Görüş Bildir
Haberler
Düşük Frekansların Yüksek Yetenekli Müzisyenleri: Ülkemizin En Başarılı 14 Bas Gitaristi

Düşük Frekansların Yüksek Yetenekli Müzisyenleri: Ülkemizin En Başarılı 14 Bas Gitaristi

Fulin
30.04.2017 - 10:27

Müzikten anlayan anlamayan herkesin 'Bu ne ya? Sesi de duyulmuyor zaten' dediği bas gitar aslında temelde rock orkestrasının bel kemiğidir. O olmadan her şey anlamsız olurdu dersek yeridir. Bas gitarı bir parçası edinmiş, müziğe de hayatını vermiş Türk bas gitaristleri sizin için bir arada topladık. Sizin eklemelerinizi de yorumlara bekliyoruz.

Not: Sıralama karışık yapılmıştır.

1. Levent Yüksel

1. Levent Yüksel

Levent Yüksel'in bas gitar konusundaki yeteneği tartışmaya açık bir şey değil; ancak bas gitarı çalabildiğini dahi bilen çok az kişi var. Son dönemde Sıfır Kilometre isimli grubuyla olağanüstü vokal yeteneği ile birlikte bas gitardaki maharetlerini de çok başarılı bir şekilde sergilemişti.

2. Ahmet Güvenç

2. Ahmet Güvenç

Efsanevi Kurtalan Ekspres'in bas gitaristi Ahmet Güvenç, ülkemizde bu enstrümana en fazla emek veren isimlerin başında geliyor. Uzun bir süredir iyi müzisyenler yetiştirmek için bas gitar dersleri verdiği de biliniyor.

3. Özkan Uğur

3. Özkan Uğur

Son zamanlarda müzisyen kimliğinden daha fazla oyunculuk ile andığımız bu büyük müzik adamı, bas gitara hükmeden isimler arasında yer alıyor. Kendine özel tarzı ile onu MFÖ konserlerindeki inanılmaz enerjisi ile izleyenler ne dediğimizi hemen anlayacak.

4. Cem Bahtiyar

4. Cem Bahtiyar

maNga'nın müzikal derinliğinin baş mimarı Cem Bahtiyar'ın enstrümanına olan hakimiyeti onu ilk kez dinleyenleri etkilerken, onu zaten tanıyanlar maNga şarkılarını mükemmel hale getirmesine vuruluyor.

5. Ari Barokas

5. Ari Barokas

Ari Barokas, Duman grubu sessiz sedasız 2000'lerin başında Türkiye için bir müzikal devrim yaparken bu ekipte yer alan üç isimden biriydi. Vintage Fender Jazz Bass'ı ile her daim bas gitar nasıl çalınır sorusunun cevabını veren Barokas, bu listede olmazsa olmazdı.

6. Burak Güven

6. Burak Güven

Türkçe Rock'ın yükselmesinde en büyük rol alan Mor ve Ötesi'nden tanıdığımız Burak Güven, sahne ve enstrüman hakimiyeti konusunda örnek teşkil eden isimlerden.

7. Demirhan Baylan

7. Demirhan Baylan

Tam donanımlı müzisyenliğin yanında ses mühendisi de olan Demirhan Baylan, 90'lardan bu yana solo albümlerinin yanında bas gitarist olarak Bulutsuzluk Özlemi, Mask, Kesmeşeker ve Pinhani gibi gruplar; Yavuz Çetin, Serdar Öztop gibi gitaristlere de sahne ve albümlerinde eşlik etti.

8. Doğan Duru

8. Doğan Duru

Onu daha çok grubu Redd ile tanısak da tam anlamda bir müzisyen olan bas gitarist Doğan Duru, müzikal projelerinde de yer aldı. Bunların yanında dizi ve sinema müziklerine de imza atan Doğan Duru'nun her anlamda müziğe adanmış bir ruh olduğunu söylemek yanlış olmaz.

9. Gürol Ağırbaş

9. Gürol Ağırbaş

Türkiye'nin ilk bas gitar temalı albümünü çıkaran Gürol Ağırbaş, sayısız pop şarkıcısının hem sahne, hem de albüm çalışmalarında yer aldı.

10. Kerem Tüzün

10. Kerem Tüzün

Kerem Tüzün, enstrümanı ile bir bütün olduğu sahnede ve stüdyoda aklınıza gelebilecek tüm bas gitar tekniklerini kusursuz uygulayan bir bas gitarist. Kurban'ın yanında The Climb, Hücum Kedi ve Nekropsi ile de çalıştığını hatırlatalım.

11. Taner Öngür

11. Taner Öngür

Efsanevi Moğollar'ın bas gitaristi Taner Öngür, müzik tarihimizin çok önemli bir parçası.

12. Tarkan Gözübüyük

12. Tarkan Gözübüyük

Türk Heavy Metal'in bayraktarı Pentagram'ın bas gitaristi olması ile birlikte grubun lideri de diyebiliriz kendisi için. Prodüktör kimliği ile 2000'lerin başında ortaya çıkan Türkçe Rock akımında da büyük bir payı bulunan Tarkan Gözübüyük, listede en fazla saygıyı hak eden isimlerin başında geliyor.

13. Zafer Şanlı

13. Zafer Şanlı

Aralarında Yavuz Çetin, Redd, Erkin Koray, Tarkan, Tanju Okan, Hayko, Metin Arolat, Yeşim Salkım, Reyhan Karaca, Eda Özülkü, Metin Özülkü, Zeynep , Sibel Bilgiç, Emel Müftüoğlu, Erdal Çelik ve Rafet El Roman gibi isimlerin bulunduğu onlarca isimle hem sahnede, hem de stüdyoda harikalar yaratan Zafer Şanlı; tam bir bas gitar emekçisi.

14. Erdal Kızılçay

14. Erdal Kızılçay

Dünyaca ünlü Türk müzisyenler arasında zirveye oynayacak olan Erdal Kızılçay'ın öz geçmişinde David Bowie'den Tina Turner'a, Queen'den Iggy Pop'a kadar birçok efsane bulunuyor. Bunun yanında sayısız yerli isim ve grupla da ortak işlere imza atan Kızılçay'ın ana enstrümanı bas gitar.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
48
22
6
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Rembrandt

Nurhat Şensesli, İsmail Soyberk, Raci Pişmişoğlu, Alp Ersönmez, Buğra Balcı, Erdem Tekinay, Serhat Yılmaz, Cudi Genç... Ki bunlar en bilinenleri, daha onlarc... Devamını Gör

Yağız Efe Öcal

Ari ile Cem neden olmasın şarkılarda bası en aktif gördüğüm isimlerden ikisi de ama onun dışında katılıyorum saydığın isimler olmalıydı.

iremm1447

maNga ❤

jjthecat

Buket Doran yoksa,liste epey eksik...