Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır Bombacısının Annesi: 'Polise de Valiye de Defalarca Gittim Engel Olunmadı'

Diyarbakır Bombacısının Annesi: 'Polise de Valiye de Defalarca Gittim Engel Olunmadı'

Onedio Medya
14.10.2015 - 19:30
İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır'daki HDP mitingine bomba koyan Orhan Gönder'in annesi, oğlunun Suriye'ye gitmesinden önce defalarca polise başvurduğunu ancak yine de engellenmediğini söyledi.

Diyarbakır'da HDP mitingine patlayan bombayı koyduğu için tutuklanan Orhan Gönder'in annesi, oğlunun Suriye'ye gitmesinden önce defalarca polise ve yetkililere başvurduğunu ancak Suriye'ye gidişinin engellenmediğini öne sürdü. 

Diyarbakır'da HDP mitingine bomba koyan Orhan Gönder'in ve Suruç'ta intihar saldırısı düzenleyen Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün Adıyaman'daki İslam Çay Evi'nde örgütlendikleri ve çok sayıda gencin de geçen yıl içerisinde buradan peş peşe sınırı geçerek Suriye'ye gittiği ve IŞİD'e katıldığı ortaya çıktı.

IŞİD'e militan topladığı öne sürülen İslam Çay Evi

Ailelerin şikayet etmesinin ardından İslam Çay Evi kapatılırken, IŞİD'e katılan Adıyamanlı gençlerden Orhan Gönder, geçen 5 Haziran'da Diyarbakır'daki HDP mitingine patlayan bombayı alana yerleştirdiği gerekçesiyle tutuklandı. 

20 Temmuz'da ise Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde canlı bomba olarak kendini patlatan kişinin yine Adıyamanlı Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu ortaya çıktı.

13 kişi hakkında da yakınları başvurmadı

Türkiye'de meydana gelen bombalı saldırıları gerçekleştirenlerin Adıyamanlı olmasının ardından yapılan araştırmada son 2 yıl içerisinde kentten resmi olarak yakınlarının kayıp başvurusu yaptığı 18 kişinin Suriye'ye geçerek IŞİD'e katıldığı belirlendi. Bu kişiler 'terör nitelikli kayıp şahıs' olarak aranırken, güvenlik güçlerinin araştırmasında yakınlarının kayıp başvurusu yapmadığı ve farklı il ya da ülkelerde çalıştığını söylediği genç yaştaki 13 kişinin daha IŞİD saflarında olduğu belirlendi.

Alagöz ailesi şehri terk etti

Suruç'ta 34 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ailesi Temmuz ayında yaşanan saldırı sonrası kenti terk etti. Patlamada ölen oğullarının cenazesini bile almayan ve kentten ayrılan Alagöz ailesinin, çevre bir ildeki köyde yaşayan yakınlarının yanına yerleştiği öğrenildi.

'Polise de valiye de defalarca gittim'

Adıyamanlı gençlerin, hangi camilerde ve çay ocaklarında buluşup yönlendirildiklerini anlatan Hatice Gönder, oğlunun peşinden koştuğu günleri hatırlattı. Gönder özetle şunları söyledi:

“Eğer benim çocuğum yarın bir gün, orada çocuğumu örgütleyip bu tarafa gönderir, bir şey olursa bunun vebalini, günahını kim verecek? Bunu söyledim. Polise de emniyet müdürüne de, valiye de… Defalarca gittim. (Bir milletvekili) ile de görüştüm. İsimleri yazdı cebine koydu. 'Bizzat bu işle ben ilgileneceğim' dedi. Gidiş o gidiş.'

'Sakal bıraktı, tavırları değişti'

'Oğlum, bugün IŞİD'e katılan kişilerle (2014 yılında dershaneye gitmesinin ardından) arkadaşlık kurduktan sonra saç ve sakal bıraktı, tavırları değişti. Bundan rahatsız olduk ancak kendisi bize endişelenmememizi söyledi. Değişim sürünce polise gittik, şikayet ettik.”

'Bildirmediğim yer kalmadı'

Polis oğlumun ifadesini aldı. Bizim yanımızda almadılar, tek aldılar. Geldik. 6-7 ay geçti. Bu çocuk ortadan kayboldu. Ben ve babası sınırlardan eve gelmedik. Hatay'dan Şanlıurfa sınırına kadar… Gittik haftalarca, karakola, savcılığa bildirmediğim yer kalmadı. Ben kendi adıma konuşuyorum. Diğer annelere bir şey diyemem. Sürekli aradım.”

Polis Diyarbakır'a çağırdı

“Sınırın her tarafını dolaştık, aylarca çocuğumuzu aradık ama bulamadık. Sonra bir gün polisler arayıp oğlumuz için Diyarbakır'a çağırdı. Bulunduğunu düşünerek Diyarbakır'a gittik, patlamayı yapacağı aklımızın ucundan geçmedi. Gittiğimizde patlamayı yaptığını duyduk. Kendisiyle konuştuğumuzda o gün de bugün de bombayla ilgisi olmadığını, kendisine tuzak kurulduğunu söylüyor.'

Ailelere uyarı

Ailelerin çocuklarındaki değişime ve çevresine dikkat etmesi önerisinde bulunan Hatice Gönder, çocuğuyla ilgili şikayetçi olduğu zaman polisin duyarlı davranmadığını ve takibini yapabilse bugün patlamaların meydana gelmesinin engellenmiş olacağını da öne sürdü.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
4
1
1
0
0
0