Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan: 'IŞİD'e Karşı Hava Destekli Kara Harekatı Yapılmalı'

Erdoğan: 'IŞİD'e Karşı Hava Destekli Kara Harekatı Yapılmalı'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan IŞİD ile mücadele ile ilgili olarak, 'Hava harekatı ile sonuç almak mümkün değil. Hava destekli kara harekatı yapılmalı' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD ile mücadeleye ilişkin, ''Eğit-donatta bir mutabakat görünüyor ama diğer iki konuda maalesef henüz bir mutabakat yok. Tabii bu mutabakat olmadığı sürece burada sağlıklı bir adımın atılması mümkün değil' dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile yaptığı görüşmenin ardından, anlaşmaların imza törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından bugün AB heyeti ile bir araya geldiğini belirterek, 'AB heyetinin Türkiye'den Rusya'ya yaptırım talebinde bulunduğuna yönelik haberler yansıyor. Bu konu gündeme geldi mi bu noktada Türkiye'nin tavrı ne olacak' demesi üzerine Erdoğan, 'Doğrusu gelen heyetin benden böyle bir talebi olmadı' karşılığını verdi.

Sadece süreci kendileriyle değerlendirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

'Yani enerjiyle ilgili Güney Akım yerine şu anda ikame edilecek olan bu enerji adımında durum nedir, bunu kendileriyle görüştük. Bu henüz bir ön mutabakattır ama hukuki noktada bağlayıcılığı olmayan bir ön mutabakattır dedik. Şu anda bu çalışmayı, görüşmeyi Enerji Bakanlığımız muhataplarıyla devam ettirecek. Bu arada tabii TANAP'ı görüştük. TANAP ile ilgili nasıl süratli adımlar atıldığını kendilerine ifade ettim, anlattım. Fakat tabii Nabucco diye yok dedim. Nabucco ile çok daha önceden görüştük, Ankara'da imzaları attık, o günden bugüne çok yıllar geçti ama herhangi bir gelişme olmadı. Çünkü tedarikçisi yoktu doğal gazın. Tedarikçisi olmadığı için de tabii ki böyle bir adımı atmaları mümkün değildi. Kaldı ki yatırım yapmak için de ortada bir fon da yoktu. İlk etapta konuşulan 250 milyon dolar gibi bir rakamdı, o rakamı da temin edemiyorlardı. Dolayısıyla Nabucco, Ankara'da attığımız imzalarda, Rixos'ta, orada kaldı. Ama TANAP'ta çok hızlı mesafe alındı şu anda TANAP'ta temeller atıldı, boru siparişleri verildi, bunun yanında da inşaatı yapacak firmalarla ilgili adımlar atılmış oldu. O da hızla yürüyor öbür tarafta da şu anda Güney Akım'ın yerine ikame edilecek olan bu yeni projeyle ilgili hukuki bağlayıcılığı olmadan bu çalışmalar sürdürülecek. Türkiye olarak ihtiyacımız neyse biz oradan ihtiyacımızı alabileceğimiz gibi Avrupa ülkeleri de talep etmeleri halinde oradan doğal gazlarını alabilecekler.'

'Kara harekatının hava harekatı ile desteklenmesi gerekir'

Bir gazetecinin, 'IŞİD'le mücadeleye' ilişkin sorusunu, 'IŞİD değil, DEAŞ' diyerek düzelten Erdoğan, soruya şu yanıtı verdi:

'Henüz özellikle uçuşa yasak bölge, güvenli bölge konusunda koalisyon güçleri tarafından taahhüt edilen bir durum yok. Bu da bizim heyetlerimizde tartışılan bir konu. Eğit-donatta bir mutabakat görünüyor ama diğer iki konuda maalesef henüz bir mutabakat yok. Tabii bu mutabakat olmadığı sürece, burada sağlıklı bir adımın atılması mümkün değil. Niye derseniz? Sadece hava harekatı ile burada netice almak mümkün değil. Bunun bir kara harekatı olması şart. Kara harekatının, hava harekatı ile desteklenmesi gerekir ve bu kara harekatında, Özgür Suriye Ordusu eğer eğit-donat noktasında gerekli desteği alırsa zaten onlar hazır. Onlar Suriye'nin evlatları ağırlıklı olarak. Bakın şu anda da Kobani'de ne oldu? Peşmergeleri, biz kendi ülkemizden geçirdik ve Kobani'ye geçtiler ve son günlerdeki olumlu gelişmeler ortada. Fakat onlara da yine bu desteklerin verilmesi gerekir. Eğer bu destekler verilirse hava destekli bu tür bir kara harekatının yapılması, bir de güvenli bölgenin tesis edilmesi bu defa göçü ne yapacaktır, engelleyecektir.'

Şu anda ciddi bir göçün olduğunu, Türkiye'deki göçmen sayısının 1 milyon 600 bini bulduğunu belirten Erdoğan, bunların bakımının, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının Türkiye tarafından karşılandığını söyledi.

Türkiye'nin göçmenlere verdiği desteğin 5 milyar doları bulduğunu, dünya ülkelerinin Türkiye'ye verdiği desteğin ise 200 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Erdoğan, 'Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Eğit donatın nerede yapıldığı yada yapılacağı konusunda ise bu tabii taraflar arasında yapılan görüşmelerle uygun yerler şu anda kendi aralarında da belirlenmiş vaziyette ve tamamıyla mutabakat sağlandığında da bu eğit donatın belirlenen yerlerde yapılması süreci de başlayacaktır. Bunun ön hazırlığı, altyapısı her şeyi hazır vaziyettedir' dedi.

  • AA
Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/432564...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0