Görüş Bildir
Haberler
Dünya Kupasında Yaşanılan 12 İlginç Olay

Dünya Kupasında Yaşanılan 12 İlginç Olay

1930 Dünya Kupası Nedir 12 İlginç Bilgiler

Dünya kupası nedir? 1930 yılında FİFA tarafından başlatılan ve 4 yılda bir yapılan dünyanın önde gelen turnuva takımları elemesinde başarı sağlayan devletlerin takımlarının katıldığı en prestijli turnuvaya dünya kupası turnuvası denir. Dünya kupası ile ilgili bilgiler 1930 yılından başlanarak yıllık olarak ilginç goller ile devam eden müsabakaların yanında yıldız futbolcuların kendilerini göstermelerini sağlayan bir turnuvadır. Futbol sadece futbol mudur diye dünya kupası hakkında ilginç bilgiler incelendiğinde dünya kupasının futboldan çok daha ileri olduğu görülmektedir. Birçok ilginç olay dünya kupası sezonlarında görülmektedir.

1930 Yılında Jules Rimet adına başlanmış olan turnuva gelecek yıllar içinde adını dünya kupası olarak değişmesine genel bir kıtalar arası mücadelenin başlamasına neden olmuştur. Futbolun yakınlaştırma ve birleştirme özelliğinden dolayı sınırlar ortadan kalkarak dünya kupası nedir denildiğinde özgürlük dayanışma ve sevgi öne çıkan bir temel olarak akıllara gelmeye başlamıştır. Ne yazık ki kuruluşundan 10 yıl sonra başlayan (1940-1944) 2. Dünya savaşı sırasında ise 4. Ve 5. Dünya kupası turnuvaları iptal edilmek zorunda kalınmıştır. Günümüze kadar 17 turnuva boyunca sadece 1942 ve 1946 yılları haricinde her 4 yılda bir dünya kupası yapılarak günümüze 2018 yılına kadar gelmiştir. Devam edecek olan dünya kupası ise 2022 yılında yapılacaktır. Dünya kupası hakkında bilgi olarak devam eden süre. İçinde ise turnuvanın yıldız takımı Brezilya olduğu görülmektedir. Dünya kupasını en fazla kazanan ülke Brezilya olarak dünyan kupası ile ilgili bilgiler arasında yer almaktadır.

Dünya kupası bir defa imal edilen kupa olarak üretilmektedir. 3 defa dünya kupasını kazanan takımda tamamen kalmaktadır. Diğer türlü dünya kupasını kazanan takım kupayı sadece 4 yıllığına emanet alır ve gelen turnuvada birinci olan takıma emanet olarak bulunan dünya kupasını vermek zorundadır.

1-İlk defa 3. Kez şampiyon olan Brezilya 1970 yılında kupayı kalıcı olarak almayı hak kazanan ülke olmuştur.

2-En farklı galibiyetler ise 9 fark ile elde edilmiştir. Macaristan -Güney Kore’ye 1954 de, Yugoslavya- Zaire’ye 74 de, Macaristan ise El Salvador’a 1982 de 10-1 yenerek 9 farklı gol ile dünya kupası hakkında bilgiler içinde yer almaktadır.

3-En erken atılan dünya kupası golü ise ülkemiz tarafından 3 olduğumuz yılda Hakan Şükür tarafından 11. Saniyede Güney Kore’ye atılmıştır.

4-Dünya kupasının siyah beşgen ve beyaz altıgen şeklinde ki topu ilk defa 1962 yılında Nasa tarafından telster uydusunun şeklinden esinlenerek oluşturuldu.

5-1982 yılına kadar dünya kupası ilginç bir kale yöntemi ile tarih sahnesinde yer alan bilgi olarak yer almaktadır. Kale direkleri sadece 2 yan direklerden ibaretti ve bu direklerin arasından topun geçmesinde yükseklik önemli değildi 2 direk arasından geçmesi sonucunda gol sayılırken 1982 yılından itibaren üst direkte eklenerek günümüzde ki şekline sahip olmuştur.

6-1978 yılında ilk defa dünya kupasında düdük kullanılmaya başlandı ki bundan öncesinde hakemler elleri belli olması için mendil sallayarak maçlarda kararlarını göstermişlerdir.

7-1974 yılından dünya kupasında ilk defa kırmızı kart gören oyuncu yer almıştır. 1970 dünya kupasında ilk defa sarı ve kırmızı kart uygulanması gündeme gelmiş fakat turnuva boyunca her hangi bir futbolcuya kırmızı kart gösterilmemiştir. Bu tarihten öncesinde kırmızı veya sarı kart şeklinde uygulama yerine alınan kararlar direk oyuncunun yüzüne tebliğ edilmiştir. Burada oyuncuların net olarak kararları algılamasında karşılaşılan anlam karmaşasından dolayı ilk kez dünya kupasında trafik ışıklarından esinlenilerek kar uygulaması fikir Ken Astom İngiliz hakem tarafından kararlaştırılmış ve fikir babası olarak bilinmektedir.

8-Uruguay ve Brezilya arasında oynanan dünya kupası finali (1950) 199854 kişi ile günümüze kadar devam eden kırılması zor seyirci rekoruna sahip dünya kupası ile ilgili bilgiler arasında yer almaktadır.

9-1978 yılı dünya kupası karşılaşması öncesinde Tanzalya’lı hakem soyunma odasında esrar içmesinden dolayı maç esnasında polis tarafından tutuklanarak dünya kupası ile ilgili bilgi içinde ilginç bir not olarak yer almıştır.

10- 2014 yılı dünya kupası şampiyonu olan ülke kuzey Kore aslında dünya kupası şampiyonu Almanya olmuştur. Basın kuruluşları elinde olan ve devlet eli ile haberler yapılan Kuzey Kore halkına yönelik olarak hazırlanmış olan geçmiş maçların görüntülerinden oluşan 6-0 lık skor ile Kuzey Kore Portekiz’i yenerek dünya şampiyonu olarak ülkelerinde sevinç gösterileri ve kutlamalar yapılmasını sağladılar. Günümüzde hala Kuzey Kore halkı 2014 dünya kupasını Kuzey Kore’nin kazandığını sanmaktadır.

11-Pele 3 kez dünya kupasını havaya kaldırmak nasip olan tek futbolcudur.

12-Dünya kupası yanında futbol tarihinde diğer ilginç olay ise futbolda büyü yapıldığı olmaktadır. Kongo ülkesinde maç esnasında sahaya yıldırım düşmesi sonucunda ev sahibi 11 futbolcunun ölmesi Bena Tshadi ile Basanga takımları arasında yapılan maç esnasında sahaya yıldırım düşmüş ve Bena Tshadi takımının sahada yer alan tüm futbolcuları ölmüştür. Bu durum rakip tarafından büyü yapıldığı fikrinin ortaya atılmasına neden olmuştur.

Dünya kupası nedir ve dünya kupası ile ilgili bilgiler devam ederken 2018 dünya kupası mücadelesi gene gündemde yerini korumaktadır. Dünya kupası maçları sadece spor ile bağlantılı olmakla kalmayıp teknolojiden ekonomiye farklı sektörlerin ilgisini ve yönelmesine bağlı olmaktadır. Televizyon kampanyaları bu dönemlerde yapılırken özellikle dünya kupası müsabakalarının yapıldığı ülke ve şehirlere dünya kupası meraklıları tarafından akınlar yapılmaktadır. Konaklama ve beslenme yanında giyim sektörleri de gene dünya kupasının nimetleri olarak yer almaktadır.

Kaynak: https://www.bilgidefinesi.com/1930-20...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın