Görüş Bildir
Haberler
Dolar Endeksi Teknik Analiz

Dolar Endeksi Teknik Analiz

ERSOY TOPTAŞ
31.08.2015 - 18:15

Dolar Endeksi Teknik Analiz

Faiz artırım konusundan artık tüm dünya bıktı. Bu konu başladığından beri dünyada neler oldu neler. Ukrayna krizi, Rusya krizi, Yunanistan, Çin saymakla bitmez. En son Çin konusunu ele alacak olursak aylarca, yıllarca biz devalüasyon yapacağız demediler yaptılar ve olan oldu. FED faiz artırma konusunu her ay gündeme getirerek bunu bir silah gibi kullanması yatırımcıları ve tüm dünya devletlerini artık ne olacaksa olsun durumuna getirdi. Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisi bu kararı alırken yatırımın risk olduğunu düşünmeyenlere bir ders verdi hem de bir haftada 3 defa paranın değerini düşürerek. Ben şöyle düşünürüm; aslında ABD ‘nin ekonomisi iyi gitmiyor, sanki iyi gidiyormuş gibi bir hava vererek zaman kazanıyorlar, bir balon ekonomisi mi var? Zaman kazanmak için yapılan bu uzatmalar daha sonra kendi ekonomilerini derinden sarsabilir mutlaka bunu düşünüyorlardır yada ipin ucunu kaçırdılar ne olacağını kendileri de tam anlamıyla tahmin edemiyorlar, okadar proaktif olabiliyorlar ki ekonominin gidişatına göre planlar yapıp bunu uyguluyorlar. ABD ile FED ‘ ikilisini birbirinden ayırmakta fayda var bu konu ile ilgili ayrı bir makale yazacağım, Avrupa ile FED ‘ in birbiri ile ters düşmesinin mümkün olmadığı böyle bir görüntü varsa da inanılmaması gerektiğini düşünüyorum. EURUSD para birimindeki değer değişikliği Avrupa ve FED (ABD değil) birbirlerinin politikalarına ters düşecek bir şekilde ilerlemez, danışıklı döğüş gibi düşünmek gerekir. Faiz artırım kararının uzatılmasındaki sebep artırma sonrasında etkilenebilecek olan Avrupa’daki firmaların şuan için toparlanamamış olmasından kaynaklanabilir. ABD senatosu tarafından denetlenemeyen kapalı kapılar ardında alınan kararlar ile yönetilen FED’ in 1913 yılında bir telaş ile nasıl kurulduğunu ve kurucu hissedarlarının kimler olduğu incelemekte fayda var. 1929 yılında ABD’de başlayan Büyük Buhran ‘ın sebebi FED’ in yanlış politikaları olduğunu tüm ekonomistler bilir.

Dolar Endeksi ile ilgili daha önceki makalelerime bir göz gezdirecek olursanız bazı kesişmeler sonucunda Dolar Endeksinde hareketlilikler oluşmaya başladığını örnekler ile ifade etmeye çalıştım. Şimdi karşımızda yeni bir kesişme olması muhtemel bir görüntü var, bu kesişme neden önemlidir? %618 Fibonacci ve %144 Fibonacci oranına karşılık gelen fiyat ortalamaları kesişmesi önümüzdeki günlerde olabilir. Bu oluşum DXY ‘üzerinde negatif etki yaratabilir. % 618 oranını incelediğimizde 13 Ağustos 2014 Günü %144 ile bir fiyat ortalaması kesişmesi oluşuyor. Ancak bu kesişme sırasında 144 günlük kısa gün fiyat ortalaması 618 günlük uzun gün fiyat ortalamasını aşağıdan yukarıya doğru kesiyor kesiştiği fiyat sevileri Low: 81.35, Close: 81.60, High:81.67 bu aşamadan sonra DXY bu fiyatların altına inmiyor. Önümüzde ki günlerde gerçekleşebilecek kesişmenin bir öncekinden farkı nedir diye düşünecek olursanız, bir önceki yani 13 Ağustos 2014 Tarihindeki kesişmenin tam tersi bu sefer 144 günlük kısa gün ortalama fiyat seviyesi 618 günlük uzun gün ortalama fiyat seviyesini yukarıdan aşağıya doğru kesecek veya kesebilir, kesebilir diyorum çünkü bazen bu kesişmenin oluşmaması yani fiyat ortalamalarının birbiri ile çakışmaması için çok önemli bir haber veya çok önemli bir veri açıklaması ile bu kesişmenin önüne geçilebiliyor. Benim görüşüm bu kesişmenin oluşacağı yönündedir. Bir önceki Dolar Endeksi ile ilgili makalede DXY ’nin negatif yönde hareket etmesi teknik olarak normal gözüküyordu ancak teknik seviyeleri bazı haber ve ekonomik verilerin desteklemesi yani agresif bir şekilde hareket eden finansal varlığa temel olarak bir isim verilmesi gerekir gecen hafta ÇİN devalüasyon kararları DXY ve diğer finansal varlıklarda olumsuz yönde etki yaratmıştır. Acaba DXY ’nin önümüzdeki 144 ve 618 fiyatlarının teknik olarak kesişmesi sonucu negatif bir etki yaratmasına bir anlam yüklemek için dünya genelinde bir haber veya beklenmedik bir ekonomik veri gündeme gelebilir mi? buna hazırlıklı olmakta fayda var.

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı 

Ersoy Toptaş ve Onedio.com sitesi Sorumlu Tutulamaz

Kaynak: http://ersoytoptas.com.tr/2015/08/28/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yatırım Danışmanlığı Kapsamında Değildir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın