Görüş Bildir
Haberler
Empire Dergisi Tüm Zamanların En İyi 50 Animasyon Filmini Açıkladı

Empire Dergisi Tüm Zamanların En İyi 50 Animasyon Filmini Açıkladı

claude cahun
13.10.2021 - 10:00

Sinema sektörünün prestijli dergilerinden Empire, tüm zamanların en iyi animasyon filmlerini sıraladı. Her yaşa ve zamana hitap eden birbirinden şahane 50 filmin yer aldığı listede neler varmış, birlikte bakalım;

Not: Film açıklamalarında Beyazperde'den faydalanılmıştır. 

Kaynak: https://www.empireonline.com/movies/f...
İçeriğin Devamı Aşağıda

50. The Triplets of Belleville (2003)

50. The Triplets of Belleville (2003)

Öncelikle söylemek gerekir ki 'Les Triplettes de Belleville' gerçek bir 'old school' bir animasyon filmi. Son dönemlerde moda olan nu-school çizgi filmler ile en ufak bir bağ taşımayan Les Triplettes de Belleville-Belleville'de Randevu, harikulade bir Fransız çizgi-sinema örneği olarak bir hayli ses getirdi. Champion, babaannesi tarafından büyütülen bisiklet delisi bir çocuktur. Torunundaki potansiyeli gören kadın, çocuğu dünyaca ünlü bisiklet yarışı Tour de France'a hazırlamaya başlar. Fakat yarış esnasında iki gizemli siyahlar giyinmiş adam Champion'u kaçırır. Madame Souza ve sadık köpeği Bruno onu kurtarmak için hazırlanırlar. Arayışlar onları okyanusun öbür ucundaki 'Belleville' adındaki dev megapole götürür. Orada 1930'ların tuhaf müzikhol yıldızlarından 'Belleville Üçlüsü'yle karşılaşırlar, yıldızlar Souza ve Bruno'ya yardımcı olurlar.

49. Fantasia (1940)

49. Fantasia (1940)

Walt Disney'in başyapıtı olarak sunulan Fantasia'da pek çok Disney kahramanı, klasik müzik eşliğinde izleyiciyi büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Sekiz bölümden oluşan bu fantastik animasyon Fındıkkıran ve Sihirbazın Çırağı eserleriyle, gözlere olduğu kadar kulaklara da hitap ediyor.

48. It’s Such A Beautiful Day (2012)

48. It’s Such A Beautiful Day (2012)

Don Hertzfeldt'in animasyon üçlemesinin bu yeni uzun metrajlı film versiyonunda Bill, parçalanmış ruhunu bir araya getirmek için mücadele ediyor.

47. Loving Vincent (2017)

47. Loving Vincent (2017)

Film, Van Gogh'un 17 yaşındayken tablosunu yapmış olduğu Armand Roulin üzerinden ilerliyor. Van Gogh'un Fransa, Auvers'te öldüğü haberi, eskiden yaşadığı Arles kasabasına ulaşır. Van Gogh ile yakın arkadaş olan emektar postacının oğlu Armand, babasının ısrarları sonucu taziye mektubunu Van Gogh'un ağabeyi Theo'ya götürmeye razı gelir. Paris'e vardığında Theo'nun da kardeşinin ardından vefat ettiğini öğrenince mektubu verebileceği bir akraba aramaya başlar. Bu yolculukta ünlü ressamın son günlerini ve ölümünün esrarını da aydınlatmaya başlayacaktır...

46. Cinderella (1950)

46. Cinderella (1950)

Bu klasik Cinderella hikayesinde üvey annesi ve kız kardeşleri tarafından dışlanan genç bir kızın, bir yabancı ile karşılaştıktan sonra değişen yaşamın hikayesini anlatılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

45. How to Train Your Dragon (2010)

45. How to Train Your Dragon (2010)

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin'de, ejderhalar Berk Adası'nı kendilerine mesken seçmişlerdir. Senelerce acımasız mahlukat tarafından yağmalanan talihsiz adanın biçare yerlileri için hayvanlarını çalıp evlerini yakan bu ejderhaları tepelemek bir nevi namus borcudur. Yetişkinlik çağına erişen genç erkeklerin yapması gereken tek şey bir ejderhayı öldürmektir. Zamanı geldiğinde köyün şefinin tuhaf oğlu Hiccup, icat ettiği tuhaf mekanizmalı silahı bir yaratığa doğrultarak onu öldürmeye yeltenir. Nadir bir türe ait olan bu ejderhayı bir türlü öldüremeyen Hiccup, hayvanı ormana götürerek serbest bırakır. Sonrasında ise aralarında sadakat ve içtenlik barındıran bir arkadaşlık gelişir.

44. Snow White And The Seven Dwarfs (1937)

44. Snow White And The Seven Dwarfs (1937)

Kötücül bir kraliçe, konuşan aynasına her gün dünyadaki en güzel kadını sormakta ve her gün aynı cevabı almaktadır: Kendisi. Ancak aynı ayna bir gün farklı bir cevap verecektir ona. Bu cevap da 'Pamuk Prenses'tir. Artık kötü kalpli kraliçenin yapması gereken tek şey, bu Pamuk Prenses'i bulup onu öteki dünyaya yollamaktır. Böylece kraliçe tekrar dünyadaki en güzel kadın olacaktır.

43. Shrek (2001)

43. Shrek (2001)

Shrek, oldukça korkutucu bir görünüme sahip, devasa, yeşil bir troldür. Yalnızlığın getirisiyle, hayatının geri kalanını beraber geçirebileceği, en az kendisi kadar çirkin bir yaratık bulmanın hevesindedir. Bir kahin, kehanetini açıklar. Şhrek ile güzeller güzeli bir prenses olan Fiona arasında duygusal bir ilişki cereyan edecektir. Ancak Şhrek ne kadar çirkinse Fiona da bir o kadar güzeldir. Oldukça garip durumlar ve vaziyetler peyda olmak üzeredir.

42. The Mitchells Vs The Machines (2021)

42. The Mitchells Vs The Machines (2021)

Ailem Robotlara Karşı, ayaklanan teknolojiye karşı zorlu bir mücadeleye girişen bir ailenin hikayesini konu ediyor. Katie, hayalini kurduğu sinema okuluna girmeyi başarınca mutluluktan deliye döner. Evinden kilometrelerce uzaklıktaki okuluna gitmek için hazırlıklara başlayan Katie’ye bu yolculuğunda ailesi de eşlik eder. Keyifli bir şekilde yola koyulan aile, yolculuk sırasında robotların dünyayı istila ettiğini öğrenir. Teknoloji ayaklanıp, robotlar sokaklarda dolaşmaya başlayınca, aile dünyayı kurtarmak için zorlu bir mücadeleye girişir.

41. Grave Of The Fireflies (1988)

41. Grave Of The Fireflies (1988)

Grave of the Fireflies, insanlık tarihinin en kara lekelerinden biri olan II. Dünya Savaşı'nın yıkıma uğrattığı hayatları iki küçük kardeş üzerinden anlatıyor. Annelerini savaşa kurban veren Seita ve Setsuka babalarının da savaşta olması nedeniyle yakın bir akrabalarına gönderilirler. Burada tutunamayan bu iki küçük çocuk evden kaçarak, kendilerini savaşın izlerinin anbean körüklendiği sokaklara atarlar. Ancak bu yolculuk bildiğimiz türden yolculukların aksine, kan kokulu sokaklarda verilen bir yaşam savaşına dönüşecektir.

Akiyuki Nosaka’nın yarı biyografik romanından uyarlanan film, savaş üzerine yapılmış filmler arasında en dokunaklı ve en gerçekçi üsluba sahip olanlardan biridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Waltz With Bashir (2008)

40. Waltz With Bashir (2008)

Yönetmen Ari Folman bir arkadaşıyla gördüğü bir kabusu paylaştığında, kabusun Lübnan Savaşı’nda yaşadıklarıyla alakası olduğuna karar verir. 26 tane vahşi köpek rüyasında onu kovalıyordur. Ari, bu konuşmanın sonucunda orada yaşadıklarını hatırlamadığının farkına varır. Bunun üzerine, dünyanın dört bir yanındaki dostlarını ve asker arkadaşlarını arayarak yaşananlar hakkında konuşur. Konuştukça da o dönem ve kendisi ile ilgili gerçekler Ari’nin hafızasında oluşturduğu gerçeküstü resimlerle ortaya çıkar.

2008 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan ve en çok ses getiren yapımlarından biri olan Beşir’le Vals ülkemizde de 2008 Antalya Film Festivali ve Filmekimi’nde gösterildikten sonra vizyona girdi.

39. The LEGO Movie (2014)

39. The LEGO Movie (2014)

Legolar evreninde geçen filmde, sıradan bir adam olan Emmet, beklemediği bir anda dünyayı kurtaran bir kahraman olma şansını yakalar. Legoların yaşadıkları dünya zorba ve kötücül bir lego tarafından tehdit edilmekte ve parçalarına ayrılmaktadır. Bu yıkımı durduracak kişi ise yanlışlıkla olağanüstü Master Builder ile karıştırılan Emmet'tir. Emmet bu talihsiz yanlış anlaşılmayı gidermek yerine kahraman olmayı seçer ve dört kişilik bir ekip kurar. Görevleri ise parçalarına ayrılan evrenlerini birleştirerek yapıştırmaktır.  

Filmin yönetmen koltuğunu Phil Lord ve  Chris Miller paylaşırken seslendirme kadrosunda Chris Pratt, Will Ferrell, Liam Neeson ve Elizabeth Banks gibi yıldız isimler yer alıyor.

38. Tangled (2010)

38. Tangled (2010)

Alternatif göndermelerle bezeli bu çizgi filmde, hanedanlığın en çok aranan –ve en etkileyici- eşkıyası Flynn Rider (seslendiren Zachary Levi) bilinmeyen bir zamanda, bilinmeyen bir krallıkta, bilinmeyen bir mekanda ancak gizemli bir kulede saklanırken, o kulede yaşayan güzel, cesur ve 20 metre uzunluğunda altın sarısı saçları olan Rapunzel (seslendiren Mandy Moore) tarafından esir alınır. Masalın farklı bir versiyonunun beyazperdedeki bu yorumunda, yıllardır hapsedildiği kuleden çıkma yolları arayan Flynn’i esir alan meraklı kız, yakışıklı hırsızla bir anlaşma yapacaktır. Bu tuhaf ikili, süper-polis bir atın, aşırı korumacı bir bukalemunun ve sevimsiz bar haydutlarının da olduğu aksiyon dolu bir maceraya yelken açar.

37. Anomalisa (2015)

37. Anomalisa (2015)

Charlie Kaufman'ın ilk stop-motion filmi, felçli bir adamın dünyevi hayatına odaklanıyor. İnsanlarla iletişim kurmakta zorluk çeken kitap yazarı Michael Stone’un, bir gecede çıktığı bir iş gezisinde tanıştığı yabancı ile hayata bakışı değişir. 

Anomalisa”da “herkesin sesi”ni Tom Noonan seslendirirken, Michael’a David Thewlis, Lisa’ya ise Jennifer Jason Leigh sesleriyle hayat veriyor. “Carol”, “Fargo”, “Being John Malkovich”, “In Bruges” gibi pek çok filmin müziğini yapmış Carter Burwell’ın etkileyici müzikleri de filmin hüznünü güçlendiriyor. Eleştirmenlerce yılın animasyonu sayılan “Anomalisa”, Türkiye’de ilk kez !f İstanbul’da gösterildi.

36. Moana (2016)

36. Moana (2016)

Moana, Antik Polenezya'da yaşayan bir kabilenin şefinin cesur kızıdır. Güçlü ve korkusuz Moana, doğanın içinde büyümüştür ve neşeli bir kızdır. Ancak yarı tanrı Maui tarafından yapılan korkunç bir lanet onun adasına dek ulaşır. Maui tanrıça Te Whiti'nin kalbini çalarak onu kızdırmıştır ve şimdi balıkçılar balık tutamaz, ekinler yetişmeden solar olmuştur. Ancak Moana bu duruma boyun eğmemeye kararlıdır. Güney Pasifik'ten yola çıkan genç kızın amacı laneti sonlandırmak için yarı tanrıyı bulmak ve ona çaldığı şeyi iade ettirmektir... 

Daha önce Prenses ve Kurbağa, Define Gezegeni ve Herkül filmlerini birlikte yöneten Disney'in gedikli isimleri John Husker ve Ron Clements, bu defa izleyiciyi şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. My Life As A Courgette (2016)

35. My Life As A Courgette (2016)

Courgette, 9 yaşındaki çocuğun takma adıdır. Annesinin ani ölümünden sonra bir polis memuru olan Raymond yetimhanede Courgette ile ilgilenmektedir. Başlarda Courgette bu yeri düşmanca ve yabancı olarak görse de polis memurunun da yardımıyla yeni arkadaşlar edinecek, güvenmeyi, kendine yeni aile kurmayı ve gerçek sevgiyi öğrenecektir. 

Senaryosunu Tomboy'un yönetmeni ve senaristi Céline Sciamma yazdı. Hem karanlık hem naif tarzıyla her yaştan izleyiciye hitap eden film, dünya prömiyerini Cannes'ın 'Yönetmenlerin 15 Günü' Bölümü'nde yaptı. Ayrıca dünyanın en saygın canlandırma festivallerinden Annecy’de En İyi Film ve İzleyici ödülleri kazandı.

34. Dumbo (1942)

34. Dumbo (1942)

Jumbo adındaki bebek fil, leylek tarafından emektar bir sirke verilir. Yeni doğan bu fil sirkte vücuduna göre oldukça büyük kulaklara sahip olmasından dolayı alay konusu olur ve bu nedenle ona “Dumbo” lakabını takarlar. Annesinden ayrı kaldıktan sonra sirkin palyaço kısmına gönderilen Dumbo’nun en yakın arkadaşı, ondaki yeteneğin ortaya çıkması için gönderilen bir faredir.  

Helen Aberson ve Harold Pearl'in aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan film, Walt Disney’in dördüncü animasyonundur.

33. Hercules (1997)

33. Hercules (1997)

Titanları okyanuslara hapsettikten sonra Yunan tanrısı Zeus ve karısı Hera’nın Herkül adında bir oğulları olur. Diğer tanrıların keyfi yerindeyken Zeus’un kıskanç kardeşi Hades, Zeus’tan kurtulmak ve Olimpos’u yönetmek ister. Yardım istemeye gittiğinde ise on sekiz yıl içinde gezegensel bir işbirliğinin yapılacağını öğrenir -ki bu durum, Hades’in yerinin saptanmasına ve Titanların serbest kalmasına neden olacaktır. Böylelikle Olimpos’u kuşatacaklardır. Tabii Herkül bu işe müdahale etmezse.

32. Toy Story 2 (1999)

32. Toy Story 2 (1999)

Sahipleri Andy, bir tatil imkanını değerlendirerek bir kovboy kampına gidince tüm oyuncakları yalnız başlarına kalırlar. Her şey yolunda ve dinginlik içerisinde seyrederken Al McWhiggin isimli kurnaz bir koleksiyoncu üzerinden para kazanmayı hedefleyerek Andy'nin en sevdiği oyuncağı olan Woody'yi kaçırır. Buzz ve diğer oyuncaklar Woody'yi kurtarmak için incelikli bir plan yapma hazırlığına girişirler. Woody'ye ulaştıklarında ise Woody'nin yeni tercihleri onları büsbütün şaşırtacaktır. 

Pixar'ın en sevilen serilerinden biri olan Toy Story'nin ikinci filmi, en az ilk film kadar sevilmişti.

31. One Hundred And One Dalmatians (1961)

31. One Hundred And One Dalmatians (1961)

Pongo ve Perdita, sahipleri Roger ve Anita'nın köpekleridir. Dalmaçyalı türü bu köpeklerin 15 tane de yavruları vardır. Bir gün Anita'nın eski bir arkadaşı olan Cruella De Vil çıkagelir ve yavrulardan satın almak istediğini söyler. Çünkü kendine yeni bir kürk istemektedir. Ancak çift isteğini reddedince Cruella bu kez yavruları kaçırmayı aklına koyar. Cruella, Caspar ve Simon adlı iki hırsızla köpekleri çalması için anlaşır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Bambi (1942)

30. Bambi (1942)

Dişi bir karaca, Bambi isimli bir geyik yavrusu doğurur. İleride bir gün yaşadıkları ormanın kralı olacak Bambi'nin bu görevi, şimdilerde babasına aittir ve ormanın kralı hayvanları avcıların sebep olduğu tehlikelerden korumakla yükümlüdür. Genç Bambi, kısa zaman içerisinde kendine Thumper isimli sevimli mi sevimli bir tavşan arkadaş edinir ve bu tavşan Bambi’ye konuşmayı ve yürümeyi öğretir. Daha sonrasında ormandaki çeşitli türlerden hayvanla tanışan ve arkadaşlar edinen Bambi, zamanla içinde bulunduğu dünyanın ve çevresini saran bu ormanın tehlikelerini sorgulamaya başlayacaktır.

29. Wallace and Gromit In The Curse Of The Were-Rabbit (2005)

29. Wallace and Gromit In The Curse Of The Were-Rabbit (2005)

Animasyon kahramanlarımız, Peynirperest Wallace ve tam da kendisine uygun bir dost olan, insan sevgisinden anlayan köpeği Gromit, bu kez uzun metraj ile karşımızda. Sevilen çizgi kahramanlarımız bu kez hayatlarını sürdürdükleri yerdeki evlerinin bahçesine dadanan tavşanlar ile baş etmek zorundadırlar. Bu amaçla da Anti-Pesto adında bir ekip kurmayı uygun görürler. Yıllık Sebze Yarışması’na oldukça az bir zaman kalmışken işleri tavan yapar. Öte yandan şehre dadanarak bu sebzelere zarar veren esrarengiz varlığın peşine düşmek durumundadırlar. O andan itibaren de şartlar değişmeye başlayacaktır.

28. Song Of The Sea (2014)

28. Song Of The Sea (2014)

Ben ve Saoirse küçük bir adanın tepesinde babalarıyla birlikte yaşayan iki kardeştir, ancak daha sonra babaanneleri ile birlikte daha güvenli bir yere taşınırlar. Ben, bir gün kız kardeşinin bir şarkısıyla tüm büyülü varlıkları serbest bırakabilecek bir deniz perisi olduğunu fark eder. Ben ve Saoirse şimdi en büyük korkularıyla yüzleşip tüm sihirli varlıklar güçlerini tekrar kazanabilsin diye kötü cadıya karşı savaşmak için yola çıkmak zorundadırlar. Tomm Moore'un yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Will Collins'e ait.

27. Your Name. (2016)

27. Your Name. (2016)

Senin Adın, farkı yerlerde yaşamalarına rağmen birbirlerine bağlı bir hale gelen iki yabancının hikayesini anlatıyor. Hayatından pek memnun olmayan Mitsuha, etrafı dağlarla çevrili bir bölgede yaşar. Vali olarak çalışan babası seçim kampanyaları ile uğraşmaktadır. Evde kendisi, kardeşi ve büyükannesi dışında kimse yoktur. Kırsal kesimdeki yaşamından fazlasıyla sıkılan Mitsuha, Tokyo'da yaşamanın hayalini kurar. Mitsuha ile aynı yaşlarda olan Taki ise Tokyo'da yaşayan bir gençtir. Taki'nin günleri çalışarak ve arkadaşları ile vakit geçirerek geçer. Ancak bir gün, rüyasında kendini dağların sardığı bir kentte yaşayan bir kız olarak görecektir. Mitsuha ise tam tersi, kendini Tokyo'da yaşayan bir erkek olarak. Birbirine yabancı bu iki genç, garip bir şekilde kendilerini, birbirlerine bağlanırken bulacaktır.

26. The Prince of Egypt (1998)

26. The Prince of Egypt (1998)

Dünyanın en görkemli imparatorluklarından biri olan Mısır İmparatorluğu'nun bilinen şahsiyetlerinden biri olan Musa'nın köle olarak başladığı yolculuğunu anlatan Mısır Prensi, Musa'nın imparatorluk için günden güne artan önemini de masaya yatırıyor. Musa, kölelikten prensliğe yükselecektir. Tüm ülke zor zamanlarda bir kurtarıcı olarak onun adını bağıracaktır. Sıfırdan başladığı hayatında gelebileceği en yüksek noktaya ulaşacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Wolfwalkers (2020)

25. Wolfwalkers (2020)

Batıl inanç ve sihrin olduğu bir dönemde, genç avcı Robyn Goodfellowe, son kurt sürüsünü yok etmek için babasıyla birlikte İrlanda'ya gider. Robyn, şehir surlarının dışındaki yasak toprakları keşfederken, geceleri kurtlara dönüşebildiği söylenen gizemli bir kabilenin üyesi olan özgür ruhlu Mebh ile arkadaş olur. Mebh'in kayıp annesinin bulmaya çalışan Robyn, onu 'Wolfwalker'ların büyülü dünyasına çeken bir sırrı ortaya çıkarır.

24. Aladdin (1992)

24. Aladdin (1992)

Agrabah şehrinin kalbinde, köylü Aladdin ve onun yaramaz maymunu Abu, özgür ruhlu güzel prenses Yasemin'i kurtarmak için savaş vermektedirler. Sihirli bir lambayı ovmasıyla hayatı değişen Aladdin'in şimdi çılgın ve şekilden şekle giren bir cini vardır! Cin'in de yardımıyla Aladdin artık bir prenstir. Fakat kötü yürekli Cafer ve onun sinir bozucu papağanı Yago da lambanın gizli güçlerinin peşindedir. Şimdi Aladdin'in onları yenmesi, güzel prensesin kalbini kazanması ve en sonunda görünüşte değil, yüreğinde prens olduğunu kanıtlaması gerekmektedir!

23. Pinocchio (1940)

23. Pinocchio (1940)

Yaşlı oyuncak tamircisi Gepetto, bir gün Pinokyo adını verdiği tahtadan bir kukla yapar. Bu çocuk görünümlü kuklanın kendi oğlu olmasını çok istemektedir. Derken beklenmedik bir şey olur: Mavi Peri gelir ve ona hayat verir. Gepetto artık Pinokyo'nun babasıdır ve onun sorumluluğunu tümüyle üstlenir. Gepetto oğlunu bir okula gönderir, ancak Pinokyo'nun bazı arkadaşları başına bela açacaktır.

22. Coco (2017)

22. Coco (2017)

Coco, 12 yaşındaki Miguel'in ölüler diyarındaki macerasını anlatıyor. 12 yaşındaki Miguel'in en büyük kahramanı efsanevi Meksikalı gitarist Ernesto de la Cruz'dur. Ancak Cruz hayatını kaybetmiştir ve Miguel'in onunla tanışma imkanı yoktur. Her gün onun şarkılarını dinleyen Miguel günün birinde ünlü müzisyenin gitarını bulur. Ancak gitarı çalması onu bir anda Ölüler Diyarı'na götürüverir. Çıkış yolunu arayan Miguel, düzenbaz Hector'la karşılaşır ve birlikte Miguel'in aile tarihinin ardındaki gerçek hikayeyi keşfetmek için olağanüstü bir yolculuğa çıkarlar... 

Seslendirme kadrosunda Latin oyuncuların bulunduğu yapımda Anthony Gonzalez, Benjamin Bratt, Gael García Bernal, Renee Victor, Alanna Ubach, Jaime Camil, Alfonso Arau, Herbert Siguenza gibi isimler sesleriyle yer alıyor. 16. Görsel Efekt Birliği Ödülleri’nde 4 ödülün sahibi olan, 45. Annie Ödülleri’nde 11 ödülle geceyi kapatan, 2018 Oscar ödüllerinde En İyi Animasyon seçilen ve daha birçok ödüle layık görülen Coco’nun yönetmen koltuğunda Toy Story 3 ile beğeni toplayan Lee Unkrich oturuyor. Filmin müzikleri ise Michael Giacchino’ya ait.

21. The Jungle Book (1967)

21. The Jungle Book (1967)

Rudyard Kiplings'in klasik yapıtı The Jungle Book'tan sinemaya uyarlanan Walt Disney animasyonu, Hindistan ormanlarında kurtlar tarafından yetiştirilen Mowgli adlı bir çocuğun hikayesidir. Kurtlar, yakınlarda vahşi kaplan Shere Kahn'ın sesini duyunca, Mowgli'yi bir yerli kabilesine yollama kararı alırlar. Mowgli insanların yaşadığı köye doğru yol alırken başına birçok olay gelir. Bu esnada Shere Kahn artık Mowgli'nin varlığını öğrenmiştir ve onun izini sürmektedir. 

Arkadaşlığın önemini vurgulayan bu eğlence dolu macera, müzikal bir hikaye olarak seyirci karşısına çıkmış, günümüzde de kırkıncı yılını kutlama adına dijital versiyonu yapılarak tekrar hayat bulmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Beauty And The Beast (1991)

20. Beauty And The Beast (1991)

Güzel ve Çirkin, çirkin bir yaratığa dönen bir prens ve onun tarafından alıkonulan genç bir kızın hikayesini anlatıyor. Yaşlı bir dilenci genç bir prense bir gül verir ve karşılığında bir gecelik konaklayacak yer ister. Fakat prens dilenciyi reddeder. Dilenci bunun karşılığında prensi lanetler ve onu çirkin bir yaratık olan Beast'e, hizmetçilerini ise mobilyaya çevirir. Yaşlı dilenci prense sihirli bir ayna ve bir adet gül bırakarak 25 yaşına kadar gerçekten sevmeyi ve sevilmeyi öğrenirse bu lanetin ortadan kalkacağını söyler. Yıllar sonra Belle isimli güzeller güzeli bir genç kız ve babası Maurice çıktıkları bir yolculuk esnasında ormanda yollarını kaybederler ve kendilerini lanetli bir şatonun önünde bulurlar. Bu şato Beast'e aittir ve bu çirkin yaratık Belle'i alıkoyar. Belle bu lanetli yerden kurtulmak için mücadele ederken yıllardır süren büyük sırları öğrenecektir. 

Animasyon tarihinin en iyi birkaç yapıtından biri olan film, Disney'den çıkan peri masallarının en değerlilerinden biri.

19. Sleeping Beauty (1959)

19. Sleeping Beauty (1959)

Efsanevi 'Uyuyan Güzel' masalının Disney stüdyoları tarafından animasyon olarak yapılan uyarlaması.

