Görüş Bildir
Haberler
Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili 5 Soru ve 5 Cevap

Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili 5 Soru ve 5 Cevap

İzel Uluer
15.09.2014 - 12:02 Son Güncelleme: 15.09.2014 - 12:35

Normal bir adet kanaması düzeni olan bir kadın ortalama 28 günde bir (bu süre bir adet kanamasının başladığı ilk günden, diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süredir) kanama görür ve bu kanama 3-7 gün arasında devam eder. İlk günlerde nispeten daha fazla olan kanama yavaş yavaş azalarak en geç 7 günde tamamen biter. Tüm bu adet dönemi boyunca kadın ortalama olarak 40 mililitre kan kaybeder . Bazı kadınlarda ek olarak iki adet kanamasının ortasına denk gelen yumurtlama döneminde birkaç damla süren lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu kadınlarda yumurtlama esnasında oluşan bu kanama her ay tekrar eder ve normal dışı bir durum olarak kabul edilmez.

Yukarıda anlatılan düzenden her sapma düzensiz kanama olarak tanımlanır . Her düzensizlik tipinin kendine özgü nedenleri ve tedavi şekilleri olduğundan tanı koyma aşamasında kadının doktoruna düzensizliği iyi tarif edebilmesi çok önemlidir.

Üreme çağında olan ve aktif cinsel yaşamı olan bir kadında düzensiz kanamanın en sık görülen nedenlerinden biri gebeliğe bağlı oluşan sorunlardır. Bu nedenle düzensiz kanaması olan bir kadında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ‘nın size soracağı ilk soru muhtemelen “gebelik söz konusu olabilir mi?” olacaktır . Etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanıyor olsanız dahi bu yönde incelemeler çoğu durumda yapılır.

  • Kızım erken yaşta adet görmeye başladı, sorun olabilir mi?

Anne ortalama olarak kızının 12 yaşında olmasını beklerken kızın 9.5-10 yaşlarında ilkokuldayken ilk adetini görmesi anneyi endişelendirebilir. Bu tür durumlarda fiziksel olarak çocuğun boyu ilk adet kanamasını gördüğü zaman % 97-98 oranında tamamlanmış oluyor . Bu durum erken adet gören kız çocukları için fiziksel bir dezavantajdır. Erken adet gören kız çocuğu bu durumdan ruhsal olarak da etkilenebilir. Sınıfında eğer kendisinden başka hiç kimse adet olmamışsa kendini rahatsız hisseder. Bu durumu önlemek için ailenin kız çocuğuna destek olması ve gerekirse belirli branşlara başvurması gerekir.

  • Adet aralarım çok uzun, neden olabilir?

Adet aralarının çok uzun olmasının ilk ve en sık görülen nedeni kişinin heniz daha yeni adet görmeye başlamış olmasıdır. Genç kızlarda 17-18 yaşlarına kadar adet düzeni otururken bu tür geç adet olmaya çok sık rastlanır. Fakat üreme çağı başladığından itibaren olgun bir kadın haline geldikten sonra kadının adet arası çok uzamışsa bunun altında mutlaka bir sorun var demektir. Bunun altında genelde yumurtlama olmaması durumu vardır. Eğer yumurta olmazsa adet kanaması düzenli olmak yerine gelişigüzel olur. Adet kanaması senede bir kaç kere geciken bir kadını örneğin 1 senede 12 yerine 8 adet gören kadının mutlaka jinekoloğa gitmesi gerekir.

  • Hangi yaşa kadar adet görülmezse doktora başvurmak gerekir?

16 yaşına kadar kız çocuğunun adet görmesi gerekir. Eğer kız çocuğu 16 yaşına kadar adet görmediyse mutlaka bir jinekoloğa başvurulmalıdır. Bu durumun altında yatan hormonel, genetik nedenler veya anotomik nedenler mutlaka tespit edilmelidir. Ne kadar erken tanı konulursa tedavisi o kadar basittir.

  • Adet düzensizliği hangi durumlarda normal kabul edilir?

Düzensiz adet görmeyle hekimler ev başvuran hastalara yapılan ilk şey iyi bir hikaye almak olur. Kişinin yaşı, kişinin yaşadığı farklı hastalıklar veya stresler bunun haricinde kişinin adet düzensizliği dediği şeyin gerçekten adet düzensizliği olup olmadığı araştırılır. Eğer kişi ilk adet görmeden 2 sene sonra hala adet düzensizliği devam ediyorsa o zaman doktora başvurabilir fakat ilk adetten sonra 2 sene boyunca adet düzensizliğinin olması normal bir durumdur. Menapoz dönemine yakın bayanlarda da adet düzensizliği olabilir. Bunlar normaldir.

  • Adet öncesi sendromu normal adet sancısından nasıl ayrılır?

Adet döneminde yaşanan hadiseler adetle birlikte geçer fakat adet öncesi sendromda adete yaklaşılan 10 günlük dönem içerisinde giderek kişiyi daha fazla rahatsız eden fiziksel ve ruhsal bulgular oluşur. Fiziksel bulgular arasında memelerde şişme, hastanın karın ağrısı hissetmesi, kilo alma, tansiyon artışı, gözlerde skotomlar, şiddetli baş ağrıları yer alır. Ruhsal olarak da depresyon, kızgınlık, kırgınlık, duygusallık, uykusuzluk, cinsel isteksizlik, duyarsızlık belirtileri sayılabilir. Bunların 10 gün süre ile tekrar eder şekilde görülmesi gerekir. Bulgular kişiden kişiye göre değişebilir.

Kaynak: http://anlikmoda.com/anne-ve-cocuk/du...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
137
70
57
39
35
28
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın