Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan-Biden Basın Toplantısı Neden İptal Edildi?

Erdoğan-Biden Basın Toplantısı Neden İptal Edildi?

Ulaş
25.01.2016 - 18:06

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Tükiye ziyaretinde görüştüğü gazeteci ve akademisyenler grubu arasında Yaman Akdeniz de vardı. Akdeniz, Türkiye'de basın özgürlüğüne kafa yoranların yakından tanıdığı bir isim. Özellikle Twitter ve Youtuba'a erişim yasaklandığında önce Anayasa Mahkemesi nezdinde daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvurular ses getirdi. İfade özgürlüğü konusunda uluslararası birçok konferansa uzman olarak katılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Profesör Akdeniz'e göre, bu tür görüşmelerin organize edilmesi, Türkiye'de olan bitene ne kadar önem verildiğinin bir göstergesi. Akdeniz bu görüşünü, “Biden sadece bizlerle görüşmedi, aynı zamanda bizden önce ayrı ayrı Rakel Dink ve Türkan Elçi ve Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ve oğlu Ege ile de görüştü. İfade özgürlüğü toplantısına katılan ve benim de içinde olduğum kişiler de hükümetin asla görüşmek istemediği kişiler” sözleriyle destekledi.Yaman Akdeniz, görüşmede Barış için Akademisyenler bildirisiyle ilgili durumu da Biden'a anlatan isim. Akdeniz, konu hakkında Biden'ın yorumunu şöyle özetledi: “Biden metnin içeriği ne olursa olsun tartışılamayacağını, eleştirilebileceğini fakat soruşturma konusu yapılmaması ve daha da önemlisi kimsenin bu bildiriyi imzalamasından dolayı tehdit edilmemesi gerektiğini vurguladı. Eleştiri hakkının önemine birden fazla defa vurgu yaptı.”

'Birçok konuda mutabakat sağlanmadı'

'Birçok konuda mutabakat sağlanmadı'

Joe Biden'ın, Türkiye seyahati sırasında programında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından yapılması planlanan basın toplantısı iptal edildi. Yaman Akdeniz, toplantının neden iptal edilmiş olabileceği yönündeki soruya şu yanıtı verdi: “Gerek ifade özgürlüğü konusu genel olarak, gerek Barış için Akademisyenler konusu olsun; gerek diğer konularda mutabakat sağlandığını düşünmüyorum. Dolayısıyla, ortak bir basın toplantısı yapılmamasının nedeni bu olmalı. Hatta toplantılarının pek de pozitif geçmediğini düşünüyorum. Biden bizimle olan toplantıdaki tavrında özellikle ifade özgürlüğü konusunda şüphe bırakmayacak kadar netti,” dedi.

Biden ve beraberindeki heyetin görüşmede, Türkiye'de olan-biteni, siyasi propagandadan arınmış bir şekilde, konunun uzmanlardan dinlemeye ve öğrenmeye çalıştıklarını söyleyen Akdeniz,“Tabii ki Türkiye’nin sorunlarını ABD çözemez ama demokratikleşmenin çok sancılı bir dönemindeyiz ve AB’nin de çok fazla sesi çıkmıyorken ABD’ninJoe Biden aracılığıyla özellikle ifade ve basın özgürlüğüne ne kadar önem verdiğini bu ziyaretle göstermesi önemliydi” diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
7
5
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aksel Birinci

Dış İşleri Bakanımız ilk abd seyahetinde *afro-amerikalılara yapılan polis baskısı ve orantısız güç kullanımı *kızılderililere zamanında uyguladıkları et... Devamını Gör