Görüş Bildir
Haberler
Devletin Zirvesi ''Barış Kartalı'' Teslim Törenine Katıldı

Devletin Zirvesi ''Barış Kartalı'' Teslim Törenine Katıldı

Burçak Cürül Öztürk
21.02.2014 - 15:00 Son Güncelleme: 21.02.2014 - 15:40
İçeriğin Devamı Aşağıda

Devletin Zirvesi ''Barış Kartalı'' Teslim Törenine Katıldı

Başbakan Erdoğan 'Barış Kartalı' projesi kapsamında havadan ihbar ve kontrol uçağının, 3. Ana Jet Üssü'nde düzenlenen Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giriş töreninde konuştu.

DEVLETİN ZİRVESİ TÖRENDEYDİ

Barış Karalı uçaklarının TSK'nın gören gözü olacağını belirten Erdoğan 'Gayemiz yaşadığımız coğrafyada güvenlik ihtiyacımızın gerektirdiği savunma teknolojisinde askerimizi kimseye muhtaç etmemektir. TSK'ya ve milletimize hayırlı olsun' dedi.

Erdoğan'ın ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Gül de 'Bugün bunlara sahip olmanın haklı gururunu hep beraber yaşıyoruz. Bir kez daha hayırlı olsun. Bunlar caydırıcılığımızı da pekiştirdi. Cenge hazır olacaksınız ki sulh istiyorsanız. Dördünün ismi doğu batı kuzey güney şeklinde gayet güzel tespit edilmiş. Hayırlı olmasını temenni ediyorum' şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Barış Kartalı uçaklarımız hava kuvvetlerinin savunma yeteneklerine çok önemli katkı sağlayacaktır. Bugün birincisini alacağımız 4 uçaklık filonun ilk üç uçağı bu sene dördüncü uçağı ise gelecek sene teslim edilecek. Bu uçakların çalkantılı bir dönemde hizmete girmesini önemsiyorum. Ülkemizin menfaatlerin korunmasında savunmanın her zamankinden daha önem kazandığı ortaya çıkıyor.

'TSK'NIN GÖREN GÖZÜ OLACAK'

Barış Kartalı uçakları TSK'nın gören gözü olacak. Hava sahasına her türlü tehdite karşı erken uyarı görevini yerine getirecektir. Amerikan Boeing'in ana yüklenici olduğu projede ülkemizin firmaları da önemli görevler yüklendi. Havelsan yer destek merkezi tasarımında test ve değerlendirme faaliyetlerinde önemli yer aldı. TUSAŞ uçakların modifikasyonunda görev üstlendi.

'GAYEMİZ ASKERİMİZİ MUHTAÇ ETMEMEKTİR'

Aselsan firması haberleşme sistemlerinde görev aldı. Bu ve bir çok firmamız dünyanın alanındaki en önemli projelerinden birinde üstlendiği görevi başarıyla yerine getirdi. Karmaşık ve ileri teknoloji içeren projenin toplam bedelinin yüzde ellisinden fazlası yatırım suretiyle ülkemize geri kazandırılmıştır. Bu süreçte elde edilen teknolojik birikim Barış Kartalı'nın kullanımı süresince ihtiyaç duyulacak teknik destekte faydalı olacaktır. Muhtemel ihracat projelerinde de bu birikimi kullancağız. Gayemiz yaşadığımız coğrafyada güvenlik ihtiyacımızın gerektirdiği savunma teknolojisinde askerimizi kimseye muhtaç etmemektir. TSK'ya ve milletimize hayırlı olsun.

Başbakan Erdoğan'ın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kürsüye çıktı.

Abdullah Gül'ün açıklamalarından satırbaşları;

'Değerli misafirler havadan erken ihbar ve kontrol sistemlerine haiz barış kartalı AVacs uçaklarının envanterimize kazandırılmasıyla ilgili törende sizlerle bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Atatürk'ün istikbal göklerdedir sözü temelinde gelişen hava kuvvetlerimiz için özel bir gündür. Bundan 100 sene önce uçakla tanışan ki birinci dünya harbinde uçak kullanmış bir milletiz... Otomobilden önce uçak yapan bir ülkeyiz... Böyle bir ülkede Avacs'larla savunma yeteneğimizin ileri bir aşamaya getirildiğini görmekten mutluluk duyuyorum.

'TÜRK HAVACILIĞINDA ÖNEMLİ BİR DÖNEM'

Bu basit bir tedarik işleri değlidir. Sayın Hava kuvvetleri komutanı ve Başbakan'ın belirttiği gibi yerli şirketlerin de bu çalışmaya katıldığı ve teknoloji transferinin olduğu da bir gerçektir. Herşeyin ötesinde Avacs'lar f16 gibi Türk havacılığında önemli bir dönemi başlatmıştır. Artık nasıl F16'lar Türkiye'nin hava gücünü başka bir seviyeye yükselttiyse Avacs'lar da aynı şekilde hava kuvvetlerinin gücünü yukarı çıkarmıştır. Avacs'lar az sayıda ülkede bulunan çok gelişmiş hava araçlarıdır. Modern harp teknolojisinin ve NATO savunma doktrininin de vazgeçilmez unsurlarından birisidir. Bu uçaklar sadece radar işlevi görmeyecek. Aynı zamanda komuta kontrol merkezi görevi de üstlenecek. Gücümüze güç katacaktır. Avacslardan kesintisiz olarak elde edilecek veriler sınır kontrollerini daha etkin yapmamıza ve avrupanın güney kanadının güvenliğinin etkin şekilde sağlanmasına yol açacaktır.

'İLK SAHİP OLMA ARZUMUZ 2002 YILINDA GERÇEKLEŞTİ'

Bu tür uçaklar ABD'nin öncülüğünde koalisyon güçleri tarafından Körfez savaşında kullanılmıştı. Etkin bir şekilde muharip görevini yerine getirmişti. 2. Körfez savaşında biz de müttefiklerden aldığımız avacsları kullanmıştık. O gün misafir olarak gelen avacslar bugün kendi malımız ve envanterimizdedir. Hatta öyle ki bu uçakları her gördüğümüzde bunlar ne zaman gelecek diye beklerdik. İlk sahip olma arzumuz 2002 yılında başbakanlığım döneminde gerçekleşmişti. Bir gecikme oldu ama belki hayırlı olmuştur. Bu süre içerisindeki her türlü hitech teknolojinin avacslara yerleştirilmesine yol açmıştır. Neticede dünyada çok az ülkede olan bu gelişmiş uçaklara sahip olmak sadece THK'nın değil TSK'nın ordusunun ve Türkiye CUmhuriyeti'nin çok daha güçlü ve müttefikleri içinde çok ayrı bir konuma taşımıştır.

'CENGE HAZIR OLACAKSINIZ Kİ...'

Unutmayalım ki ihtiyaç olduğunda belki müttefiklerimizle birlikte kullanacağız bu uçakları. Bu uçaklara sahip olmak Türkiye için büyük bir gurur kaynağıdır. Bu uçakların sahip olunma süreci içinde sayın Başbakan değerli Genelkurmay başkanları hava kuvvetleri komutanları ve milli savuma bakanlarına ve görev alan bir çok komutana savunma sanayi müsteşarlığına teşekkür ediyorum. Bugün bunlara sahip olmanın haklı gururunu hep beraber yaşıyoruz. Bir kez daha hayırlı olsun. Bunlar caydırıcılığımızı da pekiştirdi. Cenge hazır olacaksınız ki sulh istiyorsanız. Dördünün ismi doğu batı kuzey güney şeklinde gayet güzel tespit edilmiş. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Haberler.com

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0