Görüş Bildir
Haberler
Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu: 'Esad Seçimlerde Aday Olmayacak'

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu: 'Esad Seçimlerde Aday Olmayacak'

FreiGeist
16.11.2015 - 16:35 Son Güncelleme: 16.11.2015 - 16:46

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Viyana'da Suriye krizinin çözümüyle ilgili varılan mutabakatın ayrıntılarını ilişkin Suriye'de siyasi çözüm sürecinin 1 Ocak'ta başlayıp 6 ay süreceğini, bu sürede Esad'ın görevi bırakacağını ve seçimlerde aday olmayacağını söyledi. Sinirlioğlu Suriye'ye olası bir kara operasyonu için ise; Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmek gibi bir niyeti olmadığını şu aşamada buna ihtiyaç duyulmadığını belirtmek istiyorum' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nde gazetecilerle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu soruları yanıtladı.

Sinirlioğlu, Viyana'daki Suriye toplantılarına ilişkin, 'Suriye konusunu siyasi süreçle çözüme kavuşması gerektiği konusunda bir mutabakat oluştu. Bu sürecin ne zaman başlayacağına ilişkin tarih üzerinde anlaşmaya varıldı. Tarih 1 Ocak'ta başlayacak ve 6 ay sürecek' dedi.

'Yeni bir anayasa yapılacak'

Altı ay sonra yeni hükümetin kurulmasının planına değinen Dışişleri Bakanı, 'Kurulacak yeni hükümet Cenevre Bildirisi'nde öngörüldüğü gibi tüm yürütme yetkilerini devralacak. Sonra 18 aylık süreç öngörülüyor; yeni hükümet kurulmasından itibaren. Yeni bir anayasa yapılacak bu süreçte, o anayasaya göre seçimlere gidilecek' dedi. 

'Esad aday olmayacak'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bu sürecin hangi noktasında koltuğu bırakacağıyla ilgili olarak ise 'O konu bu altı aylık müzakere döneminde, yani 1 Ocak - 30 Haziran arasında hükümet ne zaman kurulursa, kurulduğu andan itibaren 18 aylık bir süreç başlayacak. O, 18 mi 24 ay mı olur, o hükümetin vereceği bir karar. Bu dönemde Esad'ın siyasi geleceği konusunda da karar verilecek. Esad'ın seçimde aday olmasını dillendirenler var, kimler olduğunu biliyorsunuz ama böyle bir opsiyon söz konusu değil.' ifadelerini kullandı. 

Dışişleri Bakanı kendisine sorulan sorulara ise şu yanıtları verdi: 

Suriye'ye kara operasyonu gündeme geldi mi?

'Hayır. Tabiatıyla askeri mücadelede de farkı düzlemler var ama ben askeri düzlemlerden bahsetmedim. Mücadeleyi siyasi askeri ideolojik tüm düzlemlerde yürütme gerektiğini vurgulamak için söyledim. Diyanet İşleri Başkanımız Görmez'in liderlere gönderdiği mektup da var, o mektupta kullanılan fikirler ve alınan tavır da aslında farklı düzlemlerdeki mücadelenin bir parçasıdır, din adına yapılan söylemlerin eylemlerin dinle alâkası olmadığını anlatmak da bu mücadelenin parçasıdır. Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmesi diye bir opsiyon şu anda öngörülmüyor. IŞİD'e karşı bizim bir takım güvenlik tedbirlerimiz var operasyon da olabilir ama niteliği konusunda bilgi veremem şu anda. Ama Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmek gibi bir niyeti olmadığını şu aşamada buna ihtiyaç duyulmadığını belirtmek istiyorum.'

Fransa'yla istihbarat paylaşımı yapıldı mı?

'Güvenlik kuvvetlerimiz arasında bu tür olaylar cereyan ettiğinde tabiatıyla bilgi değişimi gerçekleşiyor. Fransa eyleminden sonra da sadece bizle değil dost müttefik tüm ülkelerle bu oldu.'

Esad'ın seçimlere katılmamasını Rusya da kabul etti mi, bir direniş var mı?

'Direniş yok.'

Yani kabul mu etti?

'Kabul etti demedim direniş yok dedim.'

AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
2
1
1
1
0
0