Görüş Bildir
Haberler
Economist: 'Başbakanlık İçin En Yüksek İhtimal Davutoğlu'

Economist: 'Başbakanlık İçin En Yüksek İhtimal Davutoğlu'

adem kara
12.08.2014 - 12:19 Son Güncelleme: 12.08.2014 - 17:32
İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiliz The Economist dergisi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı yüzde 52′lik sonucun Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğu sağlayamayacağına dikkat çekerek, “Abdullah  Gül, şapkasını ringe attı, Erdoğan’ın Fransız tarzı güçlü başkanlık planı bozulabilir” diye yazdı. Dergi, bu ayın sonunda yapılacak kongrede partinin başına Ahmet Davutoğlu'nun getirileceği değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili ayrıntılı bir makaleye yer veren The Economist, Tayyip erdoğan’ın aldığı yüzde 52′lik sonucun Türkiye’nin sallantıdaki demokrasisinin geleceğinde derin bir etki yaratacağını öne sürdü.

Tayyip Erdoğan’ın 12 yıllık iktidarında 9′uncu kez seçimleri kazanarak ülkenin ilk defa doğrudan seçilen cumhurbaşkanı olduğu ifade edilen yazıda Erdoğan’ın balkon konuşmasında söylediği “yeni çağın başlangıcı” sözleri; ülkeyi Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nden yönetmeye niyetli olduğunun sinyali diye yorumlandı.

Erdoğan’ın tüm vatandaşları etnik kimliklerine veya inançlarına bakmaksızın kucaklama sözünün Erdoğan karşıtları tarafından ”Geçmişte de benzer sözler vermişti” diyerek eleştirildiğini yazan The Economist, “Erdoğan seçim kampanyaları sırasında kutuplaştırır bir tonda Alevi kökenli ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Zaza kökenli Kürt rakibi Selahattin Demirtaş’ı hedef almıştı” diye yazıyor.

Seçimlere katılım oranının 30 Mart’da yapılan yerel seçimlere göre oldukça düşük olduğuna dikkat çeken makalede, CHP’li seçmenler arasındaki duyarsızlığın ve Milliyetçiler arasında AKP’ye kitlesel kaymanın Erdoğan’ın zaferini perçinleştirdiğine dikkat çekiliyor; CHP ve MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yüzde 38 oy ile etkilemeyi başaramadığı yorumu yapılıyor.

Erdoğan’ın bir sonraki adımının 27 Ağustos’ta yapılacak AKP kongresinde varisini belirlemek olacağını ve bunun kendisine tam bir kontrol sağlayacağını yazan Economist, en yüksek ihtimalli adayın Erdoğan’ın liderliğine meydan okumayacak, İslami referansları olan ve partinin temelini bir arada tutma yeteneği olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğu vurguluyor.

Yazıda şöyle deniliyor: ” Ancak bu planlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü üzebilir. AKP’nin kurucularından Gül, Erdoğan’ın ana rakiplerinden biri. Bu, Erdoğan’ın konuşmalarından birinde Gül’ün adını anmamasında sergilenmiş oldu. Gül, veda resepsiyonunda AKP’ye geri dönmeyi planladığını söyledi. Eski Dışişleri Bakanı Gül, tertemiz bir saygınlığa sahip..”

Selahattin Demirtaş’ın HDP’sinin Kürtlerin, solcuların, liberallerin, dindar Müslümanların, Alevilerin ve Hristiyanların bir karışımı olduğunu ve İstanbul ve İzmir’de parti oylarını ikiye katlayarak ulusal bazda oyların yüzde 9.8′ini aldığına dikkat çekilen yazı şöyle noktalanıyor:

“AKP, Erdoğan’a ihtiyacı olan ayrıcalıklı güç için anayasal değişiklikleri yapmaya imkan verecek yeterli çoğunluğu sağlayamayacak. Kürtlerin bu değişimleri ve siyasi imtiyazları büyük oranda desteklemesi bekleniyor. Şimdi Gül, şapkasını ringe attı, Erdoğan’ın Fransız tarzı güçlü başkanlık planı bozulabilir.” 

Gonca YAĞCI/DHA

Kaynak: http://zete.com/the-economist-gul-sap...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0