Görüş Bildir
Haberler
Detaylara Dikkat Etme Yeteneğinizi Geliştirmenize Yardımcı Olacak 15 İpucu

Detaylara Dikkat Etme Yeteneğinizi Geliştirmenize Yardımcı Olacak 15 İpucu

luna
30.04.2021 - 09:30

#9 Hemen denensin! 👍

Kaynak: https://www.careeraddict.com/develop-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Detayalara dikkat etmenin önemini hepimiz biliyoruz.

Hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmamaya çalışmak işimizde hata yapmamıza ve daha özenli projeler oluşturmamıza yardımcı olur. Ne yazık ki koşuşturmalı iş ortamında detaylara dikkat etmek bazen imkansız olabilir. Çalışma arkadaşlarınız, ofisteki sesler ve daha birçok etken detaylara dikkat etmenizi zorlaştırabilir. Fakat, bu becerinizi geliştirmenin yolları var. Gelin yapabileceklerinize bir göz atalım...

1. Çalışma alanınızı düzenlemelisiniz.

1. Çalışma alanınızı düzenlemelisiniz.

Çalıştığınız ortam karmakarışık olduğunda değil detaylara işinize bile odaklanmanız zor olacaktır. Bu yüzden işe çalışma ortamınızı düzenleyerek başlamanız gerekir. Çalışma ortamınızı düzenlerken masanıza bir takvim eklemeyi ve programınızdaki önemli tarihleri bu takvime işaretlemeyi de deneyebilirsiniz. Yapacaklarınız sürekli gözünüzün önünde olduğunda hiçbir işinizi kaçırmaz ve strese girmezsiniz.

2. Liste hazırlamayı deneyebilirsiniz.

Pek çok insan organize olmanın ve yapılacak işleri listelemenin yaratıcılığı engellediği izlenimine kapılıyor, ancak durum böyle değil. Liste yapmak yaratıcılığı artırabilir. Tüm işleri aklınızda tutmak zihninizi meşgul eder ve stres yaşayabilirsiniz. Tüm görevlerinizi listelediğinizdeyse bunları aklınızda tutmaya çalışmak yerine detaylara daha iyi odaklanabilirsiniz. Görevlerinizi bir deftere, küçük kağıtlara veya telefonunuza not edebileceğiniz gibi size bu görevleri hatırlatacak bir uygulama kullanmayı da deneyebilirsiniz.

3. Dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınmaya çalışmalısınız.

3. Dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınmaya çalışmalısınız.

Detaylara yeteri kadar dikkat edemememizin nedenlerinden biri, dikkatimizin dağılmasıdır. Örneğin, açık ofis planı olan çalışma ortamlarında dikkatinizin dağılması çok kolay olabilir. Çalışma arkadaşlarınızla konuşmaya dalmanız veya etrafınızdaki konuşmalar yüzünden odaklanamamanız normaldir. Kendinizi ofisin geri kalanından nasıl ayıracağınızı ve zihinsel olarak kendinizi nasıl izole edeceğinizi öğrenmeniz gerekir. Araştırmalar, klasik müzik ve de özellikle Mozart dinleyen insanların daha üretken olabileceğini gösteriyor. Bu, etraftaki sesleri duymanızı da engeller. Telefon bildirimlerini kapatmanız da önemlidir. E-postanızı kontrol etmek için harcadığınız zamanı sınırlamalısınız.

4. Düzenli olarak ara vermelisiniz.

4. Düzenli olarak ara vermelisiniz.

İşte daha verimli ve dikkatli olabilmek için kendinize dinlenme süresi tanımalısınız. Beyninizi fazla çalıştırmak ve ara vermeden 9'dan 5'e kadar çalışmak inanılmaz derecede ters etki yaratabilir. Beynimizin ayrıntılara dikkat edebilmesi için iyi dinlenmesi gerekir. Bu nedenle düzenli olarak ara vermeniz çok önemlidir. Arada bir yerinizden kalkıp ofiste dolaşmak, birkaç dakika sosyal medyada dolaşmak iyi olabilir. Dinlenmiş bir zihinle işe geri dönmek hataları daha kolay fark etmenize yardımcı olabilir ve ayrıntılara dikkat etmenizi kolaylaştırabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Dikkat becerinizi geliştiren oyunlar oynamayı deneyebilirsiniz.

5. Dikkat becerinizi geliştiren oyunlar oynamayı deneyebilirsiniz.

Zihninizi dinlendirmek kadar çalıştırmak da önemlidir. Boş zamanlarınızda bulmaca çözerek, dikkat becerinizi geliştiren bilgisayar ve mobil oyunları onayarak hem eğlenceli zaman geçirmiş hem de dikkat becerinizi geliştirmiş olursunuz.

6. Bir proje üzerinde çalışırken sadece ona odaklanmalısınız.

6. Bir proje üzerinde çalışırken sadece ona odaklanmalısınız.

İnsanların detaylara dikkat etmemesinin ana nedenlerinden biri, bir görevi yerine getirirken birçok şeye birden odaklanmaya çalışmalarıdır. Birçok çalışan projeler üstünde çalışırken baskı ve stres hisseder. Bu duruma çare bulmanın en iyi yolu, proje üstünde çalışırken dikkatinizin neden dağıldığını bulmak ve çözüm üretmektir. Eğer iş yükünüz çok ağırsa ve tek bir projeye odaklanmanız zorsa işleri başka bir çalışma arkadaşınızla bölüşmeyi deneyebilirsiniz.

7. Kendinize bir rutin oluşturmalısınız.

7. Kendinize bir rutin oluşturmalısınız.

Belirli bir rutininiz olduğunda daha rahat hisseder ve sürekli gününüzü nasıl geçireceğinizi düşünmezsiniz. Rutinin dikkat becerisini geliştirmede faydalı olmasının nedeni, yapacağınız şeylerin belirli olmasından dolayı detaylara dikkat etmek için daha fazla zamanınızın kalmasıdır.

8. Önceliğiniz işin kalitesi olmalı.

8. Önceliğiniz işin kalitesi olmalı.

Çoğu insanın detaylara dikkat etmemesi ve yeterince iyi olmayan işler yapmasının nedeni hıza kaliteden daha fazla önem vermeleridir. Ancak kaliteye öncelik vermek önemlidir çünkü bunu yapmamak işinizi ve kariyerinizin gelişimini etkileyebilir. Çok ağır bir iş yükünüz varsa müdürünüzle konuşmalı ve durumunuzu açıklamalısınız. İş yükünüz azaldığında daha iyi projeler oluşturabilirsiniz.

9. Kendinizi ödüllendirmelisiniz.

Odaklanmak ve her ayrıntıya özen göstermek hepimize zaman zaman zor gelir. İşimize daha iyi odaklanmak için kendinize iş sonunda bir ödül belirleyerek işi daha istekli ve iyi bir şekilde yapmak mümkündür. Bu ödüller bir saat çalıştıktan sonra bir bölüm dizi izlemek, uzun süreli bir projeyi bitirdikten sonra istediğiniz bir eşyayı almak gibi şeyler olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Toplantılarda aktif bir katılımcı olmalısınız.

10. Toplantılarda aktif bir katılımcı olmalısınız.

İşin başında konuşulanlara yeterince katılmazsanız ilerleyen aşamalarda ayrıntıları unutabilir ve istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Bunu engellemek için yaptığınız projelerle ilgili toplantılara daha aktif katılmaktır. Anlamadığınız noktaları sormalı ve fikirlerinizi belirtmelisiniz.

11. Aynı anda birden çok görev yapmamalısınız.

11. Aynı anda birden çok görev yapmamalısınız.

Aynı anda birçok görev yapmanın üretkenliğimizi artırabileceğini düşünebiliriz. Halbuki bu konudaki bazı araştırmalar aynı anda birden fazla görev yapmanın üretkenliğinizi %40'a kadar azaltabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, her seferinde tek bir göreve konsantre olmak en iyisidir.

12. Yaşayabileceğiniz tüm sorunları önceden düşünmelisiniz.

12. Yaşayabileceğiniz tüm sorunları önceden düşünmelisiniz.

İşlerin ters gidebileceği durumlar üzerinde kafa yorarken neyin eksik olduğunu ve bunu önlemek için neler yapabileceğinizi belirleyebilirsiniz. Böylece işinizin çok daha rahat ve sorunsuz ilerlemesini sağlarsınız.

13. Daha çok okumaya çalışmalısınız.

13. Daha çok okumaya çalışmalısınız.

Home Grounds'un CEO'su ve Kurucusu Alex Mastin, detaylara yeterince dikkat gösterilmemesinin, kısa dikkat süresinden kaynaklandığını düşündüğünü söylüyor. Mastin, dikkat sürenizi ve dolayısıyla detaylara olan ilginizi artırmanın yolunun okumak olduğunu belirtiyor. Mastin konuyla ilgili şöyle diyor: 'Okumak benim kişisel tercihim çünkü sıkılmadan veya odağınızı kaybetmeden önce kaç sayfa okuyabildiğinizi ölçmek kolaydır. Günde sadece 10 dakika okuyarak başlayabilirsiniz. Bu ayrıntılara ayrıntılara dikkat etmenizi sağlayacak odaklanma sürenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.'

14. Üzerinde çalıştığınız projelerin her adımını planlamalısınız.

14. Üzerinde çalıştığınız projelerin her adımını planlamalısınız.

İster son dakikada bir teslim tarihine yetişmeye çalışıyor olun, isterseniz kritik bir proje üzerinde çalışıyor olun başarmaya çalıştığınız işi planlamanız gerekir. Plan olmazsa nelere odaklanmanız gerektiğini bilemez ve zorlanırsınız. Crediful CMO'su Lucas Robinson bu konuda 'Nereden başladığınızı ve yolculuğun nerede biteceğini bilmeden hiçbir şey başaramazsınız.' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Detaylara dikkat göstermek için üç farklı yol deneyebilirsiniz.

15. Detaylara dikkat göstermek için üç farklı yol deneyebilirsiniz.

Detaylara dikkat etmek için kullanılabilecek üç ana yol vardır. AttentionToDetail.com'un kurucusu ve yazarı Chris Denny, bunların karşılaştırmalı, analitik ve eklemeli yöntemler olduğunu açıklıyor. Denny, Beş Temel İlke adını verdiği teknikle detaylara olan dikkatinizi artırabileceğinizi söylüyor. Bunlar, odaklanma, ilgi, bilgi, sistemler ve doğru ya da yanlış tutumdur. Denny, 'Bir kişi, becerilerini geliştirmeye çalışıp açık fikirli bir şekilde bu temel ilkeler üzerinde çalışırsa detaylara olan ilgisini artırabilir.' diyor.

Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın