Görüş Bildir
Haberler
Ders Kitaplarından Öğrenemeyeceğiniz Osmanlı'nın Dönüm Noktası Olan Zenta Savaşı

Ders Kitaplarından Öğrenemeyeceğiniz Osmanlı'nın Dönüm Noktası Olan Zenta Savaşı

luna
05.05.2021 - 07:30

Diğer savaşlar kadar bilindik bir savaş olmasa da, Osmanlı İmparatorluğu için çok önemli ve bir dönüm noktası olan Zenta Muhaberesini sizler için derledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlının dönüm noktası olan Zenta Savaşı.

Osmanlının dönüm noktası olan Zenta Savaşı.

11 Eylül 1697 tarihinde Tisa Irmağı kıyısındaki Zenta’da yapılan bu Muharebede Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya arasında, Osmanlıların yenilgisiyle sonuçlanan bir muharebedir Zenta muharebesi.

Osmanlı'nın sefere çıkışı.

Osmanlı'nın sefere çıkışı.

1695 ve 1696 yıllarında Avusturya'ya karşı iki sefere çıkan Sultan II. Mustafa, bu ülkeye üçüncü bir sefer için hazırlıkları başlatmıştı.

18 Nisan'da Sultan II. Mustafa 100.000 kişilik bir kuvvetle üçüncü seferine çıkan Osmanlı ordusu yol üzerinde Avusturyalıların, Bihke Kalesi önünde bozguna uğradığını, Hersek'te Venediklilerin çekildiğini ve Belgrad’ı geri almanın verdiği güçle morali yükselmişti.

Savaşın sonucunu belirleyecek karar verildi.

Savaşın sonucunu belirleyecek karar verildi.

12 Ağustos'ta bir harp meclisi topladı. Mecliste ortaya atılan fikirler sonucunda, Cafer Paşanın fikri olan: Titel Kalesi'nin bulunduğu yerden Zenta yönünde gidilmesi ve Macaristan'ı büyük bir bozguna uğratmanın ardından, en son Varadin'e geçilmesi yönündeki görüşü kabul edildi.

Karar verilen plan uygulanmaya başlandı.

Karar verilen plan uygulanmaya başlandı.

Karar alındıktan sonra Osmanlı ordusu Tuna'yı geçerek, donanma Tisa Nehri'ne harekete geçti. Avusturya ordusu ise Titel Kalesi önünde 7-8 bin kişilik kuvvet bırakarak geriye çekilmişti. Bunun beraberinde Osmanlı ordusu kaleyi alarak kaleyi yıkmıştır.

Köprüyü geçene kadar..

Köprüyü geçene kadar..

Avusturya ordusu komutanı Prens Eugene casusları vasıtasıyla Osmanlı ordusunun planını öğrenmiş ve Osmanlı'nın Tisza nehrine ilerlediğini duyan Eugene hızla Tisza'ya yönelmiştir. Eugen'in geldiği haberini alan Osmanlı köprüden geçişi hızlandırsa da henüz Osmanlı ordusunun büyük bir kısmı köprüden geçememişti. Kurulan köprünün aşırı yük alması sonucunda, köprü dayanamayarak yer yer parçalanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Köprüde devam eden savaş.

Köprüde devam eden savaş.

Sonunda çarpışma 11 Eylül 1697 günü öğleden sonra başlamıştır. Nehri geçemeyen Osmanlı ordusu mevzi almaya karar vermiş, bu ise Avusturya ordusunun topçuları karşı kıyıları hiçbir karşılık almadan direk Osmanlı askeri üzerine ateş açarak, daracık alanda sıkışan ordunun önü atlılar tarafından kesilmesine neden olmuştur.

Savaşta verilen kayıplar.

Savaşta verilen kayıplar.

Savaşın sonunda Avusturya ordusu 450 kişi kaybederken, Türk tarafı 30.000 kişi kaybetmiştir. Osmanlı ordusu rütbeli askerlerini kaybetmiş, başta Sadrazam Elmas Mehmed Paşa olmak üzere birçok Osmanlı paşası ölmüş; sadrazamın göğsünde taşıdığı mühür, sultanın çadırıyla birlikte birçok ordu çadırı, devlet hazinesi, Osmanlı sancağı, top, binlerce sığır, at, deve ve toplam 3 milyon tutarında hazine, Avusturya tarafından ele geçirilmiştir.

Savaş sonunda ordular ve yaptıkları.

Savaş sonunda ordular ve yaptıkları.

Savaş sonunda Avusturya'nın çok daha kazançlı çıkmasına rağmen iki tarafta yeterince yıprandığı için geriye çekilmiştir. 

Ordusunun bozgununa çaresizlik içinde seyirci olan padişah, ordunun geri kalan kısmını toparlayarak Temeşvar'a doğru yönelmiş, planlandığı üzere orduyu Temeşvar'a ulaştırmış, oradan da İstanbul'a doğru geri çekilmiştir.

Geriye çekilen Avusturya ordusu ise başı kesilen balkanlarda Bosna’ya hükmederek, Saraybosna’yı fethederek Balkanlarda ilerlemesini sürdürmüştür.

Karlofça Antlaşması'nın imzalanması.

Karlofça Antlaşması'nın imzalanması.

Zenta Savaşı, Kutsal İttifak ve Osmanlı imparatorluğu arasında yapılan savaşlar

içinde sonuncu ve önemli bir muharebedir. Savaş sonunda kaybettiği topraklarını geri almasının zor olacağını fark eden Osmanlı Devleti, Karlofça Antlaşması'nı imzalamak zorunda kalmıştır.

Osmanlı Avusturya'ya tekrardan savaş açar ve Pasarofça Antlaşması imzalanır.

Osmanlı Avusturya'ya tekrardan savaş açar ve Pasarofça Antlaşması imzalanır.

1710'lu yıllarda Mora’nın ele geçirilmesi ve Prut antlaşmasının imzalanması sonucunda, Osmanlı imparatorluğu bir kez daha Avusturya’ya savaş ilan eder,.

Ancak Osmanlı tekrardan büyük bir yenilgiye uğrayarak Balkanlar’daki en önemli ve büyük kalelerinden biri olan Temeşvar kalesi, Avusturya tarafından ele geçirilir. Bunun sonucunda barış isteyen Osmanlı imparatorluğu ile Avusturya arasında Pasarofça Antlaşması imzalanır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
7
4
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

buyuk dususleri tek bir olaya baglayan tarih anlayisini her zaman anlamsiz bulmusumdur. 2inci viyana olmasa, zenta savasinda yapilan hatalar olmasa baska yer... Devamını Gör

ortalık karışık

bence coğrafi keşifler olurken kibirli davranmış derim hep osmanlı için dünyanın değiştiği anlamak istememişler yazık olmuş halbuki ne denizciler yetişmiş b... Devamını Gör