18. Monsters, Inc. (2001)

18. Monsters, Inc. (2001)

'Sevimli Canavarlar', Canavarlar Dünyası isimli kendilerine ait bir dünyada yaşayan ve yaşayabilmek için insanlara ihtiyaç duyan ilginç ve sevimli canavarların dünyasının insanlarla karıştığı an ortaya çıkan trajikomik hikayeyi anlatır. Bu dünyada canavarlar yaşayabilmek için insanlara muhtaçtır çünkü insanları korkuttukları an duydukları çığlık onlar için enerji kaynağı gibidir. Bu ilginç dünyaya yanlışlıkla küçük bir kız çocuğunun yolu düşünce işler çığırından çıkar. Çünkü insanlar bu tuhaf yaratıklara ters etki yapmaktadır ve dehşete kapılan canavarlar salgın bir hastalığın yayılacağını düşünüyorlardır. Bu küçük kız zannettikleri gibi onların yaşamını tehdit ediyor mudur? 

'Toy Story', 'Up' ve 'Wall-E' gibi animasyon tarihinin en yaratıcı filmlerini üreten Pixar Stüdyoları bu filmlerden aşağı kalır yanı olmayan bir yapıta daha imza atıyor..

17. The Nightmare Before Christmas (1993)

17. The Nightmare Before Christmas (1993)

16. Toy Story 3 (2010)

16. Toy Story 3 (2010)

Oyuncak Hikayesi 3 filminde Andy üniversiteye gitmek için evden ayrılmak zorundadır ve uzun zamandır kendileriyle oynanmayan oyuncakları endişe içerisindelerdir. Andy, Woody’yi yanında götürmeye karar verir ve Buzz’u da tavan arasında duran bir çöp poşetine, diğer oyuncakların yanına atar. Bir yanlış anlaşılma sonucu istenmediklerini ve çöpe atılacaklarını düşünen oyuncaklar kaçmaya çalışacaklar; olan biteni bilen tek oyuncak olan Woody, ortadaki yanlış anlaşılmayı gidermek için diğer oyuncakları ikna etmeye çalışacaktır. 

Dönemin en yaratıcı animasyonlarından biri olan ve Pixar tarafından yaratılan Oyuncak Hikayesi, üçlemesinin son filminde hem serinin hem de sinema tarihinin en dokunaklı filmlerinden birine imza atıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Persepolis (2007)

15. Persepolis (2007)

Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi, Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Şimdi de mollaların zamanıdır. Bu karanlık dönemleri Marjane’in penceresinden anlatan Persepolis, çizgi roman başyapıtı olarak nitelendiriliyor.

14. Ratatouille (2007)

14. Ratatouille (2007)

Şişman fare Remy, yemeğe olan düşkünlüğü nedeniyle tek bir hayale sahiptir: Aşçı olabilmek! Bu idealini gerçekleştirmek için Paris'in yolunu tutan sevimli fare kaza eseri kendisini şehrin en iyi restoranının kanalizasyonunda bulur. Restoranın yeni çöpçüsüyle ilginç bir anlaşma yapan Remy, tüm hünerlerini sergileyebileceği büyülü mutfağa ulaşmıştır. Ancak bu tek hayalini gerçekleştirmek, farelerden iğrenen bir insanlığın var olduğu bir dünyada pek kolay olmayacaktır. 

Walt Disney'den çıkan film, Kayıp Balık Nemo, Yukarı Bak, Oyuncak Hikayesi gibi animasyon türünün en yaratıcı örneklerinin üretildiği Pixar stüdyolarının ürünü. Yönetmenlik ve senaryo yazımını Brad Bird ve Jan Pinkava ikilisinin üstlendiği Ratatuy, gösterime girdiği yıl Akademi Ödülleri'nde 'En İyi Animasyon Film' Oscar'ını kazanmıştı.

13. The Incredibles (2004)

13. The Incredibles (2004)

Animasyon kahramanı Mr. Incredible adı altında dünyada var olan kötülüklerle mücadele eden ve insanları kötücül şeylerden korumaya çalışan Bob Parr, dünyaca meşhurdur. Bir süre sonra hayatının bu denli yorucu olmasından yana şikayetçi olup emekliye ayrılmak ister. Eşi ve çocukları ile beraber daha sakin ve sıradan bir yaşam düzenine geçer. Çok geçmeden bu düzenden de sıkılır çünkü sigortacılık gibi bir iş onu pek kesmemektedir. Evren niyet ve isteklerini duyar ve ona bir mesaj iletilir. Bir adada artık gizli bir görevin sahibidir.

12. Up (2009)

12. Up (2009)

Yukarı Bak filminde rastlantı eseri yolları kesişen iki çocuk, yıllarca sürecek tatlı ve dokunaklı bir hikayenin başkahramanlarıdır. Maceracı doğan ve hayattaki her şeye dair çocuksu saf meraklar barındıran Ellie’nin tek hayali dünyayı gezebilmektir. Carl ise sessizliği ve dinginliğiyle örttüğü maceraperestliği ve kocaman kalbiyle Ellie’nin tek isteğini gerçekleştirebilmeyi dilemektedir. İki küçük çocuk büyür, evlenir, yaşlanır... Ölüm Ellie’nin kapısını çalar, Carl ise sevdiğinden kalan tek şeyi, bu çocuksu hayali gerçekleştirmeye koyulur.

Pixar stüdyolarının yaratıcılığın zirve yaptığı anlardan biri olan film, animasyonun her yaştan izleyiciye hitap ettiği gerçeğini bir kez daha kanıtlıyor. Her haliyle masum ve dokunaklı olabilen bu öykü, senesinin en iyi animasyon Oscar’ına layık görülmüştü.

11. The Lion King (1994)

11. The Lion King (1994)

Aslan Kral'da, vahşi Afrika’da henüz yeni doğan bir aslan doğaya egemen düzenin kökünden sarsılacağı bir döneme tanıklık etmek üzeredir. Doğanın kralı olan babasının tacının veliahdı olan Simba, kötülüklerle ve kötü hayvanlarla dolu ormanlarda günden güne daha fazla öğrenecek ve daha fazla büyüyecektir. Simba’nın sorumluluklarını üstlenme ve sorunları çözme becerisi, ormanın yeni kurallarını belirleyecektir.

Birbirinden renkli karakterleriyle ve gittikçe daha dokunaklı bir hal alan öyküsüyle yakın dönem animasyon klasiklerinden biri olan Aslan Kral, müziklerini yapan Hans Zimmer’a da bir Oscar kazandırmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kubo And The Two Strings (2016)

10. Kubo And The Two Strings (2016)

Kubo, deniz kenarındaki köyünde sakin ve sessiz bir hayat sürmektedir. Fakat geçmişten gelen bir ruh, eski bir kan davasını yeniden alevlendirince hayatı alt üst olacaktır. Tanrılar, canavarlar gibi pek çok doğaüstü yaratık harekete geçince, Kubo hayatta kalmak için eski bir Samuray savaşçısı olan babasının zırhını bulmak zorundadır... 

Yönetmenliğini Travis Knight'ın üstlendiği animasyonun orijinal seslendirme kadrosunda Rooney Mara, Charlize Theron, Matthew McConaughey gibi ünlü isimler yer alıyor.

9. The Iron Giant (1999)

9. The Iron Giant (1999)

1958 yılında dev bir robot, Amerika’nın Maine eyaletinin küçük bir kasabasına düşer ve çevre halkını dehşete düşürür. Bir gün Hogarth adında 9 yaşında bir çocukla arkadaş olur ve bu arkadaşlık ona insaniyet ve cömertlik kavramlarını kazandırır.

8. Akira (1988)

8. Akira (1988)

Sene 2019... Dünya Savaşı esnasında esrarengiz bir silah Tokyo'yu yerle bir etmiştir ve bunun üzerinden tam 30 sene geçmiştir. Tokyo'nun yerine inşa edilen Neo-Tokyo, teknoloji çağının tüm gerekliliklerini yerine getirmektedir. Mafya ve terör ise bu şehrin damarlarına sızmıştır. Artık şehre hükmeden bu devasa kaosu engellemenin, ya da onun hızını kesmenin, hiçbir yolu yoktur. İki eski dost olan Tetsuo ve Keneda, çeteleriyle birlikte gizli bir askeri üsse girmeyi başarır. Ancak biri yakalanır ve deneylerde denek olarak kullanılmaya başlanır. Bunun üzerine kazandığı güçleri, kendi istekleri doğrusunda kullanacaktır.

7. Spirited Away (2001)

7. Spirited Away (2001)

Ruhların Kaçışı, Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin en değerli yapıtlarından biri. Film, küçük Chihiro ve ailesinin yeni bir kasabaya taşınmalarıyla açılır. Yolculuk esnasında yolda gördükleri bir tünele dikkat eden aile, tünelin içerisinden geçtiklerinde karşılaştıkları fantastik dünyanın içerisinde büyülenirler. Ancak bu kasabada yolunda gitmeyen bir şeyler vardır, bu büyü kısa bir zaman sonra bozulacaktır. Ailesini kaybeden küçük Chihiro, babasını kurtarmak için korku dolu bir maceraya atılacaktır. 

Animasyon türünün en önemli örneklerinden biri olan film, 75. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon dalında Oscar’a; 52. Berlin Film Festivali’nde ise Altın Ayı ödülüne layık görülmüştür. Film, Japon sinema tarihinin en başarılı filmi olarak da kırılması güç bir rekoru elinde tutuyor.

6. Inside Out (2015)

6. Inside Out (2015)

Ters Yüz, küçük bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Küçük Riley için hayat, babasının San Francisco’da yeni bir işe başlamasıyla baştan aşağıya değişir. Orta-Batı’daki yaşamını geride bırakan Riley'yi şimdi yeni bir ev, okul ve arkadaşlar beklemektedir. Peki içindeki duyguları o ne söyler? 

Neşe (Amy Poehler), Korku (Bill Hader), Öfke (Lewis Black), Nefret (Mindy Kaling) ve Üzüntü (Phyllis Smith)... Riley'nin zihninin içinde yaşayan, ona günlük hayatında tavsiyeler veren duyguları bu yeni hayata alışırken ufak bir kaosa neden olacaktır. Neşe, Riley’nin en önemli duygusudur ve onu hep pozitif tutmaya çalışır ama diğer duygular bu yeni hayatına uyum sağlama konusunda biraz şaşkındır... 

Orijinal fikri ve yönetmenliği Pete Docter’a ait olan eğlenceli animasyonun senaristi Michael Arndt. Disney ve Pixar'ın ortak yapımı filmin orijinal seslendirme kadrosunda ise Amy Poehler, Bill Hader, Mindy Kaling, Phyllis Smith ve Lewis Black gibi isimler yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. My Neighbour Totoro (1988)

5. My Neighbour Totoro (1988)

Komşum Totoro'da anneleri, isimlendirmeyen ve uzun süreli bir hastalığa yakalandığında ona daha yakın olmak için yattığı hastanenin yakınındaki eski bir eve taşınmak isteyen iki küçük kız, bir profesör olan babalarını da ikna edip bu kırsal yere taşınırlar. Küçük kızlar Satsuki ve Mei zamanla evin içerisinde onlarla birlikte yaşamakta olan, bazı varlıkların olduğunu fark ederler. Bu varlıklardan bir şekilde kurtulduklarında, evlerinin karşısındaki ormanda karşılaştıkları büyüleyici varlıklar iki kardeşi büyülü bir dünyanın içerisine sürüklerler. 

Komşum Totoro, Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin kült filmlerle dolu filmografisinin en samimi ve en büyülü hikayelerinden biri.

4. Wall-E (2008)

4. Wall-E (2008)

Vol.i, günümüzden çok uzak bir gelecekte geçmektedir. Filmde, insanoğlu aşırı kirlenme sebebiyle Dünya’yı terk edip başka bir gezegende yaşamaya başlamıştır. Çöplerle çevrili dünyayı temizleme görevi sevimli bir robota, Vol.i’ye verilir. İnsanoğlunun bıraktığı çöplerden kendine yeni bir dünya yaratan yalnız Vol.i’nin yalnızlığı, başka bir robot olan Eve’nın gelmesiyle son bulur. İki sevimli robotun arasında filizlenen dokunaklı ilişki türlü zorluklara rağmen direnmeye ve ayakta kalmaya çalışır.

Film tüketim çılgınlığına ve insan türünün kendi yaşadığı doğal çevreye verdiği zararlara dair önemli yorumlar yaparken geleceğin insanlığını teknolojinin esiri olmuş, tembellikten tükenmiş bir profilde çizer. 

Pixar stüdyolarından çıkan Oscar ödüllü Vol.i sinema tarihinin en önemli animasyonlarından biri olmanın yanı sıra önemli bir bilimkurgu filmi olarak kabul ediliyor.

3. Princess Mononoke (1997)

3. Princess Mononoke (1997)

Prenses Mononoke, Ashitaka'nın maceralarını anlatıyor. Huzurlu bir şekilde yaşamını devam ettiren Ashitaka, bir gün ormandan gelen bir kötülüğün farkına varır. Orman Tanrısı, taviz vermeyişi ve sınırsız gücüyle temas ettiği her varlığı yıkarak yoluna devam etmektedir. Küçük bir kızı kurtarmak için Orman Tanrı’sına karşı koymaya çabalayan Ashitaka lanetlenir. Bu lanetten kurtulabilmesi için ona yardım edebilecek tek varlık olan ‘Ormanın Ruhu’nu bulması gerekmektedir. Ancak bu arayış için çıkacağı yolculuk, pek de tekin ya da tehlikesiz değildir. Ashitaka kendi korkularıyla yüzleşirken adına savaş denilen bu mücadelede herkesin zarar gördüğünü gözlemleyecektir.

2. Toy Story (1995)

2. Toy Story (1995)

Oyuncak Hikayesi'nde Andy oyuncak koleksiyonu yapmayı çok seven ve oyuncaklarına değer veren küçük bir çocuktur. Ancak Andy’nin oyuncakları hakkında bilmediği bir şey vardır. Bu da Andy’nin yokluğunda, oyuncaklarının kovboy Woody’nin önderliğinde hayata geldiğidir. Bir gün Andy güzel bir hediye alır. Bu hediye de son model bir oyuncak olan Buzz-lightyear’dır. Andy’nin aldığı bu hediye oyuncaklar arasındaki ego tartışmalarını da beraberinde getirecektir. 

Gösterildiği sene animasyon teknolojisini başka bir noktaya taşıyan ve Pixar’ın piyasadaki yerini iyiden iyiye sağlamlaştıran Toy Story, bir dönemin çocuklarını derinden etkilemiş bir çizgi-fenomen.

1. Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018)

1. Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018)

Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde, dünyayı kurtarmaya çalışan Brooklyn’li genç Miles Morales’in hikayesini konu ediyor. Polis memuru bir baba ve kendisini işine adamış bir annenin çocuğu olan Miles, yeni okuluna uyum sağlamakta zorlanır. Anne ve babası, sadece yetenekli öğrencilerin bulunduğu bir özel okula giden oğullarının başarısını görmeyi arzulamaktadır. Ancak Miles’ın okulla pek ilgisi yoktur. O daha çok arkadaşları ve kendisini grafiti konusunda cesaretlendiren amcası Aaron ile zaman geçirmek ister. Miles, hayatındaki ufak sorunlarla boğuşurken radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılmasıyla bambaşka bir dünyaya adım atar. O artık özel yeteneklere sahip olan bir süper kahramandır. Zehir atma, kamuflaj, nesnelere yapışabilme, çok gelişmiş duyma pek çok güç kazana Miles, gerçek bir süper kahraman olabilmek için Peter Parker, Spider-Gwen, Spider-Man Noir, Spider-Ham’dan yardım alır. Süper kahraman olmanın sorumluluklarını öğrenen Miles artık maskesini takıp kötülüğe karşı savaşmak için harekete geçmelidir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
10
7
2
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Ş.

Benim kung fu pandam nerede?

Rendan34

Animasyon sever birisi olarak, liste sıralaması beni şaşırttı. Mesela Toy Story 3'ün, 2. filmden daha üst sırada olmasına anlam veremedim. 3. ve 4. filmleri ... Devamını Gör

Develop ER

Miyazaki nin adı yetiyor .. Çoğu kaliteli yapım onun adı altında ezildiği için öne çıkamıyor..

Pickle Rick

Avatar the Last Airbender nerede?