Görüş Bildir
Haberler
Enflasyon 2019'dan Sonra İlk Kez Yüzde 16'yı Aştı

Enflasyon 2019'dan Sonra İlk Kez Yüzde 16'yı Aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Verilere göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon 6. ayda da yükselişini sürdürdü ve 2019 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Üretici fiyat endeksi de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,20 artış kaydetti. Böylelikle üretici fiyatlarında yıllık enflasyon Aralık 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mart'ta tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yükseliş ivmesine devam etti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Türkiye Mart'ta tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 16,19 arttı. Verilere göre aylık enflasyon ise yüzde 1,08 olarak kaydedildi.

Çekirdek enflasyon Mart ayında yıllık yüzde 16,88 olarak gerçekleşti ve 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Verilere göre yıllık olarak en fazla artış yaşanan grup yüzde 24,85 ile ulaştırma grubu oldu. Ulaştırmayı yüzde 23,64 ile ev eşyası ve yüzde 21,49 ile çeşitli mal ve hizmetler izledi.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 7,43 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 8,01 ile haberleşme ve yüzde 8,33 ile eğitim oldu.

Aylık bazda bakıldığında ise 2021 yılı Mart ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 3,70 ile sağlık, yüzde 2,77 ile eğitim ve yüzde 2,60 ile lokanta ve oteller oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Mart ayında ulaştırma grubunda değişim gerçekleşmedi. En az artış gösteren diğer ana gruplar yüzde 0,54 ile ev eşyası ve yüzde 0,70 ile konut oldu.

Gıda fiyatlarında yıllık artış enflasyonu aştı

Gıda fiyatlarında yıllık artış enflasyonu aştı

Mart ayında gıda fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 17,44 olarak kaydedildi. Bir önceki aya göre artış ise yüzde 1,13 oldu.

Seçilmiş maddeler arasında aylık bazda en fazla yükseliş kaydedenler arasında yüzde 61 ile karnıbahar ilk sırada yer aldı. Karnıbaharı yüzde 28 ile sivri biber, yüzde 10 ile tavuk eti izledi.

Üretici fiyatlarında hızlı artış

Üretici fiyatlarında hızlı artış

Veriler üretici fiyatlarındaki yukarı ivmenin hızlandığına işaret etti. Buna göre Mart'ta üretici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,20 artış kaydetti. Böylelikle üretici fiyatlarında yıllık enflasyon Aralık 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Mart ayında üretici fiyat endeksinde aylık artış ise yüzde 4,13 arttı..

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
5
4
4
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Üreticide yüzde otuzbir ise... Tüketiciye bol bol peçete... .... 🤪😡😠

Ben bildiğim ve gördüğüm kadarını yazayım. Gıda işletmesi çalıştırıyorum (Catering) ve son dönem kullanmak zorunda olduğum ürünlerin fiyat artışları şöyle : ... Devamını Gör

Emre.

Arkadaş yoksa sende mi fetocüsün yav !!

18 til i die

Aha aha ahaaaa, %16 yı aşmış... Yılda en az 2-3 kez oluyor, her yıl en az %30-50 arası fakirliyoru,hala %16 diyorlar ya... Bir örnek vereceğim, diğer her ş... Devamını Gör