Görüş Bildir
Haberler
Malatya 2013 Yılı İl Otlatma Planı Yayımlandı

Malatya 2013 Yılı İl Otlatma Planı Yayımlandı

Doğanşehir
17.04.2013 - 18:32 Son Güncelleme: 17.04.2013 - 18:47

Malatya 2013 Yılı İl Otlatma Planı Yayımlandı

Malatya'da göçerlerin ve sürü sahiplerinin uyması gereken esasları içeren '2013 Yılı İl Otlatma Planı' yayımlandı.

Malatya'da göçerlerin ve sürü sahiplerinin uyması gereken esasları içeren '2013 Yılı İl Otlatma Planı' yayımlandı.

Malatya Valisi Vasip Şahin'in imzasıyla yayımlanan plana göre, ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen alanların kiralama işlemleri yapılırken öncelikle bölge çiftçilerinin talebi dikkate alınacak. Talep olmadığı takdirde bölge dışından gelen istekler değerlendirmeye alınacak.

Mera, yaylak ve kışlağın bulunduğu yerleşim yerinde sürekli ikamet etmeyen ya da ikamet etse bile dışarıdan kendisine ait olmayan hayvan getirenlerin faaliyetleri 'göçer hayvancılık' kapsamında değerlendirilecek.

Muhtarlar, bu durumdaki kişileri İl Mera Komisyonuna bildirecek. Hayvanların o kişiye ait olup olmadığı, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve Yönetmeliği uyarınca Veteriner Sağlık Raporu veya Menşei Şahadetnamesi ibrazıyla tespit edilecek.

Kiralama talebinde bulunacak göçerler, otlatma mevsimi başlamadan en az bir ay önce kiralamak istedikleri yeri, hayvan cins ve miktarını belirten bilgi, belgeler ve nüfus kaydı belgesiyle, muhtarlıkça onaylanmış ikametgah belgesi, Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış adli sicil belgesi ve bir dilekçeyle İl Mera Komisyonuna müracaat edecek.

Göçerler, kendi aralarında birlik, kooperatif veya ortaklık şeklinde örgütlenmişse kiralama talebi ve sözleşme yönetim kurulunca yapılacak. Yönetim kurulları, yetkili olduklarını belirtir belgeleri İl Mera Komisyonuna sunmakla yükümlü olacak.

İl Mera Komisyonu, talepleri alarak en fazla 15 gün içerisinde kararını vererek ilgiliye bildirecek. İl nüfusuna kayıtlı göçerlerin taleplerinde belirtilen ihtiyaçlar karşılandıktan sonra başka il nüfusuna kayıtlı göçerlerin talepleri değerlendirilecek.

Kiralanacak yer için kent nüfusuna kayıtlı göçerlerden birden fazla uygun talep olması halinde en fazla fiyat verene öncelik verilecek.

Özel mülkiyete tabi yaylalar kiraya verilmeden önce ilgililer, İl Mera Komisyonuna başvurarak kapasite tespiti yaptıracak. Mera, yaylak ve otlakiyeleri kiralayan sürü sahibi ve göçerlerle çobanlarının İl Mera Komisyonundan kimlik kartı almaları zorunlu olacak. Yaylak, mera ve otlakiyelerden faydalanan tüm sürü sahipleri ve göçerler, sürülerini kiraladıkları yaylalara götürürken öncelikli olarak gidebilecekleri en yakın noktaya kadar motorlu vasıtalarla götürecekler, buradan yaya olarak kiralama alanına ulaştıracaklar ve dönüşlerini de aynı yöntemle yapacak.

İl Mera Komisyonu, mera, yaylak, kışlak ve otlakiyelerin kiralama usul ve esasları ile otlatmanın başlama ve bitiş zamanını, 2013 yılı için merkez, Battalgazi, Yazıhan ve Kale ilçelerinde 1 Mayıs-15 Eylül; Darende, Doğanyol, Pütürge, Akçadağ, Doğanşehir, Arguvan, Arapgir, Yeşilyurt, Kuluncak ve Hekimhan ilçelerinde 10 Mayıs-10 Eylül olarak belirledi.

Doğansehir Tarafsız Haber Merkezi

Kaynak: http://www.doğanşehir.com/News-Malaty...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0