Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır’da Kanlı Gün: Can Kaybı 4'e Yükseldi

Diyarbakır’da Kanlı Gün: Can Kaybı 4'e Yükseldi

FreiGeist
09.06.2015 - 16:07 Son Güncelleme: 10.06.2015 - 09:21

Silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Aytaç Baran

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni İhya Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırı sonrası iki grup arasında çıkan çatışmada da 3 kişi öldü. Saldırıyla ilgili gözaltına alınanların sayısı 14'e ulaştı.

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Peygamber Sevdalıları Platformu üyesi derneklerden Hüda Par'a yakınlığıyla bilinen Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran, Şehitlik semtinde uğradığı silahlı saldırıda yaralandı. 3 kurşun isabet eden Baran, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Baran'ın öldürülmesinin ardından aynı derneğe mensup kişiler ellerinde silahlar ile tehditler savurarak, etrafa rastgele ateş açtılar. Olay yerine giden gazetecilere de saldıran dernek üyeleri, DHA ve İHA'dan üç gazeteciyi yaraladı. Olayların büyüdüğü anlarda silahlı bir grup derneğin karşı tarafında bulunan bir kahvehaneyi taradı, o saldırıda 2 kişi öldü bir kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan bir kişinin de hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 4'e yükseldi.

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada 14 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Valilik çıkan olaylarda daha önce 3 olarak açıklanan ölü sayısının 4'e yükseldiğini, 3'ü basın mensubu 1'i hastane çalışanı olmak üzere toplam 6 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Aytaç Baran'ın avukatı, saldırıyı PKK-YDG-H üyelerinin gerçekleştirdiğini ve olaydan önce müvekkilinin saldırı olabileceği konusunda polis tarafından uyarıldığını söyledi. YDG-H ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgilerinin olmadığını belirterek, MİT'i sorumlu tuttu.

Gazeteci Veysi Polat yaşananları Twitter hesabından şöyle anlattı:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğan Haber Ajansı, Diyarbakır'da İhya-Der Başkanı'nın öldürülmesi olayını takip ederken göstericilerin saldırdığı gazetecilerden DHA muhabiri Canan Altuntaş'ın ağır yaralandığını ve Selahhatin Eyyubi Hastanesi'nde tedavi altına alındığını bildirdi. 

Ajans, basın mensuplarının tekme -tokat yere yatırılıp, kamera ve fotoğraf makinelerinin alındığını, yaralanan ve ayaktan tedavi edilen diğer iki kişinin ise yine DHA muhabiri Serdar Sunar ve İHA muhabiri Burak Emek olduğunu yazdı.

Fotoğraf: Al Jazeera

Çatışma anına ilişkin görüntüler

Figen Yüksekdağ ve Demirtaş'tan çağrı

Figen Yüksekdağ ve Demirtaş'tan çağrı

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ da, Aytaç Baran'ın Diyarbakır’da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiği olayı kınadı.

Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, ortak yazılı açıklamasında Aytaç Baran'ın Diyarbakır’da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, “Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz. Saldırıda katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, Yeni İhya Der camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Saldırının sorumlularının hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz.” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Al Jazeera Türk

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Avukat Abdulgani Orhan, müvekkili Aytaç Baran’ın seçimden dört beş gün önce PKK’lılar tarafından tehdit edildiğini, Emniyet’in de silahlı eylem olacağı yönünde tebligatta bulunduğunu belirtti. Baran’ın PKK’lılarca öldürüldüğünü iddia eden Orhan, “Son nefesinin verirken Aytaç Baran’ın yanındaydım. Evinin yakınında sokağa girerken pusu kurmuşlar. İki silahla vurulmuş. O sokağın yedi girişi var, yedisi de tutulmuş. Tehdit alıyordu.' dedi.

HÜDA-Par Başkanı: "Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır"

HÜDA-Par Başkanı: "Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır"

HÜDA-Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'ye konuşan HÜDA-Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, bölgede gerginliğin uzun zamandır sürdüğünü söyledi ve 'Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır' dedi.

Daha önce defalarca İHYA-Der ve üyelerinin PKK yanlısı YDGH (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) tarafından tehdit edildiğini kaydeden Yılmaz, 'YDGH'nin sosyal medya hesabından saldırılar düzenleyecekleri açıklamaları vardı. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, PKK'nin bir açıklama yapması lazım' dedi.

Bugüne kadar uğradıkları saldırılarla ilgili hiçbir failin bulunmadığını belirten HÜDA-Par Genel Başkanı, şunları söyledi:

'HDP mitingine konulan bombanın faili bulundu. Onlarca kardeşimiz hapsedildi hala birileri faili meçhul. Ben emniyetin de iyi niyetli olmadığını, saldıranlara cesaret vererek kaos planına hizmet ettiğini düşünüyorum.'

'YDGH'liler tetiği çekmiş olabilir. Failleri yakalamayan devlet sorumludur. Failler kadar onları himaye edenler de sorumludur.'

PKK'nın kendi tabanlarını HÜDA-Parlılara karşı kışkırttığını ifade eden Mehmet Hüseyin Yılmaz, 'Gidişat iyi değil. Bize karşı kendi tabanlarını kin ve nefret ile doldurmuşlar. Birilerinin oyununa da gelinmiş olabilir. Böyleyse de en üst düzeyden açıklama yapmalıdırlar' şeklinde konuştu.

Şehitlik'teki çatışmalar konusunda bilgisi olmadığını söyleyen Yılmaz, öldürülen Yasin Börü'nün dernekteki Kuran kurslarına katıldığını ve Aytaç Baran'ın Börü'ye ders verenlerden biri olduğunu kaydetti.

YDG-H: 'Biz yapmadık'

Aytaç Baran'ın avukatının saldırıyı gerçekleştirmekle suçladığı YDG-H ise olayın ardından Twitter'dan bir açıklama yaptı. Açıklamada, saldırıyla ilgilerinin olmadığını belirten örgüt, provokasyon uyarısında bulundu ve olayın arkasında istihbaratın olduğunu iddia etti.

https://twitter.com/YDGH_Online/status/608256924388356096

https://twitter.com/YDGH_Online/status/608259684454297601

'Provokasyona gelmeyin' çağrısı

'HDP Seçim' adlı Twitter hesabından yapılan açıklamada da, 'Sokaktan çekilin. Koas yaratılmak isteniyor. Provokasyona gelmeyin, oyunu bozun' denildi.

https://twitter.com/Secim_hdp/status/608257216987201536

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır Valiliği: 14 kişi gözaltında

Diyarbakır Valiliği: 14 kişi gözaltında

Diyarbakır Valiliği, Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'a yapılan saldırı ve ardından yaşanan olaylara ilişkin 8 kişinin daha gözaltına alındığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, Diyarbakır'da gerçekleşen silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 8 kişinin daha gözaltına alındığı belirtilerek, şahıslarla birlikte biri kurusıkıdan bozma 3 tabanca, 3 av tüfeği ile çok sayıda fişek ve 1 siyah maske ele geçirildiği kaydedildi.

Daha önce yaklanan 6 kişiyle birlikte olaylarla ilgili gözaltına alınanların sayısı 14'e yükseldi.

Kaynak: Ajanslar, BBC Türkçe ve Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0