Görüş Bildir
Haberler
En Keyifli Konaklama İmkanı: Couchsurfing Nedir, Nasıl Kullanılır?

En Keyifli Konaklama İmkanı: Couchsurfing Nedir, Nasıl Kullanılır?

‘Couchsurfing nedir?’ sorusunun cevabı, kendi sitelerinde yer alan tabiriyle bir ‘uluslararası misafirperverlik sitesi’ olacaktır. Ancak hepimizin anlayacağı şekilde açıklamak gerekirse couchsurfing; gideceğiniz herhangi başka bir şehirde ya da ülkede, sizi ağırlamak isteyen birisinin size tahsis edebileceği bir yer yatağı, bir kanepe ya da bir malikane odasında kalmanızı sağlayacak kişilerle iletişime geçmenizi sağlayacak bir sosyal iletişim ağıdır. Ve en güzel tarafı bedava konaklama imkanı sağlar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Örneğin; yıllardır hayalini kurduğunuz Buenos Aires gezinizi yapacaksınız. Ancak zaten Arjantin’e gidene kadar yığınla para harcayacak olduğunuz için konaklamaya para vermek istemiyorsunuz.

Örneğin; yıllardır hayalini kurduğunuz Buenos Aires gezinizi yapacaksınız. Ancak zaten Arjantin’e gidene kadar yığınla para harcayacak olduğunuz için konaklamaya para vermek istemiyorsunuz.

Hemen couchsurfing.com sitesine girip, kendinize bir profil oluşturarak kriterlerinizi belirliyor ve size ev sahipliği yapacak birini arıyorsunuz. Böyle biri denk geldiğinde de, en önemli aşamalardan birisi tamamlanmış oluyor.

Couchsurfing'i nasıl kullanabilirim?

Couchsurfing'i nasıl kullanabilirim?

Bunun için yöntem basit ancak bazı detaylar mevcut. coachsurfing.com sitesine üye olarak başlıyoruz. Kendimize bir profil oluşturuyoruz ancak burada insanların evine misafir olmayı istediğimiz gibi onların da bizim evimize misafir olma gibi bir şansı olduğunu da göz önünde bulunduruyoruz. Gerçi sitede bununla ilgili bir ayar mevcut. Yani istemezseniz kendi evinizde konaklatma seçeneğini açık tutmayabilirsiniz. Tabi bu sırada kendi yaşam tarzınız, sevdiğiniz sevmediğiniz şeyler kısmında size uygun alanları doldurursanız, istediğiniz tarzda bir yerde kalma konusunda daha rahat olursunuz. Örneğin; köpek tüyüne alerjiniz vardır ya da yılanlardan çok korkuyorsunuzdur. Bunları belirtirseniz Jamaika’da evinde yılan besleyen birinin evinde kalma sürprizini yaşamazsınız.

Couchsurfing’de Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

  • Öncelikle kalmayı düşündüğünüz evin sahibiyle benzer zevklere ya da benzer titizliklere dikkat etmeniz çok önemli. Yukarıda da belirttiğimiz gibi en yakınlarımızla bile birçok farklılık taşırken dünyanın bir ucundaki, yaşam biçimi çok daha farklı olan biriyle en azından bazı ortak noktalar bulmak işinize yarayacaktır.

  • Oldu da seyahatiniz iptal oldu ve gidemediniz. Bunu ev sahibine bildirmeniz kesinlikle gerekli. Her şeyden önce terbiyesizlik olarak adledilebilecek bir durum. Ayrıca sitede her profil için oylama sistemi olmasından mütevellit kötü bir oylama, hem bundan sonraki seyahatleriniz hem de ev sahipliğiniz konusunda sorun açabilir.

Ev sahipliği yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken hususlar ise şöyle;

Ev sahipliği yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken hususlar ise şöyle;
  • İlk başta potansiyel misafirinizi enine boyuna araştırın. Hangi millettendir, o milletin özellikleri nelerdir, güzel bir öğrenmek lazım.

  • Gelmek istediği tarihe bakın. Şayet size uygunsa seve seve misafir edebilirsiniz.

En önemli konu: Güvenlik

En önemli konu: Güvenlik

Peki kalktık buradan binlerce kilometre yol yaparak hiç bilmediğimiz birinin kanepesinde uyumaya karar verdik. ‘Başımıza bir iş gelmesin?’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet gelebilir.

Hepimizin en dikkat ettiği ve önem verdiği durum güvenlik. Yani gelen kişi sapık mıdır, katil midir, hırsız mıdır alnında yazmıyor. Bu sıkıntıyı en aza indirmek için başvurulan yöntemlerden birisi referans yöntemi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Referans sistemi nedir?

Kısaca anlatmak gerekirse; diyelim siz birini misafir ettiniz. O da geldi, gayet güzel yemeğini yedi, duşunu aldı ve rahat konakladı. Eşek değilse sizin için siteye birkaç güzel kelam eder. Ettiğinde de sizin oralara seyahat etmek isteyen başka kişiler görür ve ‘bu insan ne güzel insan, hadi gidip kalalım o zaman’ der. Aynı durum siz bir yere misafir olacakken de geçerli tabi.

Vouching sistemi

Bu da aslında biraz önceki durumun tersi, yani kefil olmak meselesi. Diyelim günün birinde Barselona’ya gittiniz. Juan Pablo Martinez diye giden 14 isimli bir arkadaşın evinde kaldınız. O da sizi taco’ya boğdu, ‘La Sagrada Familia’da’ fotoğrafınızı çekti, bir de Nou Camp’a maça götürüp dünya yıldızlarını izletti. Ee siz de hemen siteye giriyorsunuz, ‘Allam bu Juan Pablo kelimenin tam anlamıyla harika bir insan. Olur da buralara yolunuz düşerse mutlaka gelin kalın. Suflesi de müthiş’ diyorsunuz ve zaten her geçen gün yozlaşan bu dünyada iyi bir insan olduğunu herkeslere gösteriyorsunuz.

Olur da işler istediğiniz gibi gitmezse o zaman ne olacak?

Öncelikle bu tarz bir aksiliği önceden göz önünde bulundurarak kesinlikle bir B planı yapın. Yani gideceğiniz yere yakın otel, hostel vs konaklama yerlerini araştırın. Şayet ev sahibinizin sanaldaki haliyle alakası yoksa ve sıkıntı veriyorsa, şikayet mekanizmasını bir an önce işletin.

Toparlamak gerekirse Couchsurfing'de yapılması gerekenler

Toparlamak gerekirse Couchsurfing'de yapılması gerekenler

-Siteden kendinize profil açın ve o profili mümkün olduğunca dolu tutun.

-Diğer kullanıcılarla iletişime girmekten çekinmeyin.

-Yapacağınız seyahatten önce detaylı bir araştırma yapın. Bölgedeki diğer kullanıcılarla irtibata geçin. Bilgi alırken 1 hafta ya da en fazla 1 ay önce online olmuş kişilerle konuşun.

-Evinde kalmak istediğiniz kişiye istek gönderin ve kendinizi iyice anlatın. Ondan da aynısını yapmasını isteyin.

-Evi ayarladıktan sonra adresi isteyin. Havaalanından ulaşım imkanlarını sorun. 

-Küçük bir hediye alarak giderseniz çok şık bir davranış olur. 

-Eve yerleştikten sonra ev sahiplerinin kurallarına uyun. Temiz, titiz ve saygılı olmaya özen gösterin.

-Konaklama süreciniz güzel geçtiyse, ev sahibi hakkında hoş bir referans yazmayı unutmayın.

Bu maddelere uyarsanız çok keyifli ve eğitici seyahatler sizleri bekliyor!

Buradan siteye girip, hemen profilinizi oluşturabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
93
27
17
7
6
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın