Görüş Bildir
Haberler
İtalyan Gazetesi Yazdı, Bağış Gezi Yorumunu Yalanladı

İtalyan Gazetesi Yazdı, Bağış Gezi Yorumunu Yalanladı

ATKN
09.06.2015 - 10:30 Son Güncelleme: 09.06.2015 - 13:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, üzerinden iki yıl geçen Gezi Parkı eylemlerine ilişkin bir itirafta bulundu. Bu protestolara karşı alınmış olan tavrın hata olduğuna işaret eden Bağış, “Sosyal medya üzerinden seferber olmayı öğrenmiş, kendi sesini ve değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız' dedi. Bağış, Twitter hesabından yaptığı açıklamada 'Gezi Parkı' konusunun hiç geçmediğini ve çarpıtıldığını söyledi. Ancak röportajda 'Gezi Parkı' bölümünün olduğu görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı olacağı öne sürülen Egemen Bağış, Türkiye'de yapılan seçimlere ilişkin İtalyan La Repubblica gazetesine bir röportaj verdi.

Marco Ansaldo'nun gerçekleştirdiği mülakatta, seçim sonuçlarının Erdoğan için bir başarı olduğunu savunan Bağış, “Küresel ve Türkiye içinde bizi zayıflatma girişimlerine karşın, ikinci partiden yüzde 20 farkla AKP birinci parti olarak çıkmayı başardı dedi.

'Değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız'

'Değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız'

Bağış, “2 yıl önce Gezi Parkı protestoları oldu. Sosyal ağlar aracılığıyla seferber olunan, barışçıl bir ayaklanma idi, ama sonra bu susturuldu. Bu yeniden yaşanabilir. Korkmuyor musunuz?' sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Bu, saati geri alamamanız gibi bir şey. Sosyal medya üzerinden seferber olmayı öğrenmiş, kendi sesini ve değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız. Bu şekilde, risklerle, değişimlerle ve aynı zamanda fırsatlarla dolu, geri dönüşü olmayan bir sürecin önünde kendimizi buluruz. Asıl büyük zorluk, değişim anını kaçırmama kapasitesine sahip olmaktır.'

‘Bu, Erdoğan için 10. zafer’

‘Bu, Erdoğan için 10. zafer’
İçeriğin Devamı Aşağıda

“Ama mecliste mutlak çoğunluğu kaybettiniz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Bağış, “AKP baskın olan partidir, bu seçimlerden de zaferle çıktı. Bu, Erdoğan için 10. zafer. Bu demek oluyor ki seçmenlerin çoğu, istikrar istiyor' ifadelerini kullandı.

Meclise ilk kez bir Kürt partinin (HDP) girmesini nasıl değerlendirdiği sorulan Bağış, “Çok ilginç gibi. Bu, halkın ne sağ ne de sol muhalefetten, yani ne sosyal demokratlardan ne de milliyetçilerden memnun olduğunu gösteriyor. Bu nedenle insanlar mecliste üçüncü bir muhalefet partisi istiyor. Sağ da sol da bu sonucu analiz etmeliö diye konuştu.

Bağış'ın söyleşide, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan bahsetmemesi dikkat çekti.

Otoriter eğilime cevap: “Türkiye demokratikleşme sürecinde'

Bu seçimlerin Türkiye'yi AB'ye yaklaştırıp yaklaştırmadığını da değerlendiren Bağış, Türkiye'nin AB rüyasının halen diri olduğunu belirterek, “Bu seçimler gösterdi ki Türkler müreffeh (refah içinde) bir ülke istiyor' dedi.

Türkiye'deki otoriter eğilimin eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine eski Bakan, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde olduğunu ve bu sürecin bir gecede gerçekleşmediğini dile getirerek, “Tarihten biliyoruz ki buna benzer geçiş süreçleri şiddetle de olmuştur. Gerekli kurumları yaratmak ve çoğulcu bir toplumu inşa etmek zaman ister. Bu, demokratik dönüşümün bir gecede olmadığı anlamına geliyor. Biz sadece uzun bir sürecin başındayız. Bu süreç, alt üst edilebilecek bir süreç değildir' şeklinde konuştu.

Egemen Bağış "Gezi Parkı" konusu hiç geçmedi dedi

Egemen Bağış, Twitter hesabından 'Gezi Parkı' konusunun hiç geçmediğini söyledi. Ancak Hürriyet, gazetenin o kupürlerine ulaştı. Gazete sayfasında Gezi Parkı sorusunun olduğu görüldü.

Hürriyet'in ulaştığı o kısımlar:

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Bağış haklıdır'

Bunun üzerine Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirinin telefonla ulaştığı gazeteci Marco Ansaldo, “Haberin Türkiye’de kullanılması üzerine Egemen Bağış beni aradı. Bağış verdiği bu cevabın, Gezi Parkı eylemlerine değil, bir önceki soruda da değindiği Ortadoğu’daki ayaklanmalara ilişkin olduğunu söyledi” dedi.

Ansaldo DHA’nın, “Ama röportajınızdaki sorunuz Gezi Parkı eylemlerine ilişkin. Yani bu soru hiç sorulmadı mı?” sorusuna ise, “Israrla olmasa da ben arada sordum, ama o Ortadoğu’ya ilişkin konuşmayı sürdürdüğünü söylüyor. Bu durumda Bağış haklıdır” diye yanıt verdi. 

Ansaldo’nun bir önceki sorusu ise, Türkiye’deki otoriter eğilimin eleştirildiğine ilişkindi. 

Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde olduğunu ve bu sürecin bir gecede gerçekleşmediğini dile getiren Bağış, buna cevabında ise şu ifadeleri kullanmıştı:

“Teorik olarak demokratikleşme süreci, geçiş ve konsolidasyonda olduğu gibi çoğu yönü kapsayan ve çeşitli alt süreçleri içeren bir olgudur. Bunu bazı Ortadoğu ülkelerinde de görüyoruz. Tarihten de biliyoruz ki buna benzer geçiş süreçlerinde şiddet de yaşanmıştır. Gerekli kurumları yaratmak ve çoğulcu bir toplumu inşa etmek zaman ister. Bu, demokratik dönüşümün bir gecede olmadığı anlamına geliyor. Biz sadece uzun bir sürecin başındayız. Bu süreç, alt üst edilebilecek bir süreç değildir.” 

Esma Çakır, DHA - Hürriyet ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0