Görüş Bildir
Haberler
Dizüstü Bilgisayar Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Dizüstü Bilgisayar Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

İçeriğin Devamı Aşağıda

1 - İhtiyacınızı belirlemeden mağazaya uğramayın!

Hayatımız boyunca ihtiyacımız isteklerden önce gelmeli. Neden dizüstü laptop almak istiyorsunuz ? Ne için kullanacaksınız ? Bunları düşünmeden asla ama asla reklamlar aldanmayın. Yoksa sizin için gereksiz olan her donanıma büyük paralar vermiş olacaksınız. Biraz şans işi olabilir aslında bu kısım ama tamamen satıcının size satmak istediği ürüne göre değişir. Satıcının bile yeterli bilgisi olmadığı bu zamanlarda ya kazıklanırsınız ya da ihtiyacınız olduğu ürünü alırsınız.

2 - Ne arıyorsanız ona göre donanım bilgisine sahip olun

bGüçlü grafikli bir oyun için iyi bir ekran kartına ihtiyacımız var iken Video montaj işi ile uğraşan bir kimse sadece işlemci ve Ram ihtiyacımız vardır. Bu zamana kadar dizüstü bilgisayar alan kesim bana katılacaktır ama bunları Klişe lafları duyarak üzülmek yerine o klişe lafları burda kullanıyorum ki akıllanalım.

1. Klişe Laf ;

- Ağbi Bunda kaç cigabayt rem var ?

- 8 koçum benim. Al bunu ak git uzun süre

(Buradan çıkarmamız gereken bilgi. Mesele sadece bellek miktarı değil, Belleklerin hızıdır, Bellek sınıfları dahill ortalama seviyede olmalı)

Tabi o anda siz arkadaşlarınız RAM miktarınızı sorduğunda vereceğiz cevabı düşünüp o durumda laptopa şöyle bakıyorsunuz;

2. Klişe Laf ise;

- Ekran kartı kaç cigabayt abi ?

-3 koçum al bak bana güven her oyunu açar bu.

(Bilgi: Ekran kartında en önemli şey yine bellek miktarı değildir. GPU Çekirdeğinin yani ekran kartının çekirdeğinin gücü önemli. GB sadece ve sadece çözünürlük 1920 x 1080 üstüne çıkınca önem kazanır. Bit ise ekran kartının işlemcisi ile bellekleri arasındaki iletişim veri yolunu temsil eder. Şöyle düşünün bit olayını; Trafik 5 şeritli yolda mı daha hızlı daha rahattır, yoksa 2 şeritli mi ? tabi buna bakıp 192 şerit kaliteli bir yolu olan ekran kartında 256 şertili yolun kalitesiz bir asfalt veya topraklı engebeli ise(eski bir model gibi ise yani) önemi yok tabi ki

Diğer önemli bir bilgi ise aynı ekran kartı modelinin masaüstünde farklı,dizüstünde farkı vardır.

Misal Bir Masaüstü bilgisayarda GTX 960 Bir Oyunda 60 fps veriyor iken , Dizüstündeki GTX 960M (M: MOBİLE= Taşınabilir) olarak adlandırıldığı için küçük bir kırpma olacaktır. O yüzden diğer donanımlar aynı olsa bile FPS farkı olacaktır. Bu fark tabi ki laptoplarda ısınma sorunu yüzündendir. 

Son bilgimiz ise hızları manuel veya birçok firmanın ekran kartının yanında verdikleri overclock (Hız aşırtma) ile yükseltebilirsiniz. Gerçi bütün firmalar neredeyse bütün fabrika çıkışlı kartları fiyatı biraz daha arttırabilsinler diye overclock yaparak piyasaya sürüyor.O yüzden R9 380 ile R9 380x aynı değildir. Araştırırken bu noktaya dikkat etmeniz gerekiyor.Satıcı size 3GB Ekran kartı var dediği zaman modelini google amcamıza MODEL ADI - Bellek Boyutu - Game Test diye aratırsanız kalitesini oyunlarda verdiği değere göre, Model Adı - Bellek Boyutu - Benchmark diyerekte sıralamasına bakabilirsiniz. 

O yüzden satıcıyı gök yüzüne çıkartıp teşekkür ederim sesleri arasında gözlerinizde yaş akarken paraları vermeyin.

(tenk yu)

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşlemciyi İhtiyacınıza göre seçin.

İşlemciyi İhtiyacınıza göre seçin.

Günümüzde AMD ve İNTEL olarak bu iki marka Bilgisayar sektöründe kendini gösteren bir şirket olarak, işlemci diyince akla gelenlerden. Tıpkı ekran kartında NVİDİA ve AMD gibi. Burada şu marka iyidir olayına girmeyeceğim. değinmek istediğim bir kaç küçük ayrıntı.

Siz laptopu çok seyehat ettiğiniz için, oyun değilde kişisel blog ve Office'de çalışmak için, bir kaç üye olduğunuz siteye göz atmak için bakıyorsanız Tabi ki sırf 1000 Tl lik işlemcili bi laptop almazsınız. İşlemci yerine daha uzun pil ömürlü ortalama düzeyde bir donanım barındıran laptop tercihiniz size yetecektir. Peki bu işlemcilerde neye dikkat edeceğiz ?

İlk önce Model numarasına bakıyoruz. (Evet Ekran kartında ki gibi)

İşlemcilerde masaüstü işlemcisi olmadığını bunu ekran kartlarının sonundaki M ibaresi gibi işlemcilerin sonundaki U harfinden anlayabiliriz.Tek ayrıntı o değil her harfin işlemcide bir şeyi temsil ettiğini belirtmem gerek en azından kıyaslarken dikkat edersiniz.

H: Yüksek performanslı grafik işlemci demektir

M: Hareketli işlemci anlamına gelmektedir.

R: Yüksek performanslı grafikler ile BGA1365

MX: Mobil extreme edition en güçlü işlemcilerden biridir.

MQ: Quad-Core mobil işlemcidir.

HQ: Yüksek performans grafik işlemcilerden biridir. En iyi olarak nitelendirelebilir.

U: Ultrabook işlemcidir. Düşük voltajla çalışırlar ve az enerji tüketirler.

(Genelde dizüstünde bulunmaz ama K: OC yapılan yani hız aşırtma yapılabilen işlemcilerdir.)

Diğer Özellik ise Hızıdır. Ne kadar yüksek ise o kadar soğutmaya ihtiyaç duyması anlamına geliyordur. Dünya rekoru  8.429GHz ile AMD FX 9590 Sıvı soğutmalı işlemciye aittir. Tabi ki bu bilgiyi vermemin sebebi size fazla bir beklenti içinde olmamanız. Genelde Turbo Boost teknolojisi hakimdir işlemcilerde. Maksimum hız 2,5 Ghz olduğunu ama Turbo ile 3,50 Ghz kadar çıkabileceğini belirten işlemci modelleri mevcuttur. 

Hızı yüksek olan daha iyidir diye bir şey yine burada da geçerli değil.İş tamamen mimari yapısı ve transistör sayısı ile ilgilidir. Voltaj ve ısınma diğer alt detayıdır.

Bizi Yarıda Bırakmayacak Bir Batarya!

Bizi Yarıda Bırakmayacak Bir Batarya!

Batarya şöyle önemli;

Eğer çok fazla yolculuk edip aynı zamanda kullanmanız gereken ya da çok sık priz bulunan yerlerde olmadığınızı düşündüğünüzde gerçekten pili yüksek bir laptop almak mantıklıdır. Onun dışında Oyun için kullanılan ve ya render işlemleri için alınan laptoplar genelde prizden çıkartıldığı nadirdir. 

Bataryanın değeri mAH ile ölçülür

Ortalama 4400 civarında bataryaya sahip laptoplar piyasada bulunurken gerçekten daha uzun süre gitmesi için laptop kasasını neredeyse batarya ile dolduran laptopları görmekte mümkündür. Almadan önce sormayı ihmal etmeyin.

Son Olarak Yeni Teknolojiye Ayak Uyduracak Çıkış Birimleri!

Sene 2016 olmuş ama laptopta 2.0 USB bağlantısı sizi dosya göndermelerinde yavaş bırakacağı gibi Bluetooth 4.0 gibi yeni teknolojilerin olmaması geride bırkabilir. Ya da HDMI girişinin bulunmaması bazen size sorun olabilir. Olmaz belki ama optik sürücü lazım olabilir. Geri kalmayın derim. Kısaca dikkat etmenz gerekenler bu şekilde. He birde tek bir mağaza ile sınırlı kalmayın araştırmacı olun ve sürekli takip edin. Sizin 2.000 aldığınız laptop 1 hafta sonra sadece SSD(hızlı disk farkı) yüzünden sizi üzebilir. Size gerekli olanı belirleyerek bazı şeylerden feragat ederek laptop bakmanız her zaman doğru olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın