Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan Başkanlığındaki EKK Toplantısında Piyasalara Güven Mesajı

Erdoğan Başkanlığındaki EKK Toplantısında Piyasalara Güven Mesajı

ATKN
23.11.2016 - 10:35 Son Güncelleme: 23.11.2016 - 20:16

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu topladı. Toplantıda kurdaki artışın Türkiye ekonomisi için risk oluşturmadığına vurgu yapıldı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı.

Salı günü yapılması planlanan toplantı, Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul programı nedeniyle iptal edilmişti.

Salı günü yapılması planlanan toplantı, Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul programı nedeniyle iptal edilmişti.

Al Jazeera'nin aktardığı habere göre EKK geçen hafta cuma günü Başbakan Yıldırım başkanlığında toplanmış, toplantının ardından Merkez Bankası'nın ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiği ve fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacağı belirtilmişti.

EKK toplantısı öncesinde 3,40'ın üzerine tırmanan Dolar, toplantının ardından 3,38'e gerilemişti. Dolar dün 3.30'un üzerinde işlem görmüştü.

EKK toplantısı öncesinde 3,40'ın üzerine tırmanan Dolar, toplantının ardından 3,38'e gerilemişti. Dolar dün 3.30'un üzerinde işlem görmüştü.

'Risk yok'

'Risk yok'

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre kurdaki artışın Türkiye ekonomisi için risk oluşturmadığına vurgu yapılan toplantıda, kamunun döviz borcunu çevirmede bir sorun yaşamadığı, hane halkı ve KOBİ'lerin de döviz kaynaklı riskleri bulunmadığını belirtildi. Zirvede, batı ülkelerinin kendi krizlerini gelişmekte olan piyasalara yıkmaya çalıştığının altı çizildi.

Cumhurbaşkanı'na yapılan sunumda KOBİ'lere kefalet üst limitinin 1.5-2.5 milyon liradan 3 milyon liraya çıktığı, kredi tahsis sürelerinin 1-2 güne düşürüldüğü ve ihracatçı KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırıldığı kaydedildi. Prim ve vergi borcu olanların da Hazine kefalet sisteminden yararlanabildiği, yabancının Türkiye'ye yönelmesine yönelik kampanyaların da artırılacağı vurgulandı.

"Dolar baskısı altında kalmayalım, altına yönelelim"

"Dolar baskısı altında kalmayalım, altına yönelelim"

Ekonomi Koordinasyon Kurulu öncesi Borsa İstanbul'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Doların baskısı altında kalmamalıyız. Enstrüman olarak altın üzerinden münasebet geliştirelim, Altın borsasını çok önemsiyorum. Başta TCMB bu konuda çok çalışmalı' dedi.

Alternatif finans ihtiyacının her geçen gün daha önemli hâle geldiğini söyleyen Erdoğan, dünyada faize dayalı bankacılık sisteminin ciddi bir çıkmazın içinde olduğunu, 2008 krizinde bozulan dengelerin hâlâ yerine oturmadığını söyledi. 

'Şahsen faize daima olumsuz yaklaştım' diyen Erdoğan 'Paradan para kazanmayı değil; Emekle, alın teriyle, bilgiyle, ticaretle para kazanmayı esas alan bir finans sistemine yönelmek mecburiyetindeyiz' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, paradan para kazanmaya alışmış olan bankacılığın yeterli kredi desteği veremediğini vurguladı.

"Ülkemin kaynaklarının yüksek faizle heba edilmesine rıza gösteremem"

"Ülkemin kaynaklarının yüksek faizle heba edilmesine rıza gösteremem"

Cumhuriyet döneminde de faiz illetinden kurtulamadık' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin hâlâ en yüksek faiz ödeyen ülkelerden biri olduğunu söyledi ve bankacılık sektörüne seslenerek, 'Faizleri lütfen makul seviyelere çekin' dedi. 

Erdoğan, 'Merkez bankasının bağımsızlığına sözüm yok ama ülkemin kaynaklarının yüksek faizle heba edilmesine rıza gösteremem' dedi. 

'Uluslararası finans kaynaklarına erişimimiz zorlaştırılarak yatırım engelleniyor' diyen Erdoğan 'Kendi bankacılık sistemimiz ayağımıza pranga vurursa olmaz' ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, işsizliğin yüzde 11'in üzerinde olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

'Bu ülke bu hale düşmeli mi? Eğer bu hale düşmemesini istiyorsak, öyleyse bize lazım olan nedir? Yatırımdır, üretimdir, istihdamdır, bundan sonra rekabettir. Yatırım olabilmesi için girişimcinin imkanları yakalaması lazım. Ama paradan para kazanmaya alışmış bu bankacılık sistemi kredi noktasında gerekli desteği vermiyor, veriyorsa çok yüksek faizle veriyor, çok yüksek faizle verdiği gibi de girişimci adımını atamıyor, ürkek, korkak böyle bir şey girmek mümkün değil diyor. Girmişse bakıyorsunuz kısa bir süre sonra ödemeler yapılamayınca hemen geri çağırmalar başlıyor. Böyle kalkınabilir miyiz? Bunlar adil, usulüne uygun bir şekilde yapılırsa, millet inanıyorum ki buradan fırsatı yakalar ve ayağa kalkar ama yapılmazsa haksızlığa da eninde sonunda isyan eder. İşte o zaman milletin temsilcileri olan bizlerin gerekirse acı ilaç mahiyetinde önlemleri alması kaçınılmaz hale gelir.'

Erdoğan'ın konuşmasının ardından dolar/TL, dün rekor tazeleyerek 3,41 seviyesini aştı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
23
13
6
6
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
haylaz adam

emriyle istismar yasasını engelledi. bi emir daha verip dolarıda düşürdümü al sana pelerinsiz kahraman uzunman :)

Fırat Sümbül

dolar düşürmek öyle emirle yok bankalara faizi düşürün demekle olmaz ! ki ülkede ki faiz oranları enflasyona baglıdır avrupada neden faiz yok çünkü enflasyon... Devamını Gör

Vertenyan

Tam anayasa kitapçığı fırlatmalık ortam ama hadi bakalım.

Fırat Sümbül

Kaldımı öyle bir babayigit ???

liberal demokrat

Binalinin neden tüm toplanamadığı belli oldu ama bundan akılcı bir sonuç çıkmaz.dolar yükselmeye devam eder.