Görüş Bildir
Haberler
Dünya Mirası Listesinden Çıkarılma Riski Var: UNESCO'dan Ayasofya ve Kariye Uyarısı

Dünya Mirası Listesinden Çıkarılma Riski Var: UNESCO'dan Ayasofya ve Kariye Uyarısı

Dünya Mirası Komitesi, geçen yıl camiye çevrilen Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişiklikleri bildirmesi için Türkiye'ye 1 Şubat'a kadar süre verdi. Korunmayan varlıkların miras listesinden çıkarılma riski bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DW Türkçe'nin haberine göre Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) bağlı Dünya Mirası Komitesi, Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişikliklerle ilgili Türkiye'den rapor istedi.

Türkiye, 1985 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya'yı ve hemen ardından Kariye'yi geçen yıl camiye çevirmişti. Her iki kültürel varlık da camiye çevirme kararı öncesinde müze statüsündeydi.

Dünya Mirası Komitesi, Türkiye'nin Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişikliklerle ilgili güncellenmiş rapor sunması için 1 Şubat 2022 tarihine kadar süre tanıdı.

Ayasofya'nın camiye çevrilmesinin etkileri konusunda 'derin endişe' duyduğunu belirten Komite, Türkiye'nin Ayasofya ve Kariye müzelerinin statüsünü değiştirme niyeti hakkında Komite'ye bilgi vermemesi ve diyalog kurmamasından derin üzüntü duyduğunu da ifade etti.

Üstün Evrensel Değer uyarısı

Üstün Evrensel Değer uyarısı

Kariye Cami

Çin'de düzenlenen yıllık toplantısında Dünya Mirası listesini gözden geçiren Komite, Ayasofya ve Kariye'deki değişikliklerin, bu varlıkların Üstün Evrensel Değeri üzerinde potansiyel etkileri olabileceği uyarısı yaparak Türkiye'yi bu varlıklar üzerinde önemli değişiklikler yapmadan önce uluslararası diyalog ve işbirliğine çağırdı.

Doğal ya da kültürel bir varlığın Dünya Mirası listesine alınabilmesi için Üstün Evrensel Değer ölçütünü karşılaması gerekiyor. 

Komite'nin, bu niteliğinin korunmadığını düşündüğü varlıkları 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alma, hatta tamamen Dünya Mirası listesinden çıkarma yetkisi bulunuyor. 

Son olarak İngiltere'nin Liverpool kenti, yeni inşa edilen modern binaların kentin özgünlüğünü ve bütünlüğünü bozduğu gerekçesiyle listeden çıkarılmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
132
35
23
16
4
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Ertuğrul

Tüm ibadethaneler orijinal halleri ile korunmalı, hadi Fatih orayı "Kılıç Hakkı" deyip 4 minare dikip cami yapmış olabilir ancak Atatürk kimseyi incitmeden b... Devamını Gör

tahsin tepek

Müzeden ibadethane olmaz. Tüm tarihi eserlerin mahvedildiği bir ülkede isterlerse listeden çıkarsınlar isterlerse tüm tarih kitaplarından silsinler. Bu ülken... Devamını Gör

Selam Öabakan

adam haklı dünya mirası değil artık orası camii akp nin bir kazığı daha ama yinede seçimi kazanacakmı nahhhhhh kazanacak

Osman Aydın

Türk halkının cehaletini gazla hafife alıyorsunuz akp ben bu seçime katılmıyorum dese oy pusulasında ampul arayacak milyonlarca yaşam formu var bu ülkede