Görüş Bildir
Haberler
Ello (Anti-Facebook) İnceleme

Ello (Anti-Facebook) İnceleme

BulmayinLanBeni
06.11.2014 - 01:43 Son Güncelleme: 06.11.2014 - 11:01

Ello nedir? Ne değildir?

Ello, en polüler sosyal paylaşım sitesi Facebook'a rakip olma niyetiyle hazırlanan yeni bir sosyal paylaşım sitesi. Yeni bir trend, uzun soluklu olur mu? Başarı sağlar mı? Hep beraber göreceğiz...

Anti-Facebook olarak anılsa da Facebook ile hiçbir ilgisi yok(kullanım ve görsellik açısından), zaten çok az sayıda fonksiyonundan hiçbiri Facebook ile benzerlik göstermiyor.

Anti-Facebook anılmasının sebebi manifestosunda adını geçirmese de Facebook'u hedef göstermesi, manifestosu özetle;

Siz bir ürün değilsiniz, kullandığınız sosyal medya tüm bilgilerinizi kaydedip, reklamcılara satarak sizin üzerinizden para kazanıyor, biz satmayız (bkz. Ramiz Dayı gençliği - kumarhaneye çökme sahnesi)

Kullanıcılarına maksimum gizlilik, reklamsız bir platform vaad ediyor.

Şuanda fonksiyonel olarak neredeyse bir hiç, zaten beta aşamasında, 14-15 kişilik ekibin hazırladığı bir sosyal platform. 20-30 tane özelliğe sahip, bu özellikler takip, etme yorum ekleme, paylaşımın görülme sayısı vs..(ki bunalrdan da hatalı olanlar var) Üzerinde çalıştığı özellikler ise yetişkin içerik, emoji, gizli profil, mobil uygulamalar gibi özellikler.

Arayüz ve kullanım olarak daha önce de belirttiğim gibi Facebook ile alakasız olup, Google Plus ve twitter arası birşey. İnceleyebildiğim kadarıyla arayüz olarak Google Plus, kullanım, etkileşim olarak Google Plus, Twitter arası bir sistem.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davet sistemi

Ello davet sistemi, merak yaratma ve 'altyapımız şuan yetmiyor' diyememe üzerine kurulu.

Gmail'de ilk başladığında tıpkı Ello gibi davet sistemi ile çalışmaktaydı. Kısa vadeli bir sistem, özellikle belirli bir kullanıcı sayısına ulaştıktan sonra hiçbir anlamı yoktur davet sisteminin. 

Bu sistemler her kullancıya belirli bir davet hakkı verir, şahıs kendine ait A mailinden B mailine, B mailinden C mailine davet atarak, istediği kadar yeni mail açarak sonsuz döngüyle alt edebilir bu sistemi. Az ingilizcesi olan, az net tecrübesi olan birisi bir davet almadan kendini Ello'ya dahil edebilir küçük bir araştırmayla.

1 milyon internet kullancısı varsa dünyada (rakam farazi ) kişi başına 5 davet hakkından 200 bin kullanıcıya eriştikten sonra sistem zaten kendi çöker.

Ello başarılı olur mu sorusuna "hayır" cevabı vermek;

Hali hazırda neredeyse doyuma ulaşmış bir alan, Sosyal Paylaşım Siteleri

Android (ki her 5 mobil cihazdan 4'ü android), Youtube, Gmail'in sahibi ve çoğumuzun adresini bildiğimiz siteye bile girmekte kullandığı Google bile Google plus ile başarısız oldu.

Facebook 'paylaşım' temeliyle, gerçek kimliklerle, kendinden önce kurulan Yonja'yı geçti, büyük bir sosyal ağ oldu, Facebook'tan sonra Twitter ve İnstagram tamamen farklı yapılarıyla, Linked ise daha çok iş hayatına yönelmesiyle kendine yer edindi.

Beta aşamasındaki Ello'nun bu alanda hiçbir artısı yok. Hele ki manifestosunda yer alan gizlilik ve reklamsızlık tam bir hüsran bence. Sebebi ise, Reklamcının eline geçen hangi bilgimiz umurumuzda(kanun karşısında bir gizlilik söz konusu değil lakin) Reklamsızlık ise zaten her tarayıcıda olan küçük bir 'adblock' eklentisiyle zaten sağlanabilmekte.

Herhangi bir web sitesinin (ücretli olanlar ve onedio dahil) temel gelirinin reklam olduğunu düşünürsek, tüm dünyaya hizmet veren Facebook'a rakip olmak isteyen bu sitenin reklamsız ayakta durabilmesi mümkün değil. Hele de bu büyüklükte hedefi olan bir sitenin maliyetlerinin tahmin edebileceğimiz rakamların çok ama çok üstünde olduğunu düşünürsek...

(Google'a ait dünyanın kaç ülkesinde, kaç dönüme kurulu, kaç tane server'ı olduğunu düşünüyorum(Basına yansımayanlar hariç) Bu santrallerin kurulacağı şehirlerin, Google'a 50 yıl vergi muafiyeti falan verdiğini düşünüyorum, rakamlar inanılmaz...)

Ello başarılı olur mu sorusuna "evet" cevabı vermek;

Aslında Ello'ya ait hiçbir evet yok ama yine de teknolojiye, internete ait evetler var;

1- Microsoft'un internetten para kazanılmayacağına inanıp, ilk işletim sistemlerinde tarayıcıya yer vermeyişi, sonradan Netscape'in Microsoft'u perişan etmesi ve internetin bu gün geldiği yer.

2- Arge konusunda dünya devlerinden olan Google'ın tüm üst düzey yönetiminin Gmail'den para kazanılamayacağına inanması ve bu gün geldiği yer (Gmail'in tek geliri reklamdır ve inanılmazdır)

3- Yapımcılarının 9 yıl boyunca bir projeye yatırım yapıp, başarıyı 9 yıl bekleyip sonunda elde edebilmesi

4-Saymakla bitmeyen teknolojideki gelişim ve değişim.

Sonuç olarak

Reklam gelirleri olmayacak, Tahmin edebileceğimiz rakamların çok üstünde giderlere sahip olacak bu sistem, hali hazırda doyuma ulaşmış bu sektörde trend olmaktan bir adım öteye gidemez (tabiki kişisel fikrim)

Ello'dan çok internet ve sosyal medya incelemesi olmuş ancak Ello anlatılacak çok şeye sahip değil. İnternet ve teknolojiden zevk almayan çok kişi buralara gelmeden bırakmıştır, buraya kadar okuyan varsa vakit ayırdığı için teşekkürler ;)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
3
2
2
0
0