Görüş Bildir
Haberler
Dünya Kupası Öncesi Çıkartma Albümü Çılgınlığı da Başladı!

Dünya Kupası Öncesi Çıkartma Albümü Çılgınlığı da Başladı!

Fatih UZUN
08.06.2014 - 20:34
İçeriğin Devamı Aşağıda

2014 Brezilya Dünya Kupası’na sayılı günler kala, uluslarası turnuvalarda taraftarlar için klasik haline gelen çıkartma albümü çılgınlığı da hız kazandı. Sosyal medyada takas grupları kurulurken, Meksika’da dev bir etkinlik düzenlendi. Başkent Mexico City’deki Azteca Stadyumu’nda biraraya gelen yüzlerce kişi, çıkartma albümlerini daha kupa başlamadan doldurmak için kıyasıya takasa başladı.

Bir albüm için kaç paket çıkartma gerekir?

Dünya Kupası çıkartma albümleri, İtalyan firması Panini tarafından 1970′de Meksika’da düzenlenen Dünya Kupası’ndan bu yana yayımlanıyor. Bu yılki albümü doldurmak için 640 çıkartma toplamak gerekiyor. Evsahibi Brezilyalılarınsa buna ek olarak dokuz sponsor kartını da bulması gerekiyor.

Albümler, çocukların ve azımsanmayacak sayıda yetişkinin yanı sıra istatistik, arz-talep ve likidite açısından matematikçilerin de ilgisini çekiyor. The Economist dergisinin derlemesine göre, Panini albümlerinin matematiği şöyle:

  • İlk beşli çıkartma paketinizi aldığınızda, albüm bomboş olduğu için ilk çıkartmaya ihtiyaç duyma olasılığınız haliyle 640/640.

899 paket!

  • Cenevre Üniversitesi’nden matematikçiler Sylvain Sardy ve Yvan Velenik’e göre, bir albümü doldurmak için arka arkaya satın almanız gereken beşli çıkartma paketi sayısı 899. Ancak bu, takas yapmadığınız ve piyasanın ‘arz şoku’na maruz kalmadığı varsayımına dayanıyor. Zira Nisan ayında Brezilya’da 300 bin çıkartma çalınmış, birçok koleksiyoncu Panini’nin talebi karşılayamayacağı endişesine kapılmıştı.

Matematikçi onaylı

  • Bu hesap ayrıca, piyasada hile yapılmadığını da varsayıyor. Koleksiyoncular genellikle tek bir eksik çıkartmaya takılıp kalsa da, Panini her çıkartmadan aynı sayıda bastırıp bunları satış noktalarına rastgele dağıtıyor. Sardy ve Velenik İsviçre’de düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nda yaptıkları bir deneyde ‘piyasa regulatörü’ rolüne girdi; matematikçiler, o yılın 660 çıkartmalı albümü için rastgele biçimde 6 bin çıkartma satın aldı. Aynı çıkartma karşılarına 9.09 defa yani 6000/660 oranında çıktı. Bu, matematikçilerin Panini’nin yaptığı açıklamalar doğrultusunda beklediği orandı.

Anaokulu çocuklarına ekonomi öğreten efsane

  • Fakat adil bir piyasada bile albümü doldurmak için arka arkaya çıkartma satın almak rasyonel değil. Takas etkinliklerinin bu kadar yaygın olmasının sebebi de bu. Öyle ki, anaokulu yaşındaki çocuklar bile oyun parkında çıkartma takas ederek sınırlı arzın ne manaya geldiğini erken bir yaşta öğreniyor…

Likidite önemli!

  • Her tür piyasada olduuğu gibi nakit, yani likidite, çıkartma albümü piyasasında da önemli. Çıkartmalarını ne kadar çok insan takas etmek isterse, haliyle aradığınızı bulma şansınız da o kadar artıyor. Sardy ve Velenik’in deneyine göre, 10 kişilik bir grubun verimli takas yapması ve Panini’nin son 50 çıkartmayı siparişle satma uygulamasından yararlanması halinde, 10 albümün 10′unu da 1435 paket çıkartmayla doldurmak mümkün.

  • İnternet forumlarının yaygınlaşması, bu sayıyı daha da düşürüyor.

diken.com.tr

Kaynak: http://www.diken.com.tr/brasil2014/du...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0