Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın Diğer Ucu Olan Avustralya Sinemasından Öne Çıkan 22 Harika Film

Dünyanın Diğer Ucu Olan Avustralya Sinemasından Öne Çıkan 22 Harika Film

23.04.2021 - 10:42

Dünyanın diğer ucunda bulunan ada ülkesi Avustralya'nın pek bilinmeyen sinemasından 22 şahane filmi sizin için listeledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Snowtown Murders (2011)

1. The Snowtown Murders (2011)
www.beyazperde.com

16 yaşındaki Jamie, annesi ve iki erkek kardeşi Alex ve Nicholas ile Adelaide kentinin kuzey kesiminde yaşamaktadır. Fakat çevresini saran umutsuzluk ve şiddet halinden kurtuluşu hayatlarına yeni giren bir adamda, John'da bulur. John, Jamie ve ailesiyle daha çok vakit geçirmeye başladıkça, aile güvenebilecekleri bir aile babası figürü bulduğunu sanır. Fakat John hiç de göründüğü gibi iyilik ve sevgi dolu bir insan değildir. Jamie gittikçe John'un suç ve bela dolu 'diğer' dünyasının içine doğru çekilir...

IMDb: 6,6

2. The Babadook (2014)

2. The Babadook (2014)
www.beyazperde.com

Kocasını 6 yıl önce kaybeden ve bu süreçte oğlu Samuel'ı yalnız büyüten Amelia, bir gün oğlunun kitapları arasında Mister Babadook adlı esrarengiz bir masal kitabı bulur. Kitabı okuduktan sonra, Samuel rüyasında Badabook canavarını gördüğünü söyler. Bu günden itibaren esrarengiz şeyler yaşanmaya başlar. Amelia kitabı yok ettikçe gizemli kitap bir şekilde yeniden belirmeye başlar. Öte yandan Samuel'ın kabusları gittikçe şiddetlenmeye, bu durum Amelia'yı da derinden sarsmaya başlayacaktır. Hem Amelia'nın hem de Samuel'ın kabuslarını süslemeye başlayan gizemli Badadook gerçek olabilir mi?

Yönetmenliğini ve senaristliğini Jennifer Kent'in üstlendiği film, yavaş yavaş dengesizleşen ve karanlığa çekilen oğlunu geri kazanmaya çalışan Amelia'nın, oğlunu etkileyen doğaüstü bir varlıkla giriştiği mücadeleyi ele alıyor. Filmin başrollerinde Essie Davis ve etkileyici performansıyla adından söz ettiren çocuk oyuncu Noah Wiseman yer alıyor!

IMDb: 6,8

3. Starstruck (1982)

3. Starstruck (1982)

Gillian Armstrong'un yönettiği 'Starstruck', ünlü bir şarkıcı olmak isteyen genç bir kadının verdiği mücadeleyi anlatan eğlenceli bir rock müzikali.

IMDb: 6,9

4. Mad Max (1979)

4. Mad Max (1979)
www.sinemalar.com

Mel Gibson çılgına dönmüş bir dünyada barışı sağlamakla görevli genç bir polis. Şehir sosyetesi ölümcül bir çöküş yaşamaktadır. Anarşi ve şiddet, her gün yaşanan doğal olaylar haline gelmiştir. Şehir içindeki ana yollar yabancı motorcular ve bir avuç polis arasında yaşanan ölüm oyunuyla kabusa dönmüştür. Büyük bir trajedi yaşayan Max, terörü kendi yöntemleriyle durdurmaya kararlıdır.

IMDb: 6,9

5. The Little Death (2014)

5. The Little Death (2014)
www.beyazperde.com

Sıradan bir sokakta birbirlerine komşu olarak yaşayan insanların tek ortak noktası vardır; her birinin cinsel hayatı ciddi endişeler yaşamalarına neden olur. Tehlikeli bir seks fantezisi olan Maeve, partnerini tatmin edemez. Maureen, kocası Phil'in komşusuyla ilişki yaşadığından habersizdir. Bir çift, her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Çağrı merkezinde çalışan Monica ise uygunsuz bir telefon alıyor. Mahalleye yeni birinin taşınması, tüm mahalle sakinlerini bir araya getirecektir.

IMDb: 7,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. The Dish (2000)

6. The Dish (2000)

Başrollerinde Sam Neill ve Patrick Warburton gibi isimlerin yer aldığı 'The Dish', Apollo 11 görevi esnasında Ay yüzeyine ayak basıldığı 'o anı' fotoğraflamaya çalışan bir grup bilim insanının hikayesine odaklanıyor.

IMDb: 7,1

7. Chopper (2000)

7. Chopper (2000)
www.beyazperde.com

Mark Read'in en sevdiği arkadaşı olan Jimmy tutuklanmıştır. Mark ona yardım etmek istediği için davaya bakacak olan hakimi kaçırmaya karar verir. İşler planlandığı gibi ilerlemez ve 'Kasap' mahlaslı Mark Read yakalanır. Artık arkadaşıyla aynı hücrede 16 yıl boyunca kalmaya mahkum edilir, ancak bu hücrede bir de bir çete lideri olan Keithy George vardır. Keithy ve Mark Read keskin karakterleri nedeniyle bol çatışmalı bir zoraki dostluğun pençesine sürükleneceklerdir.

IMDb: 7,2

8. Candy (2006)

8. Candy (2006)
www.beyazperde.com

Film Avustralyalı bir adamın, aynı anda bir kadına ve eroine olan bağımlılığını anlatıyor. Dan ve Candy sanat ile uğraşan insanlardır ve birbirlerine tutku ile bağlıdırlar. Aynı şekilde eroine de. Para bittiğinde eroine kavuşabilmelerinin tek yolu ise Dan’in mentor saydığı hedonist Casper’a başvurmaktır. Aşkı ve yaşamı dibine kadar iliklerinde hissetmek arzusundaki bu ikilinin hayatları giderek karanlık bir tabloya dönüşür. Candy adlı romandan uyarlanan filmin oyuncu kadrosu iddialı. Avusturalya sineması açısından üslubu, görselliği ve uyarlandığı romanın edebi değeri ile harmanlanmış olan film, Requiem for a Dream ile kıyaslanıyor.

IMDb: 7,2

9. Strictly Ballroom (1992)

9. Strictly Ballroom (1992)
www.beyazperde.com

Scott Hastings, Avustralya Dans Federasyonu’nun düzenlediği geleneksel balo salonu dans yarışmasını kazanmayı hedefleyen hırslı ve atletik bir dansçıdır.

Partneri Liz, Scott’un başına buyrukluğuna kızıp ekibi terk eder. Bunun üzerine yeni partner arayan Scott, Fran adında acemi bir dansçıyla tanışır. Fran’a güvenmeyen Scott, onun İspanyol ailesiyle tanıştığında ve dans üzerine kurulu kültürlerini tanıdığında fikirleri değişir.

Romeo+Juliet ve Moulin Rouge ile Amerika’da büyük çıkış yapan Avustralyalı yönetmen Baz Luhrmann’ın memleketinde çektiği türünün en iyi örneklerinden biri Strictly Ballroom.

IMDb: 7,2

10. Muriel's Wedding (1994)

10. Muriel's Wedding (1994)
www.beyazperde.com

22 yaşındaki Muriel Heslop, Avustralya’da Porpoise Spit’te yaşamaktadır. O, günlerini odasında ABBA şarkıları dinleyip evlilik hayalleri kurarak geçiren bir sosyal erkektir. Sorun o ki, şimdiye kadar Muriel’in hiç çıktığı olmamıştır. Rhonda Epinstock adlı kızla tanıştıktan sonra Muriel’in hayatı değişir. Hatta lise zamanlarında çok da popüler biri olmayan Rhonda artık gayet kaygısız birine dönüşmüş ve aynı ölçüde kaygısız bir hayat sürme arzusunda olan Muriel’i de en iyi anlayan kişi olur. Böylece ikisi birlikte yaşamak üzere Sydney’e taşınırlar.  Artık babasının direkt olarak baskılarına ve eleştirilerine maruz kalmak zorunda olmadığını fark eden Muriel, ismini “ Mariel “ olarak da değiştirerek tüm problemlerini ardında bırakabileceğini düşünür. Ayrıca artık gerçek mutluluğa ve birincil hedefi olan evliliğe ulaşabileceğini hisseder. Ailesiyle süren problemine ve Rhonda ile aralarındaki ciddi meselelere rağmen aklındaki tek şey hala evlilik rüyasıdır. Ancak Muriel zamanla gerçeklerle yüzleşerek onun için asıl önemli olan şeyin ne olduğunun farkına varır.

IMDb: 7,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Lantana (2001)

11. Lantana (2001)
www.beyazperde.com

Eğreltiotu yığınının için ölü bir beden. Bir polis memuru psikolog olan mutsuz eşini aldatmaktadır. Karısı onun kendi gay hastalarından biri ile birlikte olduğunu düşünür. Polis memurunun sevgilisi Jane, henüz ayrılmıştır ve komşularından biri kaslı işsiz bir adamdır, çocuklu bir çifttir. Bir gece geç saatte doktor yolda mahsur kalır ve telefon açabileceği bir yer ararken nafile çabalar içerisinde kocasına ulaşmaya çalışır. Gecenin ilerleyen saatlerinde sürücünün bayraklarını ve yanan farını görür. Jane, komşunun kamyonetinden indirildiği bir genç kadın ceketini Lantana’nın boş bir arazisine bıraktığına şahit olur. Bu takibin üzerine yaşanan olaylar, kahramanları gizemli bir çıkmaza sokar.

IMDb: 7,2

12. The Proposition (2005)

12. The Proposition (2005)
www.sinemalar.com

Avustralya'nın uçsuz bucaksız çöllerinde geçen bir intikam, kan davası hikayesi. Kanun kaçağı Burns kardeşlerin kasaba halkı ve polislerle olan mücadelesi ve bu mücadele sonunda bir polis şefinin hayatından kesitler anlatılmaktadır. Filmin senaryosu ünlü müzisyen Nick Cave'in imzasını taşıyor.

IMDb: 7,3

13. Animal Kingdom (2010)

13. Animal Kingdom (2010)
www.beyazperde.com

Julia Cody on yedi yaşındaki oğlunu, yıllardır görmediği suç dolu ailesinden uzak tutmayı başarmıştır. Julia’nın aşırı doz eroin kullanıp ölmesi sonrasında evsiz kalan oğlu J (Joshua), büyükannesi Janine ‘Smurf’le iletişime geçip yaşayacak bir yere ihtiyacı olduğunu söyler. Bu andan itibaren ailenin suç dolu yaşamının içine sürüklenen J, aileyi yakından tanıyıp takip eden bir dedektifin dikkatini çeker. Genç J’yi geç olmadan bu bataktan kurtarmak isteyen dedektif, J ile arkadaş olabilmenin ve ona gerçekleri anlatabilmenin yollarını arayacaktır.

David Michôd'un senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği film yurt dışında büyük övgüyle karşılamış ülkemizde de 30. İstanbul Film Festivali'nde seyircilerle buluşmuştu.

IMDb: 7,3

14. Rabbit-Proof Fence (2002)

14. Rabbit-Proof Fence (2002)
www.beyazperde.com

1930'lu yıllarda yoksul Avustralya yerlilerinin çocukları esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmaktadır. Kaçırılan bu masum çocuklar vatanlarından uzakta bir yerlerde bir köle kampına götürülür ve oradan zengin ailelere hizmetçi olarak satılır. Sorgusuz sualsiz kaderlerine boğun eğmek durumunda kalan çaresiz çocuklardan üçü bu zulme boyun eğmeme konusunda kararlıdırlar. Elele veren üç küçük kız kendilerinden beklenmeyecek bir cesaret göstererek bu izbe kamptan kurtulmaya çalışacaklardır. Tavşanları uzaklaştırmak için set edilen bir çiti izleyerek ilerleyen üç kız özgürlüğe giden yolun meşakatlerini tecrübe ederler.

Phillip Noyce tarafından yönetilen dokunaklı yapıt konusunu gerçek bir hikayeden alıyor.

IMDb: 7,4

15. Gallipoli (1981)

15. Gallipoli (1981)
www.beyazperde.com

Film, 1. Dünya Savaşı sırasında Türklere karşı yapılan ve İtilaf Devletleri’nin büyük yenilgisiyle sonuçlanan Gelibolu Savaşı’nın dramını iki genç Avusturalyalı askerin üzerinden anlatıyor.

Bu filmde Mel Gibson olağanüstü bir performans sergiliyor. Kıtaları ve okyanusları aşıp, piramitlere tırmanıp eski Mısır’ın topraklarından geçerek Gelibolu’da savaşmakta olan alaylarına katılırlar. İki arkadaşın kaderi, 1. Dünya Savaşı’nda Avustralyalılar’a karşı Almanlar ve Türkler’in yapmış olduğu bu savaşla şekilleniyor.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Red Dog (2011)

16. Red Dog (2011)
www.sinemalar.com

Kaybolan sahibini arayan bir köpeğin hikayesinin anlatıldığı Hachiko tarzında güzel bir yapım. Kamyon sürücüsü Thomas, mola vererek bir barda durur fakat karşılaşacağı manzara son derece ilginçtir. Oldukça akıllı ve sevilen bir köpek zor anlar yaşamaktadır ve herkes onunla ilgilenir. Red Dog isimli bu köpek insanları eğlendirirken yediklerinden dolayı kötü şeyler başına gelir. Red Dog isimli bu köpeğin hikayesini, bardaki insanlardan dinlemeye başlayacak olan Thomas da ona hayran kalacaktır.

IMDb: 7,4

17. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994)

17. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994)
www.beyazperde.com

Alice Springs isimli bir tatil kasabasında çalışmak için yola çıkan iki travesti ve bir transeksüel dansçıdan oluşan grup, Avustralya çöllerine doğru maceralı bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuğu Priscilla ismini verdikleri otobüsleriyle gerçekleştirmektedirler. Bu yolculuk yeni insanlarla tanışacakları bir serüvene dönüşürken yolun sonunda kendilerini çeşitli sürpriz gerçekler beklemektedir.

Çöller Kraliçesi Priscilla, 90'lı yıllar sinemasının en eğlenceli ve en özgün yapıtlarından biri haline gelmiştir. Kuir temasının hakkını veren yapıt Hugo Weaving ve Guy Pearce gibi başarılı oyuncuların sıra dışı performanslarına ev sahipliği yapıyor.

IMDb: 7,5

18. Picnic at Hanging Rock (1975)

18. Picnic at Hanging Rock (1975)
www.beyazperde.com

1900'lı yılların başında, önemli bir kız okulu ismi Hanging Rock olan dağlık bir bölgeye gezi düzenler. Bir süre sonra öğrencilerden üçü ve bir de öğretmen bu bölgede kaybolur. Artık herkesin başlıca amacı onları bulmak olacaktır. Ancak arayanlar bir türlü bir sonuca varamamaktadırlar. Tüm ekip bu cevapsız sorunun ağırlığı altında ezilmek üzeredir.

IMDb: 7,5

19. Walkabout (1971)

19. Walkabout (1971)
www.beyazperde.com

James Vance Marshall'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Avustralya'nın çölüne doğru bir yolculuk yapıyoruz. Buradaki insan-doğa ilişkisi yalnızca en saf haliyle hayatta kalma içgüdüsü üzerine kurulu. İki İngiliz kardeş, babalarının intiharı üzerine çöle doğru kaçarlar. İki küçük oğlan çocuğu, yalnızca şehir hayatına alışkındır ve böyle bir ortamda ne yapmaları gerektiğinden habersizdir. Yolculukları sırasında genç bir Aborjin'e rastlarlar. Genç Aborjin, geleneklerini yerine getirerek rüştünü ispatlamak için birkaç aylık çöl hayatını yaşamaktadır. Bu tanışmadan itibaren kardeşlerin de hayatında büyük bir değişim yaşanacaktır.

IMDb: 7,6

20. Shine (1996)

20. Shine (1996)
www.sinemalar.com

Avustralyalı piyanist David Helfgott'un gerçek hayatını anlatan filmde, David'in çocukluk döneminden başlayarak gördüğü baba baskısına karşı çaresiz kalışı konu ediliyor. David, müziğe karşı çok yetenekli bir çocuktur ve müthiş derecede piyano çalma yeteneğine sahiptir. Ancak babası onun en küçük hatasını bile affetmeyecek kadar katı yüreklidir. Bu baskılara dayanamayan David, evden uzaklaşarak İngiltere'ye gider. Burada yeteneğini ispat eder, ancak psikolojik sorunlar hayatını farklı noktalara sürükleyecektir.

IMDb: 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. The Castle (1997)

21. The Castle (1997)
www.sinemalar.com

Melbournelu aile yaşamakta oldukları yerde, Melbourne havaalanının yanında çok mutlulardır. Ne var ki, devlet ve havaalanı yetkilileri tarafından çok sevdikleri evlerinden çıkmak zorunda bırakılırlar. 'Kale' filmi ailenin evlerinde kalmak için nasıl savaştıklarını, davalarını yüksek mahkemeye kadar götürdüklerini anlatmaktadır.

IMDb: 7,7

22. Wake in Fright (1971)

22. Wake in Fright (1971)

John Grant, uzak Avusturalya şehri olan Tiboonda’da bir öğretmen olarak çalışır. John devlet işine finansal olarak bağlıdır. Noel tatili öncesi dönem sonunda Sydney’deki kız arkadaşını ziyaret etmeyi planlar. Sydney uçuşunu yakalamak için yakınlardaki “Bundanyabba” adını verdikleri şehre tren bileti alır. Hava alanına geçmeden önce bir gece bu şehirde kalmayı planlar. İşler planladığı gibi gitmeyecek, âdeta Bundanyabba ve şehrin kaygılı sakinleri tarafından yutulacaktır.

Yönetmenliğini Ted Kotcheff’in üstlendiği filmin senaryosunu ise Kenneth Cook’un romanından uyarlayan isim Evan Jones. Filmin başrolünde ise Gary Bond yer alıyor.

IMDb: 7,7

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın