Görüş Bildir
Haberler
Die Welt: 'Erdoğan'ın Türklere Maliyeti Bir Milyar Dolar'

Die Welt: 'Erdoğan'ın Türklere Maliyeti Bir Milyar Dolar'

adem kara
06.11.2014 - 09:09 Son Güncelleme: 06.11.2014 - 10:54
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dünyanın en büyük saraylarını geride bırakan yeni cumhurbaşkanlığı sarayı Batı medyasının da diline düştü. Alman Die Welt gazetesi, ‘Erdoğan Türklere 1 milyar dolara mal oldu’ başlıklı haberinde, Ak Saray ile dünyada sadece Brunei Sultanı’nın sarayının yarışabileceğine yer verdi.

Önceleri Başbakanlık Konutu olarak düşünülen sarayın, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi ile planlarının değiştirildiği kaydedilen haberde, AKP döneminde artan ‘Örtülü Ödenek’ bütçesiyle de ‘masraflı bir başbakan’ olduğu vurgulandı.

Die Welt haberinde şöyle denildi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkesinin dünyanın önde gelen güçleri arasında olduğunu söylüyor. Şimdi bunu (devletin) temsilcisi olarak daha görünür kılıyor: Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı sarayı haftalardır medyayı meşgul ediyor. Beyaz Saray’dan, Kremlin’den ve de Buckingham Sarayı’ndan daha büyük, Versailles Şato’sunun 4 katı. Ve 1000 odasıyla dünyadaki herhangi bir devlet başkanınkinden daha büyük ‘Ak Saray’.”

“BİR TEK BRUNEİ SULTANI’NIN SARAYI ONUNLA YARIŞABİLİR”

Eski Romanya diktatörü Nikolay Çavuşesku döneminde yaptırılan ‘Halk Sarayı’nın bine yakın odasıyla Erdoğan’ın Ak Sarayı’yla yarışabileceğine değinilen yorumda, Romanya’daki sarayın artık devlet başkanlığı için kullanılmadığı hatırlatıldı. Die Welt haberinde, “yalnızca Brunei Sultanı’nın 200 bin metrekare oturma alanına sahip sarayı onunla (Ak Saray) yarışabilir” denildi.

Ak Saray adlı yeni cumhurbaşkanlığı köşkünün maliyetine ilişkin yalan haberlere de dikkat çekilen Die Welt haberinde, önceleri 250 milyon dolar civarında maliyeti olduğu iddia edilen köşkün sonradan 350 milyon dolara çıktığı, dün ise 615 milyon dolar olarak açıklandığı kaydedildi.

“HÜKÜMET ETMEK İÇİN AK SARAY’I SEÇTİ”

Ak Saray’ın Erdoğan’a göre hazırlandığının belirtildiği Die Welt haberinde, böylesi devasa bir binaya neden ihtiyaç duyulduğuna da açıklık getirildi. Haberde şöyle denildi: “(Erdoğan) henüz Başbakan iken bu binanın başbakanlık binası olarak hizmet vermesi düşünülüyordu. Erdoğan cumhurbaşkanı olunca planlar değişti ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu.

Aslında (Ak Saray) çok gerekli de değildi: Devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana cumhurbaşkanları tarafından kullanılan Çankaya Köşkü fazlasıyla yetiyordu. Tabii, sadece bilinen, temsili görevi olan cumhurbaşkanları için. Erdoğan ise, tüm anayasal maddelere rağmen hükümet etmek istiyor ve bunun için de Ak Saray’da dikkate değer sayıda bir personeli çalıştırmayı istiyor.”

Atatürk Orman Çiftliği içerisinde yer alan Ak Saray’ın inşasının başlamasından bu yana ‘kaçak yapı’ olduğu gerekçesiyle birçok şikayetin yapıldığı hatırlatılan haberde, sarayın doğal alan olarak koruma altına alınan bir bölgede yapıldığı bilgisi verildi. Haberde, “Erdoğan’ın hakimlere reaksiyonu ise, ‘yetkiniz varsa yıktırın’ şeklinde oldu” denildi.

GÖREVE BAŞLANGIÇ YILI MALİYETİ 978 MİLYON DOLAR

Cumhurbaşkanlığı’na ait İstanbul ve Ege sahillerindeki iki binanın daha tadilatta olduğu kaydedilen Die Welt haberinde, Erdoğan’a alınan Airbus A330-200 tipi uçağın maliyetinin 185 milyon dolar, cumhurbaşkanı olarak kendisine ayrılan bütçenin de 178 milyon dolara denk geldiği belirtildi. Haberde, Erdoğan’ın Ak Saray’ın da dahil edilmesiyle ilk bir yılının halka maliyetinin 978 milyon dolar olduğu, İstanbul ve Ege’deki binaların maliyetinin ise henüz bilinmediğinin altı çizildi.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKLE DE EN MASRAFLI BAŞBAKANDI

Haberde şöyle devam edildi: “Ama bu şekilde de net: Erdoğan cumhurbaşkanlığı görevine 1 milyar dolarlık bir ‘fatura’ ile başlıyor. Resmi verilere göre, 2013 yılı devlet bütçesindeki açık ise ortalama 8 milyar dolardı.

Geçmiş yıllara oranla kabul edilebilir bir rakam. Ama yine de, Erdoğan çok masraflı bir cumhurbaşkanı. Erdoğan, başbakan olarak da çok ucuza gelmiyordu. Özellikle görevde olduğu son 11 yılda milyarları bulan miktarları ‘Örtülü Ödenek’ adlı başbakanlık fonundan ‘gizli operasyonlar’ için harcadı. Ne için harcandığını kimse bilmiyor. Bu uzun süre böyle kalabilir: Türkiye’de (Örtülü Ödenek) harcanan paraların ne için harcandığını kamuoyuyla paylaşmak suç olarak görülüyor.”

ANF

Kaynak: http://bestanuce1.com/haber/146894/di...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0