En Rahat Gülümsemenizi Takının! Invisalign Sağlayıcı Uzm. Dt. Samet Çelik ile Şeffaf Plakları Konuşuyoruz
Diş görünümü estetik açıdan bir insanın yüzündeki en önemli unsurlardan biri, bu yüzden hayatımızda çok büyük bir yer kaplıyor. Rahat yemek yiyebilmek, için rahat kocaman kahkahalar atabilmek bilmeyen insanlar için basit hareketler gibi görünse de diş sorunları yaşayan insanların en büyük özlemi olabiliyor.
Hangi yaşta olursanız olun, belki çocuğunuz, belki kendiniz, belki de ebeveynleriniz için, artık çarpık ya da estetik görünmeyen dişler için oldukça rahat ve teknolojik bir yol var. Tüm bunları sizler için Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dt. Samet Çelik anlattı!
Şeffaf plak tedavisi nedir? Avantajları nelerdir?

Şeffaf plak tedavisi aslında bir ortodontik tedavi yöntemidir. Bu yöntemde hepinizin bildiği metal ya da seramik braketler yerine takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar kullanıyoruz. Şeffaf plaklar, tel takmak istemeyen ancak diş görünümünden memnun olmayan kişiler için teknolojik ve en estetik tedavi seçeneklerindendir.
Şeffaf plaklar takıldığında estetik açıdan bir sorun teşkil ediyor mu?

Şeffaf plaklar adı üzerinde şeffaf yapıda olduğu için 0.75 mm kalınlığında olan bu plaklar takıldığında neredeyse hiç belli olmuyor. Dolayısıyla estetik açıdan herhangi bir sorun teşkil etmiyorlar.
Şeffaf plak tedavilerinde istenen sonuca ne kadar zamanda ulaşılabiliyor?

Bu sorunun cevabı ortodontik sorununuzun şiddetine göre değişir. Her bir plak dişleri belli miktarda hareket ettirebilir. Dişlerin düzgün bir şekilde sıralanabilmesi için kaç plak gerekeceğini tedaviniz henüz başlamadan öğrenebiliyorsunuz.
Şeffaf plaklar en zorlu çapraşık vakaları bile tedavi edebiliyor mu?

Gelişen teknoloji sayesinde şeffaf plaklarla ortodontik tedavi teknikleri günümüzde oldukça geliştirildi. Tel tedavisi ile tedavi edebildiğimiz tüm vakalarda şeffaf plakları da kullanabiliyoruz.
Şeffaf plak tedavilerinde yeme içme alışkanlıkları nasıl değişiklik gösteriyor?

Şeffaf plaklar yemek yerken çıkartılıyor. Dolayısıyla şeffaf plak tedavisinde herhangi bir yiyecek içecek kısıtlaması olmuyor. Hastalarımız diledikleri gibi yeme içme alışkanlıklarına devam edebiliyorlar.
Plaklar takılıyken istenilen içecekler (sıcak ve soğuk) tüketilebiliyor mu?
Şeffaf plakların su içerken çıkarılmasına gerek yok ancak kahve ve çay tüketiminin plaklarda sararmalara neden olabileceğini belirtmek gerekir. Tedavi için gerekli plakların her bir çifti 7-10 gün takılıyor. Bu nedenle plaklar sararmaya başladığında yeni plağa geçme zamanı da gelmiş oluyor. Plakların sararmasına karşı özel temizlik tozları da edinmek mümkün.
İstenen sonuca ulaşabilmek için şeffaf plakların ne kadar süre ağızda kalması gerekiyor?

İstenen sonuca ulaşabilmek için şeffaf plakların günde 20-22 saat ağızda takılı kalması gerekiyor. Bu da plakların uykuda dahil takılması, sadece yemek yerken çıkarılması anlamına geliyor.
Şeffaf plak tedavisinde doktor kontrolleri nasıl ilerliyor?

Şeffaf plak tedavilerinde, tedavi süreniz boyunca kullanacağınız plaklar tedavi başında planlanıyor. Randevu aralığı hastadan hastaya, hekimden hekime değişmekle birlikte genel olarak 6-8 haftada bir olacak şekilde planlanıyor. Daha esnek doktor kontrolleri, yoğun iş hayatı içerisinde hastalarımızın rahat bir tedavi süreci geçirmelerine yardımcı oluyor.
Dijitalleşmenin ortodontik tedavilerdeki etkisinden bahseder misiniz?

Tüm alanlarda olduğu gibi dijitalleşme, ortodonti alanında da biz hekimlere ve hastalarımıza önemli yenilikler sunuyor. Ağız içi ölçülerinin alınması için ağız içi tarayıcılar kullanıyoruz. Bu tarayıcılardan elde ettiğimiz 3 boyutlu ağız içi modelleriniz üzerinde dijital planlamalar yapabiliyoruz. Ayrıca bu planlama ile dişlerinizin yeni konumunun, gülümsemenizi nasıl değiştireceğini de henüz tedavinin başlamadan görebiliyorsunuz.
Sanal muayene sisteminden bahsedebilir misiniz?
Doktorunuz, özel aplikasyonlar yardımıyla tedavinizin belirlenen tedavi planına uygun bir şekilde devam edip etmediğini değerlendirebiliyor. Bu amaçla telefonunuza yüklediğiniz uygulamanın yönlendirmesi ile diş kapanışınızın belli açılardan fotoğrafını çekiyorsunuz. Bu fotoğraflar dijital plan ile mevcut diş kapanışı uyumunuzun değerlendirilmesinde kullanılıyor.
Seyrek yapılan muayeneler hasta takibi açısından bir dezavantaj teşkil ediyor mu?
Şeffaf plak tedavilerinde, tedavi planlaması ve süreç tedavinin başında adım adım planladığı için seyrek yapılan muayeneler hasta takibi açısından herhangi bir dezavantaj teşkil etmiyor.
Şeffaf plakların bakımı nasıl yapılmalıdır?

Dişlerinizi fırçalarken plaklarınızı da fırça ve suyla temizleyebilirsiniz. Ayrıca plakların temizliği için özel tozlarda kullanılabilir.
En etkili tedavi yaş aralığı hangisidir? Çocuklarda ve yetişkinlerde bir tedavi farkı oluyor mu?

Sağlıklı diş ve çevre dokuları varsa her yaşta ortodontik tedavi yapılabiliyor. Tabi alt çene geriliği gibi iskeletsel sorunların tedavisinde yaşın önemi büyüktür. Genç bir fidanın büyümesini nasıl bir ip yardımıyla yönlendirebiliyorsak, alt çenesi geride olan büyüme dönemindeki bir çocuğun çenesini de ortodontik tedavi ile öne doğru yönlendirebiliyoruz.
Ağız içi tarama yöntemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Diş ve kapanış ölçülerinin alınabilmesi için ağız içi tarama cihazları kullanıyoruz. Bu amaçla önceleri kullandığımız hamur kıvamında ölçü maddeleri ve kaşıklar tarihe karışıyor diyebilirim.
Şeffaf plak tedavisi planlanırken hastalara sonuçları önceden gösterebiliyor musunuz?

Tedavinin henüz başında, dişlerinizin yeni konumunu gülümseme fotoğrafınız üzerinde görebiliyorsunuz.
Şeffaf plak tedavilerinde çocuklara yönelik ne tür çözümler sunuyorsunuz?

6-10 yaş arasındaki çocuklarda çapraşıklık, dişsel darlık ve aralıklı dişlerin tedavisinde şeffaf plakları kullanabiliyoruz. Ayrıca tedaviler için gerekli ölçülerin ağız içi tarayıcılar ile alınması özellikle kusma refleksi olan çocuklara büyük bir konfor sağlıyor.
Özellikle gençleri el aldığımızda, şeffaf plak tedavisinin tercih edilme nedenleri nelerdir? Şeffaf plaklar gençlere ne gibi avantajlar sağlıyor?

Ortodontik tedavi görmek isteyen gençlerin şeffaf plakları tercih etmesinin en büyük sebebi tel tedavisinden duyulan estetik kaygılardır. Gençler, dişleri düzelirken tedavi olduklarının belli olmasını istemiyorlar. Tabi bunun yanında yiyecek - içecek kısıtlamasının olmaması ve tedavi süreçlerini adım adım dijital takip edebilmeleri de şeffaf plak tedavisinin önemli avantajları arasında sayılabilir.
Daha fazla bilgi için;