Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'dan Milletvekillerine 'İlker Başbuğ'a Dava Açın' Çağrısı

Erdoğan'dan Milletvekillerine 'İlker Başbuğ'a Dava Açın' Çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin bugünkü grup toplantısında Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un FETÖ'nün siyasi ayağı değerlendirmesine tepki gösterdi. Erdoğan partisinin tüm milletvekillerini Başbuğ'a dava açmaya çağırdı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan'ın hedefinde FETÖ'nün siyasi ayağı hakkındaki çıkışı nedeniyle Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ vardı. 

25 Haziran 2009'da kabul edilen ve askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasını sağlayan düzenlemenin o dönem Meclis'te bulunan 4 partinin de onay vermesiyle geçtiğini belirten Erdoğan, bu partilerden birinin de o dönem Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup başkanvekilliğini yürüttüğü CHP olduğunu söyledi.

Duran saatin bile günde iki kez doğruyu gösterebildiğini ifade eden Erdoğan, 'O dönem CHP, her nasıl olmuşsa bu konuda doğru bir tutum sergilemiştir hatta bu düzenlemeyle ilgili AK Parti grup başkanvekilleriyle görüşmeye gelenlerden biri de Kılıçdaroğlu'dur. Sonuçta Meclis tarihinde ender rastlanan bir uzlaşmayla bu düzenleme komisyondan ve Genel Kuruldan geçip kanunlaşmıştır.' diye konuştu.

"Meclis gayet doğru bir iş yaptı"

"Meclis gayet doğru bir iş yaptı"

AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın, konuyu iyi bildiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Düzenlemenin amacı darbelere zemin hazırlayan, hukukun işlemesinin önüne geçen ülkemizi uluslararası platformlarda sürekli eleştiri konusu yapan yanlış bir uygulamanın düzeltilmesidir. Suç işleyen kişinin, asker kimliğinin ona ayrıcalık tanımasının ne hukukta ne de demokraside yeri zaten olamaz. Dönemin Meclis tutanaklarına, komisyon ve Genel Kurul görüntülerine, gazete haberlerine verilen demeçlere baktığımızda CHP'liler başta olmak üzere tüm Meclisin bu düzenlemeyi desteklediğini görüyoruz. Bugün de geriye dönüp baktığımızda Meclisimizin gayet doğru bir iş yaptığını düşünüyoruz.'

"Süratle hepiniz dava açmalısınız"

"Süratle hepiniz dava açmalısınız"
İçeriğin Devamı Aşağıda

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri mahkemeleri tümden kaldırdıklarını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

'Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı,kendisini gayet iyi tanırım, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Şimdi ben özellikle kendi grubumuza sesleniyorum: Burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız. Çünkü Anayasa buna amir ve Meclisin yasama yetkisini, dışardan birilerinin kalkıp da atıp tutmak suretiyle yere çalmaya hakkı yoktur. Maalesef bu açıklamalara CHP'den ve diğer partilerden kimi milletvekilleri de destek vermiştir. Daha önce aksi kararı aldıkları halde. Bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteğiyle çıkarılan bir düzenlemenin üzerinden FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclise saygısızlıktır.'

Başbuğ ne demişti?

Başbuğ ne demişti?

İlker Başbuğ, geçtiğimiz hafta katıldığı Haber Global yayınında FETÖ'nün siyasi ayağıyla ilgili tartışmaya, 2009 yılında kabul edilen bir düzenlemeyi hatırlatarak katılmıştı. 

Başbuğ, Meclis'te kabul edilen torba yasadaki 'askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanması'na ilişkin düzenlemeyi işaret etmiş ve '26 Haziran 2009'da askeri şahısların, askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa teklifi getiriliyor. Bunu kim hazırladı? Tamamen FETÖ ile ilgili, bu araştırılsın' demişti.

Özel: "Başbuğ’a dava açıyorsanız biz onun avukatıyız"

Özel: "Başbuğ’a dava açıyorsanız biz onun avukatıyız"

Erdoğan'ın Başbuğ'a dava açılması çağrısına CHP'den tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Meclis'te düzenlediği basın toplantısında 'İnsanda utanma sıkılma olur. Sırf doğruyu söyledi diye sizden 780 gün alacaklı olan İlker Başbuğ’a dava açıyorsanız, biz onun avukatıyız. Siz yine FETÖ’cü savcıları savunduğunuz yerde durun bakalım, biz yurtseverlerin avukatlığını yaparız, tarih de bizi haklı çıkarır' dedi. 

CHP Grup Başkanvekili Özel, 25 Haziran 2009'da dönemin AKP Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bekir Bozdağ ve Ahmet Aydın ile 3 milletvekilinin imzasıyla bir önerge sunulduğunu, kelime oyunlarıyla asker kişilere sivil yargılama yolunun açıldığını kaydederek, Başbuğ'un bu kanundan 3 yıl sonra yargılandığını belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Vallahi de billahi de yalan"

"Vallahi de billahi de yalan"

'CHP ile mutabakat vardı. Kemal Kılıçdaroğlu da görüşmelere katıldı.' denildiğine işaret eden Özel, 'İnsanda biraz korkma, utanma olur. Kılıçdaroğlu, grup başkanvekili ancak nöbetçi değil. Salonda Hakkı Suha Okay var. Kanunun tümü üzerinde CHP 'hayır' oyu veriyor. Ertesi sabah Okay, 'Böyle bir mutabakatımız yok' diyor. Davalar kabul edilse, Başbuğ'a ceza verilse 780 gün daha mı hapiste yatıracaksın?' dedi.

Özel, 'Baykal'ın çağrısıyla bunu yaptık.' denildiğini ifade ederek, 'Vallahi de billahi de yalan. Son kanıt; bu maddeyi Anayasa Mahkemesine götürdük. Mutabakat olsa bu madde Anayasa Mahkemesine gider mi? Mahkeme bunu reddetmeyip kabul etse Başbuğ tutuklanmayacaktı. Başbuğ'un açıklaması, zorunuza mı, ağrınıza mı gitti?' diye konuştu.

Baykal: "Böyle bir talimatım kesinlikle olmadı"

Baykal: "Böyle bir talimatım kesinlikle olmadı"

CHP'nin 2009 yılında bu düzenlemeye destek verdiği iddiaları üzerine Yeniçağ gazetesinden Orhan Uğuroğlu, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüştü. Baykal 'Askerlerin sivil yargıda yargılanması için AKP'ye destek verdiniz mi?' sorusuna şöyle yanıt verdi: 

'Böyle bir talimatım kesinlikle olmadı. Meclis grup başkanvekillerimiz, Hakkı Süha Okay, Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu her zaman çok güvendiğim siyasi dava arkadaşlarımdır. Yazınızda adı geçen Ali Rıza Öztürk de güvendiğim hukukçular arasındadır.'

Uğuroğlu'nın 'Demokratikleşmeye destek amacı ile bu desteği AKP'ye verdiğiniz iddia edildi' demesi üzerine Baykal, '12 Eylül darbesinin mağduru siyasetçilerden birisi olarak anayasa ve yasalardaki tüm anti demokratik hükümlerin çıkarılması için elbette o gün çağrı yaptım, bugün de aynı çağrıyı yapıyorum. Hiç güvenilmeyen bir siyasi iktidara neden böyle bir destek vereyim ki?' ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
204
188
25
11
8
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
elif plt

halkı kin ve düşmanlığa sevk ediyosun, açık hedef gösteriyorsun. milleti suçladığınız her şey için önce aynaya bakın ama siz o eşiği geçeli çok oldu

Engin the Anarchist

Bir insanın hiç dostu olmayabilir bunu anlarım , ama bunun kendine çocuklarına ve hatta torunlarına bile yetecek kadar nefret edeni var , bu performansı yaka... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Kimin hazirladigi ortada, feto’nun siyasi ayagida ortada. Gunes balcikla sivanmiyor tayyip.

Bozkurt

Şimdi bunların toplanıp ayin yaptıkları farklı bir dünya var. O dünyada güneş balçıkla sıvanıyor, halk "gerçekleri" görüp Tayyip Erdoğan'ı destekliyor, İmamo... Devamını Gör