Görüş Bildir
Haberler
DOĞU PERİNÇE VE TALATPAŞA KOMİTESİ STRAZBURG'DA. PEKİ AMA STARZBURG'DA NELER YAŞANACAK?

DOĞU PERİNÇE VE TALATPAŞA KOMİTESİ STRAZBURG'DA. PEKİ AMA STARZBURG'DA NELER YAŞANACAK?

28.01.2015 - 08:23 Son Güncelleme: 28.01.2015 - 10:49

Strazburg'da Neler Yaşanacak? Kararın Sonucu Ne Getirecek? İşte Bütün Soruların Yanıtları

Yüz yıllık yalanı bitirecek olan Perinçek-İsviçre davasının AİHM Büyük Daire'deki temyiz duruşması Strazburg'da görülecek. Peki duruşmada neler yaşanacak?

Davada, İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek davacı, İsviçre devleti ise sanık sandalyesinde olacak. Öncelikle, 'Ermeni Soykırımı tarihsel bir yalandır' dediği için Perinçek'e ceza veren İsviçre'nin savunması alınacak. Ardından İşçi Partisi Lideri Perinçek sunumunu yapacak ve '1915 olaylarının neden soykırım olarak kabul edilemeyeceğini' anlatacak. Söz Perinçek'in avukatlarına verilecek. Avukatlar da '1915 olaylarının soykırım olmadığını söylemenin neden suç olarak görülemeyeceğini' belgeleriyle anlatcak.

Daha sonra söz, davada taraf olan devletlere verilecek. Türkiye ve Ermenistan tezlerini mahkeme heyeti karşısında savunacak. Fransa da müdahil taraf olarak görüşleri yazılı sundu. Bir de diyasporanın fonladığı gözlemci sivil toplum kuruluşları var. Bu kuruluşları arasında Türkiye'deki İnsan Hakları Derneği de yer alıyor. İHD, Zoryan Enstitüsü fonu ile 17 bin sayfalık Ergenekon iddianamelerini ingilizceye çevirtti ve Büyük Daire'ye sundu.

Aralarında milletvekili ve önemli isimlerin yer aldığı 200 kişilik bir heyetle Strazburg'a giden Talat Paşa Komitesi, Avrupa'da yaşayan Türklerin katılımıyla duruşmayı takip edecek. Meclis Başkanlığı'nın AKP, CHP ve MHP'li 3'er milletvekilinden oluşan gözlemci heyetiyle Strazburg'da bulunacak.

Duruşmanın 2 saat sürmesi planlanıyor. Ancak duruşma bitiminde karar hemen açıklanmayacak. Heyetin, savunmaları ve sunulan belgeleri incelemesinin ardından kararını oluşturması gerekiyor. Bu süreç de birkaç ayı bulacak.

17 hakimden oluşan Büyük Daire AİHM'deki en üst temyiz mercii. Bu nedele kararları kesin nitelikte. AİHM kararları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni kabul eden tüm ülkeler için bağlayıcı. Bu nedenle Büyük Daire'de çıkacak lehte karar, bu ülkelerde 'Ermeni Soykırım'ı olmadığını' ifade etmenin suç sayılmasını tamamen engelleyecek.

AİHM kararında; 1915 olaylarının hukuksal açıdan soykırım olarak nitelendirilemeyeceği ve 'Ermeni soykırımı yoktu' diyenlerin cezalandırılamayacağı vurgulanmıştı. Büyük Daire'nin de benzer bir karara imza atması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

Kaynak: http://www.ulusalkanal.com.tr/gundem/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0