Görüş Bildir
Haberler
Dizüstü bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken 10 şey!

Dizüstü bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken 10 şey!

17.03.2014 - 22:10 Son Güncelleme: 17.03.2014 - 22:18

Dizüstü bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken 10 şey!

İlk dizüstü bilgisayarların neredeyse masaüstünden farkı yoktu. Gün geçti, teknoloji gelişti ve bilgisayar seçimi seçeneklerin artmasıyla daha da zor hale geldi. Bilgisayar mühendislerini işinden soğutan ‘Bilgisayar alacağım da sence hangisi daha iyi?’ sorusunu artık çöpe atabilirsiniz. Çünkü cevap burada. Haydi başlayalım! (Photo: Getty Images)

Kaynak: http://aktif.tr.msn.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Ne amaçla kullanacağınızı belirleyin.

1- Ne amaçla kullanacağınızı belirleyin.

Bu bilgisayarı neden alıyorsunuz? Vereceğiniz cevap istediğiniz özelliklerde bilgisayar bulmanızı sağlayacak. Basit işlemler için mi, ağır görselli bir iş için mi yoksa oyun oynamak için mi? Üstelik vereceğiniz cevap, istediğiniz bilgisayar için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini de belirleyecek. (Photo: Getty Images)

2- Pil ömrü

2- Pil ömrü

Dizüstü bilgisayarlar adından da anlaşılacağı gibi ‘taşınabilir’ olmalı. Bu nedenle ilk bakmanız gereken özeliklerden biri pil ömrü. ‘Ben zaten sürekli evde kulanacağım,’ diyorsanız sorun yok; fakat devamlı gezen ve bilgisayarını da her yere götürenlerdenseniz, alacağınız ürünün pil ömrüne mutlaka dikkat edin. (Photo: Getty Images)

3- Boyutu ve ağırlığı

3- Boyutu ve ağırlığı

Ağır dizüstü bilgisayarları taşımak adeta bir ölüm. Yeni çıkan ‘ultrabook’ modelleri ise hafif bilgisayar arayanlar için ideal. Ortalama 1-1.5 kg arasında değişen bu modeller gün geçtikçe daha da gelişiyor. Dizüstü bilgisayarların ağırlığını belirleyen bir diğer unsur da ekran boyutu. Unutmayın ekran boyutu büyüdükçe ağırlık da artacaktır. (Photo: Getty Images)

4- Ekran boyutu ve çözünürlüğü

4- Ekran boyutu ve çözünürlüğü

11 inch’ten başlayan ekran boyutları 17 inch’e kadar çıkıyor. Ne kadar küçülürse ağırlık da o kadar azalıyor ve genellikle bilgisayarların CD sürücüleri bulunmuyor. Bu durumda yine bilgisayarı ne amaçla kullanacağınız öne çıkıyor. Şayet film izlemek ya da oyun oynamak amacıyla alacaksanız ve ‘Ağırlık benim için sorun olmaz’ diyorsanız ekran boyutunu büyük seçin. Ayrıca küçük ekran boyutu olan bilgisayarların çözünürlüğünün de iyi olmasını isterseniz biraz fazla parayı cebinizden çıkarmanız gerek. (Photo: Getty Images)

5- İşlemci ve grafik kartı

5- İşlemci ve grafik kartı

Bilgisayarınızın işlemcisi programların çalışma hızını belirleyecektir. Her geçen gün gelişen işlemci teknolojisi ile amacınıza uygun işlemciyi seçebilirsiniz. Günümüzdeki dizüstü bilgisayarların çoğunda çift çekirdekli işlemci bulunur. Ortalama bir kullanıcının işini gören bu işlemcilerin yanı sıra, daha ağır işlemleri kaldırabilen dört çekirdekli işlemciler de mevcuttur. Bilgisayarını bir oyun makinesi gibi kullanmak isteyenler ise grafik kartına dikkat etmeli. Mümkünse harici ekran kartı kullanılan bilgisayarları tercih etmeliler. (Photo: AP)

İçeriğin Devamı Aşağıda

6- Bellek ve hafıza

6- Bellek ve hafıza

Gün geçtikçe bellek teknolojisi de değişiyor. Artık dizüstü bilgisayarlarda geleneksel bellek yerine katı hal diskleri kullanılıyor. Bu belleklerin sürekli hareket eden cihazlarda kullanımı daha güvenli olmasına rağmen genellikle daha pahalı oluyor. Bilgisayarınızdaki RAM ise bir başka önemli konu. RAM’iniz ne kadar büyük olursa o kadar iyi. (Photo: Getty Images)

7- Optik sürücüye ihtiyacınız var mı?

7- Optik sürücüye ihtiyacınız var mı?

CD sürücüler yakın vakte kadar dizüstü bilgisayarların en önemli özelliklerindendi. Ancak flaş bellekler çıktığından beri kaçımız CD sürücülerimizi kullanır olduk? Yaptığınız işte ya da bilgisayarınızı kullanırken ihtiyaç duymayacağınıza inanıyorsanız, optik sürücüsü olmayan daha hafif dizüstü bilgisayarları tercih edebilirsiniz. (Photo: Getty Images)

8- Girişler

8- Girişler

USB girişleri, TV çıkışı, makinenizdeki fotoğrafları bilgisayara aktarmanızı sağlayan SD kart girişi ya da ethernet girişi de dizüstü bilgisayar alırken dikkat etmeniz unsurlardan. (Photo: Getty Images)

9- Güvenlik ve kişiselleştirme

9- Güvenlik ve kişiselleştirme

Dizüstü bilgisayarlardaki verilere erişmek masaüstü bilgisayarlara göre çok daha kolay. Bu nedenle gizli verilerle uğraşanlar, güvenliği arttırılmış ürünler tercih etmeli. Günümüzde kullanıcısının parmak iziyle çalışan yeni bilgisayarlar mevcut. Ayrıca cihazınızın RAM’ini yükseltmek, harici donanımlar eklemek gibi kişiselleştirmeye uygun bilgisayarlar kullanıcılar için çok daha kullanışlı. (Photo: Getty Images)

10- Garanti şartları

10- Garanti şartları

Her elektronik alette olduğu gibi bilgisayarlarda da garanti süresi gerçeği var. Ürünü alırken mümkün olduğunca uzun garantili olanları tercih edin. Hatta 'Biraz sakarımdır,' diyorsanız, en iyisi daha fazla ücret ödeyerek ekstra garanti hakkı satın alın. (Photo: AP)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
9
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
YURA İletişim

YU-RA iletişim - Konak, 896. Sk No:2, 35670 Konak/İzmir - 0 555 327 32 71 - 0 232 489 28 90 - iphone, xiaomi, samsung, lg, huawei telefonlar hakkında bilgile... Devamını Gör