Görüş Bildir
Haberler
Eksik Yönlerinizin Farkına Varıp Öz Güveninizi Yükseltmenize Yardımcı Olacak Altın Değerinde Tavsiyeler

Eksik Yönlerinizin Farkına Varıp Öz Güveninizi Yükseltmenize Yardımcı Olacak Altın Değerinde Tavsiyeler

Oğuzhan
09.07.2022 - 17:32

Öz güven eksikliği bir çok alanda insanın başına bela olabiliyor. Dünyaya açılan pencerenize bir perde çeken ve hayata bakış açınızı kökünden değiştiren bu etmenin birbirinden farklı bir çok sebebi var. Geçmiş yaşantılarınız da bu sebeplerin başında geliyor. Nasıl yetiştirildiğinizden tutun çocukken size nasıl davranıldığına kadar birçok yaşantı bu sorunu tetikleyebiliyor. Kendinize ve de geleceğinize dair inancınızı olumsuz yönde etkilemeden bu sorunla başa çıkabilmeniz için bazı şeylerin farkına varmanız gerekiyor.

Eğer siz de kendinize olan güveninizi tazelemek için kafa patlatıyor ve bir çıkış yolu arıyorsanız, yararlı bulabileceğiniz 8 farklı öneriyi içeriğimizde bulabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kendinize sınırlar koymaktan vazgeçin.

Bazen yapamayacağınızı düşündüğünüz için o kadar çok şeyden vazgeçiyor ve kendinizi sınırlandırıyorsunuz ki, daha farkına varmadan bu düşünce yapısı sizin bir parçanız olup çıkıveriyor. 'Ben zaten hep böyleydim.' demeyin. Bu düşünce yapısının siz çırpındıkça sizi daha çok derine çeken bir bataklık olduğunun farkına varmalısınız.

Denemekten neden vazgeçesiniz? Kendinize, başarmanız için bir fırsat vermelisiniz. İşte o zaman içinizdeki o sese dönüp 'Sonsuza kadar benimle olmayacaksın!' diyebilirsiniz.

2. Korkularınızla yüzleşin ve hayatınızın kontrolünü tekrar elinize alın.

2. Korkularınızla yüzleşin ve hayatınızın kontrolünü tekrar elinize alın.

Korku sizi ele geçirdiğinde, hayatınız üzerindeki kontrolünüz de öz güveniniz gibi uçup gider. Korkularınızla yüzleşmek yerine neden bir köşeye çekilip bu konuda daha iyi hissetmeyi bekliyorsunuz? 

Eğer sendeleyip düşmekten korksaydınız, yürümeyi asla öğrenemezdiniz. Şu an hissettiğiniz korkular sonsuza kadar sizinle beraber olmayacak. Yeter ki kontrolü elinize alarak onlarla yüzleşmek için bir çaba içerisinde olun.

3. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.

Kendinizi diğer insanlarla kıyaslamanız sahip olduğunuz düşük öz güvenin başka bir göstergesi. 2018 yılında yapılan bir araştırma, kendilerini sürekli sosyal medyada gördükleri insanlarla karşılaştıran kişilerin yoğun bir kıskançlık duygusu hissettiklerini ortaya koymuş. Ancak bu duygu durumla başa çıkmanız mümkün. 

Yapmanız gereken şey bu hayatta elde ettiğiniz başarılarınızı kendinize hatırlatmanız ve bugüne kadar elde ettiklerinize şöyle bir dönüp bakmanız. Kendinizi kanıtlamanız gereken tek kişi yine kendinizsiniz. Ayrıca unutmayın; sosyal medyada gördüğünüz her şey her zaman gerçeği yansıtamayabiliyor.

4. Hakkınızı savunun.

4. Hakkınızı savunun.

Stres ve öz güven eksiliği genelde insanın günlük hayattaki girişkenliğinizi sınırlayarak başkalarının gözündeki imajını zedeleyebiliyor. Muhatap olduğunuz insanlar tarafından saygı görmeniz ya da sözünüzün bölünmeden sonuna kadar dinlenilmesi herkes gibi sizin de en doğal hakkınız. 

Kelime seçimlerinizden onları nasıl vurguladığınıza kadar her şeyin bu duruşla alakalı olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda utangaç ya da 'daha' uyumlu olmanız için kendinizi zorlamanıza da gerek kalmayacak.

5. Ruh ve beden sağlığın üzerinde çalışın.

5. Ruh ve beden sağlığın üzerinde çalışın.

Söz konusu bedeniniz ve ruh sağlığınız olduğunda eğer düzenli olarak yaparsınız sizi daha hissettirecek ve öz güveninizi arttıracak dört farklı aktivite mevcut; iyi bir diyet, egzersiz, uyku ve meditasyon. Bu dört farklı uygulamanın öz güveninizi ve kendinize olan saygınızı arttırdığı daha önce de kanıtlanmıştır. Kendinizle barışarak daha olumlu bir pencereden bakmanızı sağlayacak bu basit ama etkili detaylar, kaliteli bir yaşamın kapılarını sizler için aralayabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Başarılarınız söz konusu olduğunda takdir edilmeye alışın.

Eğer bir şey başardıysanız ve bu konuda iyi şeyler duyuyorsanız endişelenmeyin; bu sizin en doğal hakkınız. Bazı insanlar başarılarından dolayı övülmekten hoşlanmazlar. Bunun sebebi ise kibirli ya da ukala gibi gözükmek istememeleridir.

Uygun bir dil kullandığınız ve doğru bir yaklaşımla size yöneltilen övgüleri kabul ettiğiniz sürece bu konuda hiç bir sıkıntı çekmeyeceksiniz. Ortaya bir emek koyarak elde ettiğiniz başarılar sonucunda güzel cümlelere duymaya herkes kadar sizin de hakkınız var.

7. İnsanlarla konuşurken göz teması kurun.

7. İnsanlarla konuşurken göz teması kurun.

Eğer bu konuda zorlanıyorsanız, 80/20 oranı olarak adlandırılan bir yönteme başvurabilirsiniz. Sizin için kısaca açıklamamız gerekirse; insanlarla konuştuğunuz zaman diliminin yüzde 80'inde göz temasınızı kaybetmeyin. Geri kalan yüzde 20'lik dilimde ise çevrenizle ilgilenebilir, yoldan geçen arabalara ya da uçan kuşlara bakabilirsiniz. Başlarda zorlanabilirsiniz ancak zamanla daha da kolaylaştığının farkına varacaksınız. Ayrıca insanlarla olan ilişkilerinizin daha güçlü ve daha uzun soluklu olacağının garantisini biz size verebiliriz.

8. Yeni beceriler edinin.

Kimse her konuda mükemmel değildir ve herkes her şeyi bilemez. Ancak her zaman söylendiği gibi; gelişim için daima bir fırsat vardır. Şu an gidip size ilham vermesi için kütüphanenizden seçtiğiniz bir kitabın sayfalarını arşınlamamanız ya da becerileriniz üzerinde çalışmamanız için hiç bir geçerli sebebiniz yok.

İlginizi çeken konularda elde ettiğiniz bilgiler ile kendinize olan güveninizi arttırmanız pek de mümkün. İçinizde bir yerlerde hissettiğiniz o boşluk hissini doldurdukça sadece kendi gözünüzdeki yerinizi değil, başkalarının gözündeki imajınızı da tazeleyip güçlendireceksiniz.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Eğer sizin de bu tarz problemlerle baş etmek için kendinize ait yöntemleriniz varsa yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.. 👇

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın