreci Nasıl İşleyecek?

adem kara
11.08.2014 - 12:04

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini %51.8 oy oranıyla ilk turda kazanmasının ardından, 'Erdoğan görevi ne zaman devralacak?' sorusu gündemde. Başbakan Erdoğan 28 Ağustos'a kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini söylerken bu yoruma karşı çıkanlar ise seçimden hemen sonra Erdoğan'ın başbakanlık ve genel başkanlık görevlerinin sona ereceği görüşünde.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün sonuçlanan seçimlerle birlikte Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı olarak seçildi. Resmi sonuçların açıklanacağı 15 Ağustos'tan görevi devralacağı 28 Ağustos'a kadar süreç nasıl işleyecek? Başbakanlığa devam edecek mi? Erdoğan bu soruyu cumhurbaşkanı seçilmeden önce katıldığı bir televizyon programında şöyle yanıtladı; 'Bunun uygulamaları, her şeyi ortada. 28 Ağustos'ta burada mazbata alınır. Mazbatadan sonra yemin, yeminle beraber iş biter. Orada milletvekilliği de düşer, genel başkanlığı da düşer'

Bu görüşe katılmayanlar ise Anayasa'nın 101 maddesini dayanak olarak gösteriyor. Anaysa'nın 101 maddesi 'Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer' diyor ama kesin zaman belirtilmiyor.

'Anayasal krize neden olur'

Radikal gazetesi köşe yazarı ve KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem de Anayasa'nın 101’nci maddesine göre Erdoğan’ın seçilmesi durumunda milletvekilliği sona ereceği için başbakanlık, partisiyle ilişiği kesileceği için de genel başkanlık görevinin sona ereceği görüşünde.

Tarhan Erdem Erdoğan'ın seçildikten sonra 28 Ağustos'a kadar 'Başbakanlığım ve Genel Başkanlığım devam eder' demesi durumunda ise bunun bir anayasal krize neden olacağını söyledi. Erdem CNN Türk'te katıldığı Eğrisi Doğrusu adlı programda 'Eğer bu şartlarda Başbakanlığa devam ederse hepimizin ayağa kalkması gerekir. Ben ayağa kalkacağım böyle şey olmaz' demişti.

Arınç’ın yorumu: 'Başbakanlığa vekâlet olmalı'

Cumhurbaşkanlığı sürecinin nasıl işleyeceğiyle ilgili soruya en ilginç yanıtlardan biri de hükümet kanadından geldi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 25 Temmuz’da katıldığı NTV canlı yayınında 28 Ağustos’a kadar Başbakanlık için vekâleten görevlendirme yapılması gerektiğini söyledi.

Arınç, “Ben 15’i ile 28’i arasında Başbakanlığa vekâlet durumunun olması gerektiğini düşünüyorum. O arada kongre toplanır, genel başkan seçilirse o genel başkana Başbakanlığı devretmek üzere de bir yetki alınabilir. Yani 28’inden önce olursa Sayın Gül’ün Başbakanlığa bir belirleme yapması lazım ama 13 gün içinde bütün bunların olması mümkün değil. Başbakanımız Cumhurbaşkanı olarak yemin eder, göreve başlar, AK Parti’den kim genel başkan olursa ona da Başbakanlık görevini verir” dedi.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0