Görüş Bildir
Haberler
Dilovası Mahallelerine Kömür Tozu Yağıyor...

Dilovası Mahallelerine Kömür Tozu Yağıyor...

ATKN
25.08.2016 - 11:19 Son Güncelleme: 26.08.2016 - 09:57

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde Kocaeli Gebze Kömürcüler İhtisas Sanayi Bölgesi tesislerinden yerleşim alanlarına kömür tozu yağıyor. Mahallelerini kömür tozu kapladığını, evlerinde pencere ve kapı açamadıklarını söyleyen Dilovası sakinleri, yetkililerden bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflar: DHA

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre Dilovası ilçesinde 2012 yılında faliyete geçen Kocaeli Gebze Kömürcüler İhtisas Sanayi Bölgesi'ndeki (GKOSB) 15 kömür tesisinde yılda yaklaşık 1.5-2 milyon ton arasında ithal kömür eleme ve paketleme işlemi yapılıyor. Bu işlem sırasında Dilovası ilçesinde bulunan Kayapınar ve Turgut Özal Mahalleleri'nde bulunan evlerin üzerine kömür tozu yağıyor.

Bugüne kadar pek çok protesto gösterisi yapan ilçe sakinleri evlerinin önüne çamaşır asamadıklarını, pencerelerini açamadıklarını belirterek, çözüm bulunmasını istiyor.

'Camlarımı açtığımda evim kömür tozu ile doluyor'

'Camlarımı açtığımda evim kömür tozu ile doluyor'

Çocuklarının sağlığı için günde 3 kez mutfak sildiğini söyleyen ev hanımı Esra Telkin, 'Kömürcüler OSB sağlımızı tehdit ediyor. Dilovası halkı olarak günde 3 defa bu mutfağın içini silmek zorundayım. Kendi çoluk çocuğumun sağlığı için bunu yapmam gerekiyor. Eğer yapmazsam çocuklarım hastalanır. Camlarımı açtığımda evim kömür tozu ile doluyor. Yıkadığımız elbiselerimizi balkona asamıyoruz. Dilovası'nda sağlığımızdan endişe duyuyoruz' ifadelerini kullandı.

'Çocuğum bir buçuk yaşında ve hastanelerde geziyorum, kömür firmalarının sahipleri görüyor mu?'

'Çocuğum bir buçuk yaşında ve hastanelerde geziyorum, kömür firmalarının sahipleri görüyor mu?'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mahalle sakinlerinden Ömer Toptaş ise kömür tozu nedeniyle 3 çocuğunun da bronşit hastası olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

'Benim çocuğum bir buçuk yaşında ve ben bir buçuk senedir hastanelerde geziyorum. Kömür firmalarının sahipleri görüyor mu bunu? Allah bunu yanına bırakmasın. 3 çocuğum var 3'ü de bronşit. Her sene hastanelerden çıkmıyorum.'

Bir an önce kömür tozuna bir çare bulunması gerektiğini söyleyen Ahmet Yasak da, 'Evimde herhangi bir yere el sürüldüğünde elimiz kapkara oluyor. Çoçuklarımız, torunlarımız var. Onlar bu kömür tozunu soluyorlar. Biran önce buraya bir çare bulunmalı' dedi.

GKOSB'den açıklama: 'Aylık 10 bin ton su kullanılıyor'

GKOSB'den açıklama: 'Aylık 10 bin ton su kullanılıyor'

Fotoğraf: GKOSB

Gebze Kömürcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nden yapılan yazılı açıklamada, sahalarda spring sulama sistemlerinin yazın ve kışın kullanıldığı, tesis alanını saracak etki alanı bulunan yağmur tabancası ve pulvarize sulama makinaları kullanıldığı, 15 firmanın faliyet gösterdiği alanda aylık yaklaşık olarak 10 bin ton su kullanılarak kömür tozunun alandan çıkmasını önlemeye çalışıldığı belirtildi.

Kocaeli'de her 4 kişiden 1'i kanserden hayatını kaybediyor...

Kocaeli'de her 4 kişiden 1'i kanserden hayatını kaybediyor...

TÜİK'in geçtiğimiz yıl yaptığı ve Doğu Marmara Bölgesi'nde yer alan şehirlerin ölüm sebeplerini ile oranlarını açıkladığı araştırmasına göre, Kocaeli'de her 4 kişiden 1'i kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.

Ayrıca bölgede yapılan araştırmalar, Dilovası'nda yaşayanlarda hava kirliliği olmayan bir kentte yaşayanlara göre akciğer kanseri gelişme riskinin 7 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hamzaoğlu Dilovası ile Kandıra’da annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında ağır metaller bulduğunu kamuoyuna açıklamıştı

Hamzaoğlu Dilovası ile Kandıra’da annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında ağır metaller bulduğunu kamuoyuna açıklamıştı

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yıllardır Kocaeli bölgesinde çalışmalar yapıyor ve bölgede sanayi yoğunluğunun insan sağlığını nasıl etkilediğini araştırıyor.

Hamzaoğlu’nun hesaplarına göre, Dilovası’nda havada bulunan toz miktarı, Dünya Sağlık Örgütü sınır değerine göre olması gerekenden 2009 yılında 3.7, 2010’da 3.9, 2011’de 3.6, 2013’de 4.6 ve 2014 yılında da yaklaşık 4.0 kat daha yüksek.

Daha önce derelerin simsiyah akmaya başladığı basına yansımıştı

Daha önce  derelerin simsiyah akmaya başladığı  basına yansımıştı

Bu arada Dilovası hava ve çevre kirliliği konusunda uzun süredir alarm seviyesinde. 

Dilovası'nda organize sanayi bölgelerinin yerleşim birimleriyle içiçe girmesi sebebiyle derelerin simsiyah akmaya başladığı bir süre önce basına yansımıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu durum TBMM'ye taşınmış, rap müzikli bir basın toplantısı düzenlenmişti

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Dilovası'ndaki çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla Mart 2015'te Meclis'te basın toplantısı düzenlemişti.

Dilovası sakinlerinden Ramazan Akpınar da çevre kirliliğine dikkati çekmek için bestelediği 'rap' türündeki şarkısını kürsüden seslendirmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
169
70
49
14
7
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Narki

acaba mahalle son secimlerde oyunu kime verdi

John Dee

AKP=%55 HDP=27.8 MHP=7.1 CHP=6.7 miş (1 Kasım 2015 seçimleri) Kaynak: http://secim.haberler.com/2015/dilovasi-secim-sonuclari/

gökhan gök

Çok üzülüyorum türkiye 3 tarafı denizlerle kaplı dolayısıyla rüzgarlı bir memeleket fakat ne yazık ki rüzgar türibinleri türkiyede inşa edilmiyor edilsede ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

paranıza da rantınıza da aq fabrikatörleri.