Görüş Bildir
Haberler
Ekonominin En Çok Konuşulduğu Seçim: Partilerin Vaatleri Neler?

Ekonominin En Çok Konuşulduğu Seçim: Partilerin Vaatleri Neler?

ATKN
21.05.2015 - 12:35 Son Güncelleme: 21.05.2015 - 13:04
İçeriğin Devamı Aşağıda

Seçimlere 17 gün kala siyasi partilerin vatandaşın cebine hitap eden, ekonomi ağırlıklı vaatleri ağırlık kazanıyor.

7 Haziran’da seçmenler sandık başına giderek, iradesini ortaya koyacak. Yurt içinde yaklaşık 54 milyon, yurt dışında 3 milyon seçmen, 4 yıl direksiyonu emanet edeceği kadroyu seçecek.

Bu seçim sürecinde en çok konuşulan ekonomik vaatler oldu. Parti liderleri ve milletvekili adayları daha çok vatandaşın cebine hitap edecek hedeflerini bir bir sıraladı.

Bloomberg HT, seçmenin aklından geçen bütün ekonomik sorulara yanıt vermek üzere partilerin kurmaylarıyla yaklaşık 3 hafta süren bir yayın yaptı. Partilerin, ülkenin ekonomik gidişatına ilişkin görüşlerini seyirciye aktardı.

CHP'nin odağında ücretler var

CHP'nin odağında ücretler var

İlk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke konuk oldu. Böke'nin anlatımına göre CHP'nin ekonomi programının temel ayağında sosyal politikalar var. CHP'nin programında emekli ve çalışanlar özel bir yer tutuyor.

Böke, asgari ücret üzerindeki gelir vergisini kaldıracaklarını ve asgari ücreti bin 500 TL düzeyine çıkaracaklarını, emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında birer maaş ikramiye vereceklerini söyledi.

CHP’nin hedefi Türkiye'de yüzde 6 büyüme yakalamak. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya yönelik eleştirilerde de bulunan Böke, başkanı siyasete teslim olmakla itham etti. Kayıtdışını, teşvikleri kullanarak azaltacaklarını kaydeden Böke, Türkiye'de vergi sisteminin adaletsiz olduğuna işaret etti. Böke, 'Hiç bir şey yapmasanız dahi Türkiye yüzde 5 büyür' dedi.

CHP'den programa katılan ikinci isim ise renkli kişiliğiyle Devlet Planlama Teşkilatı eski müsteşarı ve İstanbul Milletvekili adayı İlhan Kesici'ydi. Esprili üslubuyla tanınan Kesici, vaatlere kaynağının bütçe olduğunu söyledi. Bütçe ile hükümetlerin kendi tercihlerine göre kaynak tahsis ettiğini, meselenin siyasi bir tercih olduğunu vurguladı. Kesici, bütçenin durumuna Erzurum yöresine referansla mizahi bir açıklama getirdi: 'Hesaba bakirem çok para kazanmışız hacca gitmek lazım olmuş; cüzdana bakirem zekata muhtaç, cüzdan bomboş.'

Ayrıca bakınız: Kılıçdaroğlu ‘Yüzyılın Projesi’ni Açıkladı, İşte Detaylar...

AK Parti büyümeye odaklı

AK Parti büyümeye odaklı

Bloomberg HT, CHP’nin ardından iktidar partisi AK Parti’nin ekonomi kurmaylarını ağırladı. İlk isim Ocak 2012'de Borsa İstanbul Başkanı olarak atanan ve Şubat 2015'te de milletvekili adaylığı için BIST’teki görevinden istifa eden İbrahim Turhan’dı.

Turhan, ekonomi politikalarında 'süreklilik içinde değişim ve yenilenme'yi önemsediklerini söyledi.

'Kaliteli büyümeyi sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz' diyen Turhan, 'Bütün kaynakları üretime, yatırıma ve istihdam sağlayıcı büyüme politkalarına yönlendireceklerini' belirtti.

Ak Parti'nin seçim beyannamesine göre net asgari ücret 2015 yılının ikinci yarısında bin TL’yi aşacak. Temmuz ayında 1000 liranın altında maaş alan SSK ve Bağ-Kur emeklisine 100 lira zam yapılırken, maaşı bin lira ile bin 100 lira arasında olanları da bin 100 liraya tamamlanacak...

Turhan yayında, CHP’nin finansal istikrarı BDDK’ya bırakan seçim vaadini eleştirerek Merkez Bankası'nın fiyat istikrarının yanında finansal istikrar sorumluluğunu da üstlenmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Ak Parti'den ikinci konuğumuz Maliye Bakanlığı'nda uzun yıllar müsteşarlık yapmış olan Naci Ağbal oldu. Naci Ağbal, uzun bürokrasi deneyimini icraata taşıma konusunda son derece istekli göründü.

Ağbal, gıda fiyatlarını aşağı çekecek düzenlemeler yapılacağını, akaryakıttan alınan verginin yüksek olduğunu ve cep telefonu, GSM ve veri hizmetlerinden alınan vergilerde de indirim yapacaklarını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

MHP 'üretim' diyor

MHP 'üretim' diyor

MHP’nin iki önemli ekonomi kurmayı ise Merkez Bankası eski Başkanı, MHP Uşak Milletvekili adayı Durmuş Yılmaz ve Samsun Milletvekili adayı Erhan Usta'ydı. Hep rakamları konuşurken gördüğümüz ve ciddi duruşuyla tanıdığımız Durmuş Yılmaz, siyasetçi kimliğiyle de rakamlara son derece hakimdi.

Yılmaz, asgari net ücret bin 400 liraya çıkarılacağını, emeklilere Mart ve Eylül aylarında bin 400'er lira olmak üzere yılda iki kez asgari ücret tutarında emekli destek ödeneği hakkı tanınacağını söyledi.

Eski başkan Yılmaz, halefi Erdem Başçı'ya yapılan siyasi eleştirilerin Merkez Bankası'nın yaptığı iyi işleri gölgelediği görüşünde. Yılmaz, görev yaptığı beş yıllık dönemde kendisinin de siyasi eleştirilerle karşılaştığını ancak dozun bu kadar yüksek olmadığını kaydetti.

MHP'nin bir diğer önemli ekonomi kurmayı ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın sağ kolu olarak tanınan ve Kalkınma Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta'ydı. Usta, MHP’den siyasete girme gerekçesini üzerinde aylarca çalıştıkları rant vergisinin hayata geçirilmemesi olarak açıkladı.

Türkiye'nin büyüme potansiyelini artırmak gerektiğine vurgu yapan Erhan Usta, 'Türkiye yeniden üretir hale gelmeli ' dedi.

HDP sosyal yardım vaadediyor

HDP sosyal yardım vaadediyor

Bloomberg HT yayınlarının son konuğu ise HDP İstanbul Milletvekili Adayı Sezai Temelli oldu. Neo-liberal politikalara karşı olduğunu, maliye politikasını aktif olarak kullanacaklarını söyleyen Temelli, her eve 180 kilovatsaat elektrik ve 10 metreküp bedava su vereceklerini kaydetti.

Temelli, asgari ücretin bin 800 TL’ye çıkarılacağını ifade ederek, çalışma süresini 35 saate düşüreceklerini, 15-25 yaş arası tüm gençlere her ay 200 TL destek verileceklerini söyledi. Temelli, gençlere ve emeklilere ücretsiz toplu taşıma sağlayacaklarını da vurguladı.

Temelli ayrıca çözüm sürecinin ivme kazanmasını istediklerini belirtti.

BusinessHT

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0