Görüş Bildir
Haberler
Devrimin İsmi Endüstri 4.0

Devrimin İsmi Endüstri 4.0

Dünya Endüstri 4.0'ı konusuyor. Nedir 4.0 ?

Temelinde amaçlanan '' Karanlık Fabrikalar '' olgusu. Ne demek bu '' Karanlık Fabrikalar'' Ham madenin girişinden, işlenmesi, ve ürün çıkışı esnasına kadar hiç insan gücü kullanmadan yapılan üretim hatları olarak çok kısa tabir edebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Endüstri 4.0 , 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi olarak bilinen bu terim ‘ ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı’nda kullanıldı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak, hazırladıkları 4. Sanayi devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti’ne sunmuştur. 8 Nisan 2013 tarihinde yine Hannover Fuarı’nda çalışma grubu Endüstri 4.0 raporunu sunmuştur.

Peki 1-2-3 ?

Peki 1-2-3 ?

arihte Yaşanan Sanayi Devrimleri:

Tarih boyunca 4 büyük Endüstriyel Devrim yaşanmıştır

1- Endüstri 1.0 olarak da adlandırılan birinci süreçte, su ve buhar gücü kullanımı ile çalışan mekanik sistemler vardı(İlk mekanik dokuma tezgahı-1784).

2- Endüstri 2.0 olarak isimlendirilen ikinci süreçte  ise elektrik enerjisinin kullanılmaya başlaması ile seri üretime geçiş oldu(İlk hareketli band sistemi mezbahane kullanımı-1870).

3- Üçüncü ve şu an genel olarak yaşanan endüstri 3.0 süreci ise,  elektronik ve bilişim teknolojilerinin entegre kullanılması ile başladı(İlk programlanabilir yönetim sistemi SPS-1969).

4- Yeni başlayan dördüncü süreçte ise sanal ve fiziksel sistemler entegre olarak kullanılacak. İnternete bağlı her nesnenin üretim alanında daha fazla kullanımını içeren bu trend ile birlikte endüstriyel alanda köklü değişimler olacak ve “Dördüncü Endüstri Devrimi – Endüstri  4.0” olarak nitelendirilen yeni bir dönem başlayacak. İnternetin üretimde kullanılması, iş geliştirmeden-mühendisliğe birçok yeniliği de beraberinde getirecek.

Türkiye’nin Endüstri 4.0’daki Yeri

Türkiye, dünyanın önde gelen üretim merkezlerinden biridir ve üretim kapasitesi Türkiye endüstrisini cazip kılsa bile gelecekte robotların üretimi devralmasıyla insan gücüne olan ihtiyaç azalacak ve yabancı şirketlerin yatırımlarını kendi ülkelerine yapmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle ülkemizin üretim merkezi yerine, inovasyon merkezi olarak gelişen global pazarda kendine yer bulması gerekmektedir.

Bu nedenle Türkiye’nin önünde zorlu bir süreç mevcuttur. 2. ve 3. Sanayi Devrimi arasında bir evrede bulunan ülkemizin, 10 ila 15 yıl içerisinde tamamen Endüstri 4.0 girileceği düşünüldüğünde gelişen teknolojiyi yakalayıp rekabet edebilecek konuma gelmelidir. Bu anlamda Türkiye’nin mühendisliği kız istemek için bir araç olarak kullananlara değil, ülkesini gelişen teknolojiye ayak uyduracak mühendislere ihtiyacı vardır.

Peki Türkiye 4.0'ı tam manasında kullanırsa ne olacak ?

Peki Türkiye 4.0'ı tam manasında kullanırsa ne olacak ?

Ülke git gide genç nufusa sahip olurken işsizlik oranları da tırmanışa geçmiş iken, fabrikaların ve üretim tesislerinin 4.0'a geçmesi işsizlik oranını şüphesiz olarak yüzyılın zirvesine çıkartacaktır. Fakat bu bir teknoloji ve Türkiye Sanayi Devrimlerinin hiç birisini yakalayamamışken 4.0'dan vazgeçemez. O taktirde yapılması gereken tekrar ülkemizi eski haline dönüştürüp '' REEL ÜRETİM'' yapabilen bir ülke formuna geçmemiz gerekmez mi? ( muş gibi yapmaktansa?)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın