Görüş Bildir
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Öğretmenler için Oyunlaştırma / Hocam Dondunuz. Sizi Duyamıyorum. Sesim Geliyor mu?

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Öğretmenler için Oyunlaştırma / Hocam Dondunuz. Sizi Duyamıyorum. Sesim Geliyor mu?

Ercan Altuğ Yılmaz
11.06.2021 - 22:08 Son Güncelleme: 12.06.2021 - 12:01

Uzaktan eğitimdeki en büyük zorluklardan birisi öğrencilerin zaman ve mekân bağlamında öğretmenlerden ve okul ortamından uzaklaşması sonucunda karşılaşılan motivasyonel durumlardır. Öğrencilerin motivasyonunu artırarak bu zorluğun oluşturduğu engeli en aza indirmek ve öğrencilerin öğrenme süreçlerine katılımını artırmak amacıyla oyunlaştırma uzaktan eğitime entegre edilmiştir. Oyunlaştırma oyun mekanikleri kullanarak öğrencileri motive etmek ve sürece dahil etmektir. Gelin oyunlaştırmayı derslerimize nasıl entegre edebiliriz bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

The Gamification Toolkit: Dynamics, Mechanics, and Components for the Win kitabının yazarı akademisyen Prof. Kevin Werbach ve araştırmacı Dan Hunter’ın oyunlaştırma modeline göz attığımızda 3 kategoriden oluşan bir model görürüz.

The Gamification Toolkit: Dynamics, Mechanics, and Components for the Win kitabının yazarı akademisyen Prof. Kevin Werbach ve araştırmacı Dan Hunter’ın oyunlaştırma modeline göz attığımızda 3 kategoriden oluşan bir model görürüz.

Dinamikler: En üst seviyede konsepti belirleyen elementlerden oluşur. Dinamikler bir bütünlük ve tutarlılık sağlarlar. Yapılan tasarımdaki kısıtlar, duygular, ilerleme yapısı, hikayeleştirme tekniği gibi elementlerden oluşur. Piramit metaforunda tepededir. 

Mekanikler: Hareketi sağlayan ve düzenleyen elementlerdir. Şans, rekabet, işbirliği, alışveriş, meydan okumalar vb. elementler bu grubun öğelerindendir.

Bileşenler: Dinamik ve mekanikler bir sistemin çalışma biçimini tarif ederken bileşenler ise bu çalışmanın çıktılarını temsil eder. Rozetler, avatarlar, seviyeler, puanlar, liderlik tabloları, takımlar, boss'lar vb. gibi birçok ögesi vardır.

 “Hocam dondunuz mu? Sizi duyamıyorum? Sesim geliyor mu? ”

Hangimiz bu soruları duymadık ki uzaktan eğitim sürecinde. Pandeminin başlaması ile gelen yasaklar ve uzaktan eğitim bilgisayara bağımlı kalmak zorunda kalan, saatlerini telefon başında geçiren öğrencilere dönüştürdü çocuklarımızı. Peki sizler oyunlaştırmayı ne kadar derslerinize entegre ediyorsunuz? Uzaktan sınıf yönetimini nasıl sağlıyorsunuz?

Yazı sonunda önerilen uygulamaları dersinize entegre etmeden önce öğrencilerinizin oyuncu tiplerini belirleyebilir, sonuçlar doğrultusunda onları gruplara ayırabilirsiniz. Verdiğiniz her görev sonrasında anlamlı rozetlerle motivasyonlarını artırabilir, derslerinizi hem daha kalıcı hem de daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Hatta Canva programı üzerinden öğrencilerinizle rozetlerinizi birlikte tasarlayabilir, onları da sürece dahil edebilirsiniz.  

Oyunlaştırma ile derslerinizi daha etkili yapabilir öğrencilerinizi de bunun bir parçası haline getirebilirsiniz.

Quizizz ile mini sınavlar hazırlayabilir öğrencilerinizin zamana karşı bilgilerini ölçmelerini sağlayabilirsiniz. Soru aralarında gelen eğlenceli tetikleyicilerle! 

Genial.ly: Posterler, infografikler, testler ve sunumlar gibi hareketsiz, animasyonlu veya etkileşimli görseller oluşturmak için kullanılabilecek çevrimiçi bir araçtır. Görsel oluşturmak için önceden hazırlanmış şablonları kullanabilir veya sıfırdan başlayabilirsiniz. Genial.ly, öğrenmeye katılımı artırabilir ve öğrencilerin bilgilerini ifade etmelerine ve iletişim becerilerini geliştirmelerine olanak tanır. Öğrenmenin daha kalıcı hale gelmesi için görsel ögelerle desteklenmesi gerekmektedir. 

• Peki öğrencileriniz bu zorlu süreçte hiç kitap okumuyor ya da çok az okuyorsa? Storybird sizin de hazırlarken eğleneceğiniz dijital kitaplarla dolu bir sitedir. Kendi resimli kitaplarınızı, hikaye serilerinizi, karikatürlerinizi, kurgularınızı ve hatta şiirlerinizi oluşturabilir öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Bunun yanında My Story Book uygulaması ile öğrencilerinizi hikaye yazmaya teşvik edebilir bunları bir kitap halinde yayınlayabilirsiniz. 

Stormboard: 6 Şapka Yöntemini uzaktan eğitimde de uygulayabilirsiniz. Kendi tahtanızı oluşturarak öğrencilerin eş zamanlı bir şekilde doldurmasını ve bir beyin fırtınası yapmasını sağlayabilirsiniz. Bir taşla iki kuş misali ! 

Ziteboard: Dünyanın neresinde olursanız olun gerçek zamanlı olarak birlikte çalışın, hangi cihazı kullanırsanız kullanın ekibinizi aynı beyaz tahtada bir araya getirin. Çevrimiçi beyaz tahtada canlı takım çalışması yapmak ve birçok kişiyi kocaman bir beyaz tahtada görmek için mükemmel bir seçenek Ziteboard.

Flippity: İşte en zorlandığımız kısım; grup çalışması yapmadan önce öğrencileri gruplara ayırmak bazen çok zor olabiliyor. Sınıf içi kaos öğrenciler arası ilişkileri zorlaştırabiliyor. Oysa grup çalışması dediğimiz şey birlikte en güzel ürünü ortaya koyabilmektir. Ama bunu sizin adınıza bir program yaparsa dikkat çekici bir yöntemle çok daha kısa sürede sorunu çözmüş olursunuz.

Tüm bu bilgiler ve uygulamalardan yola çıkarak sizler de ders planlarınızı oyunlaştırabilirsiniz. 

Artık hazırsınız!

İyi eğlenceler.

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Ebru Arı’nın katkılarıyla yazılmıştır. 

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın