Görüş Bildir
Haberler
Domuzların Metaforik Olarak Kullanıldığı 5 Örnek

Domuzların Metaforik Olarak Kullanıldığı 5 Örnek

Pel Pelit
24.09.2014 - 19:06 Son Güncelleme: 25.09.2014 - 00:05

Hayvan Çiftliği

Domuzlar  metaforik olarak filmlerde, dizilerde, şarkılarda karşımıza  çok fazla  çıkıyor.Domuz kelimesi  aç gözlülük ,oburluk ,pislik gibi  kavramları karşılayan benzetme olarak sık sık kullanılıyor. Bunun dışında da siyasi ve toplumsal  eleştirilerde  de domuz sembolizmine  çokça rastlıyoruz. Fabl tarzında yazılan domuzların başrol oynadığı bu kitabı , sadece komünizm ve Stalin eleştirisi olarak algılamak  çok sığ bir yaklaşım olacaktır. Kitabın asıl anlattığı yozlaşma , otoritelerin amaçlarından sapmaları ve de ellerindeki güçlerin esiri olmalarıdır.Hayvan Çiftliği 'nden  sonra 'domuz' kavramı yozlaşma ,bozulma ,kirlenmenin sembolü halinde pek çok esere ilham kaynağı olarak kullanılmaya devam etmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Animals

Pink Floyd,  ''Animals'' albümünde sistem eleştirisi yapmış ve koyun ,köpek gibi diğer hayvanların yanında  domuz sembolü kullanmıştır.Ayrıca konserlerinde uçurduğu domuz maketleri ikonlaşmıştır.

Children of Men

Toplumun yok oluşa doğru gittiği ,huzursuzluğun ,terörizmin ,yozlaşmanın ileri seviyelerde olduğu, insanların artık üreyemediği bir zamanı   anlatan post-apocalyptic  Children of Men  Pink Floyd domuzunun göründüğü  bir sahne barındırıyor.

Porcile

Pasolini'nin filmi Porcile  izlemesi gerçekten çok güç bir film. Film iki bölümden oluşuyor. İkinci bölümde domuzlara aşık zengin bir adamın üzerinden yozlaşmışlık ve burjuvazi eleştirisi yapıyor.İlk bölümde ise tanımsız bir coğrafya ve tarihte  insanları avlayıp yiyen bir adamın hikayesi var.

Black Mirror

Bugünü ölçüp tartarak,ince ince işlenmiş  konularıyla 3 bölümlük (3 ayrı hikaye)  çok başarılı bir yakın zaman bilimkurgu dizisi.Black Mirror 'un  ''National Anthem'' bölümünde de domuz sembolunü en rahatsız edici haliyle  fazlasıyla kullanılıyor.

Geçmişte ve şimdiki zamanda olduğu gibi gelecekte de bozulmalar ve yozlaşmalar devam edecek ve domuz bir hayvan olmasının dışında bir metafor olarak da yerini koruyacak

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın