Görüş Bildir
Haberler
Derviş Eroğlu: 'Kıbrıs'ta Barış Engellenemez Sözü Demode'

Derviş Eroğlu: 'Kıbrıs'ta Barış Engellenemez Sözü Demode'

Caner
26.03.2015 - 19:00
İçeriğin Devamı Aşağıda

KKTC Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi için vizyonunu basınla paylaştı.

KKTC Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümü için kendisinin gerekli iradeyi masaya koyduğunu, fakat Rum lider Anastasiadis’in her gün yeni bir zorluk ortaya çıkarmaya çalıştığını söyledi. Eroğlu, bugüne kadar ortaya çıkmış ve BM Genel Sekreterlerinin altında imzası bulunan tüm kağıtlara Rum tarafının hayır dediğini hatırlatarak, son zamanlarda dünya basınında kendisinin uzlaşmaz olduğu yönünde hiçbir yayın bulunmadığına dikkat çekti. Kendisine muhalefet edenlerin Anastasiadis’i izleyip dünyaya “Bakın Anastasiadis uzlaşmazdır” demek yerine, “Eroğlu uzlaşmazdır” dediğini kaydeden Eroğlu, bir anlaşma için kendisinin gereken samimiyeti gösterdiğini fakat Rum tarafından aynı samimiyeti göremediğini belirtti. KKTC Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi için vizyonunu açıkladığı Merit Otel’deki toplantıda, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

“HALKI ALDATMAYA YÖNELİK GÜZEL SÖZLER”

Derviş Eroğlu, bir soruya karşılık, şu an bazı adayların KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde sanki hükümetin başı seçilecekmiş gibi söylemlerde bulunduğunu fakat bunların halkı aldatmaya yönelik güzel sözlerin arkasına sığınmak olduğunu kaydetti. KKTC Cumhurbaşkanının zaman zaman hükümete bazı uyarılarda bulunmasının olağan durumlar olduğunu belirten Eroğlu, bunun zaman zaman Bakanlar Kurulu’na başkanlık yaparak da olabileceğini ve kendisinin bunu yaptığını söyledi. Eroğlu, sınır köylerindeki halkın yaşadığı tedirginlikle ilgili bir başka soruya karşılık, varılacak bir anlaşmada en az yer değiştirme olması için uğraştıklarını; halkın bir daha göç etmesi ve perişan olmasını istemediklerini ifade etti. Müzakerelerde toprak konusunun da diğer maddelerle birlikte bütünlüklü bir çözümün parçası olduğunu belirten Eroğlu, ‘her konuda anlaşılmadan, hiçbir konu üzerinde anlaşılmış sayılmayacak’ prensibinin hala geçerli olduğunu ve Rum tarafının zaman zaman masaya harita getirme çabalarının her seferinde reddedildiğini belirtti.

“HARİTA BELKİ 5’Lİ TOPLANTIDA”

Derviş Eroğlu, tüm konular üzerinde uzlaşılması halinde harita ve toprakla ilgili konunun garantörlerin de hazır bulunacağı 5’li toplantıda ele alınabileceğini bildirdi. Eroğlu, başka bir soruya karşılık, Rum lider Anastasiadis’in müzakerelere yeniden dönmeyi Navtex konusuna bağlamasının ardından yeni bir açıklama daha yaparak, 11 Şubat ortak metninin aksine “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti kuracak” dediğini ve her geçen gün görüşmeler için yeni bir zorluk çıkardığını ifade etti.

“KKTC’NİN VARLIĞI ELİMİ GÜÇLENDİRİR”

Amerika, İngiltere, Yunanistan hatta Kıbrıs Rum Kesimi’nin katkısı bulunan Annan Planı da dahil bugüne kadar ortaya çıkmış tüm çözüm planlarını Rum tarafının reddettiğine dikkat çeken Eroğlu, eski BM Genel Sekreteri Annan’ın KKTC üzerindeki izolasyonun artık kaldırılması çağrısı yaptığını belirtti. Eroğlu, KKTC’nin varlığının masada elini güçlendirdiğini söylediği zaman “Eroğlu çözüm istemez” dendiğini fakat buna karşın son dönemde dış basında kendisini çözüm karşıtı olarak gösterilen hiçbir yayın bulunmadığını aktardı. Derviş Eroğlu, buna karşın, Anastasiadis’in önce ekonomik sorunların ardından ortak açıklama metnini isteyerek müzakereleri 1 yıl geciktirdiğinin altını çizdi.

“KIBRIS’TA BARIŞ ENGELLENEMEZ SÖZÜ DEMODE”

“Diğer adaylardan farkınız ne, size neden oy verilsin?” şeklindeki soruya “Tecrübe ve güven” yanıtını veren Eroğlu, bugüne kadar Kıbrıs’taki tüm gelişmelerin içinde bulunmuş, tüm müzakere metinlerini ve tutanaklarını okumuş, birçok seçimden başarıyla çıkmış ve halkın güvenini kazanmış tecrübeli bir siyaset adamı olduğunu söyledi. Eroğlu, “Kıbrıs’ta barış engellenemez” söyleminin artık modasının geçtiğini söyleyerek, “Kıbrıs’ta barışı engelleyen biri mi var? Dolayısıyla bu slogan eskimiştir. Bir anlaşmayı sizin kadar karşınızdaki de istemelidir, bugüne kadar iki anlaşma metni ortaya çıktı ikisini de Rum tarafı kabul etmedi. Biz 2 yıl limiti koyalım Rum’un samimiyetini ölçelim. Artık müzakerelerde konuşulacak bir nokta kalmadı, önemli olan niyet” dedi.

Derviş Eroğlu, başka bir soruya karşılık, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıda futbolcuların ülkeden ayrılırken, bıraktığı kulübüne para kazandıracak bir çözüm beklentisini dile getirdiğini söyledi. TFF’nin, FIFA’yı rencide etmeden bir çözüm bulma arayışıyla bir mektup yolladığını ve bu mektubun daha sonra KTFF’ye gelmesiyle tartışmaların sertleştiğini belirten Eroğlu, artık TFF’nin KKTC’de bir ofis açma olasılığının bulunmadığını ve konunun kapandığını belirtti.

MARAŞ MASADAKİ MADDELERİN İÇİNDE, BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMDEN AYRILAMAZ”

Kapalı Maraş’ın Türk tarafı kontrolünde yerleşime açılması konusundaki soruyu yanıtında, Maraş’ın bütünlüklü çözümün ve masadaki diğer 6 maddenin ayrılmaz parçası olduğunu belirten Eroğlu, bunun ayrılması halinde parça parça çözümün gündeme geleceğini ve bir 50 yıl daha çözümsüz geçebileceğini söyledi. Konunun gündeme getirilmesinin, “Mağusa İnisiyatifi”nin oylarını almaya yönelik bir hareket olduğunu savunan Eroğlu, bu kişilerin Maraş’ın yerleşime açılmasıyla inşaat malzemesi ihtiyacının Gazimağusa bölgesinden karşılanıp, Mağusa’nın kalkınacağını zannettiklerini kaydetti. Eroğlu “Larnaka, Güney Kıbrıs varken adam inşaat malzemesini neden senden alsın? Üstelik KKTC’deki bir Adidas mağazasından ayakkabı alan Rum’un ayakkabılarına sınırda el konurken…” şeklinde konuştu. Eroğlu “Benim misyonum Maraş’ı çözmek değil; Kıbrıs sorununu çözmek” dedi.

“KAZAN-KAZAN” ÜZERİNDE UZLAŞMA

Derviş Eroğlu, başka bir soruya karşılık, müzakerelerde 3. safha denen al-vere geçileceği bir sırada Rum liderin masayı terk ettiğini söyleyerek, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in ilk önce “al-ver” kelimesini kabul etmediğini, “karşılıklı tavizler” kelimelerine de itiraz etmesi üzerine de “kazan-kazan” kelimelerinin tutanaklara işlendiğini anlattı. Kıbrıs görüşmelerini sürdürürken, Ankara ile hiç görüş ayrılığı yaşanmadığının altını çizen Eroğlu, Ankara’nın müdahalesinin söz konusu olmadığını ve Ankara’nın sadece Kıbrıs Türk tarafının önerilerini gözden geçirdiğini ifade etti.

“KIBRIS’TA BARIŞ ZATEN VAR. EKSİK OLAN ANLAŞMA”

Kıbrıs’ta bir barışın halihazırda var olduğunu, eksik olanın bir anlaşma olduğunu yineleyen Eroğlu, ne Türk, ne Rum tarafında silah sesi olmadığını; karşılıklı geçişlerde de hiç kimsenin ölmediğini söyledi. Eroğlu, anlaşmanın barışı devamlı kılması gerektiğini kaydetti. Eroğlu, kendisine muhalefet edenlerin dünyaya “Eroğlu anlaşma istemiyor” yerine “Bakın Anastasiadis anlaşma istemiyor” mesajı vermesi gerektiğini de vurguladı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile her Salı yemekte bir araya gelip, konuştuklarını anlatan Eroğlu, bugüne kadar halktan gelen istekler doğrultusunda kendi not aldığı ekonomik konuları Başbakan ile paylaştığını söyledi. Eroğlu, “Ben kendi kaleme aldığım notlarımı Bakanlar Kurulu’na da götürdüm, dikkate almadılar. Ne yapayım, hükümeti görevden mi alayım? Yapamam… Sözlerimin dikkate alınmamasına herhangi bir müeyyide uygulayamam” dedi.

İHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0