Görüş Bildir
Haberler
15. Uluslararası Su Altı Görüntüleme Festivali'nden Birbirinden Güzel 10 Fotoğraf

15. Uluslararası Su Altı Görüntüleme Festivali'nden Birbirinden Güzel 10 Fotoğraf

Dünyanın ilk sualtı kulüpleri arasında bulunan Türk Balıkadamlar Kulübü tarafından bu yıl 15. kez düzenlenen Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali'nde birbirinden güzel fotoğraflar sergilendi. İşte o fotoğraflar ve fotoğraflardaki hayvanlarla ilgili bilgiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Balina Köpek Balığı (Rhincodon typus)

1. Balina Köpek Balığı (Rhincodon typus)

Yeryüzünde yaşayan balıkların en büyüğüdür. Bir köpekbalığı türü olmakla beraber insanlar için son derece zararsız bir türdür. Sadece planktonlarla beslenir.Tüm okyanuslarda ve kıyısı olan ülkelerde görülmekle birlikte  başlıca yaşam alanları tropik kuşaktır.  Bilinen en büyük balina köpek balığı 13,7 metre ve 36 tondur. Ortalama 9 m büyüklüğündedir ancak bunun iki katı büyüklükte olanlarına da rastlandığı yönünde raporlar bulunmaktadır.

2. Patates Orfozu (Epinephelus tukula)

2. Patates Orfozu (Epinephelus tukula)

Dünya üzerindeki mercan resflerinin  en büyük balıklarından biridir. Buluduğu bölgenin en yırtıcı balıklarından biridir. Bu nedenle ürkek bir balık değildir. Dalgıçlar rahatlıkla yanlarına sokulabililer. Ancak soyları tehlike altında olduğundan IUCN'nin kırmızı listesindedir.Ağırlıkları 110 kiloya kadar ulaşabilir.

3. Deniz İnekleri

3. Deniz İnekleri

Sirenia familyasından olan bu canlıların sadece suda yaşayabilen ve günümüzde 4 türü kalmıştır. Denizler yanında denizlere açılan nehirlerde de yaşam sürerler.Bu hayvanların  bugün yaşayan hayvanların arasında en yakın akrabaları fillerdir. Bugün yaşayan türlerin vucut ölçüleri 2,50 m büyüklüğe ve 250 - 1500 kg ağırlığa ulaşır.Balinalar ve Yüzgeçayaklılardan sonra Deniz inekleri üçüncü büyük deniz memelisi grubudur. Otobur canlılar olup insanlar için son derece tehlikesizdirler.

4. Beyaz Yüzgeçli Köpekbalığı (Triaenodon Obesus)

4. Beyaz Yüzgeçli Köpekbalığı (Triaenodon Obesus)

Mercan resiflerinde en sık görülen köpekbalıklarıdır. Çok büyük köpek balığı türlerinden değildirler. (Maksimum boyları 2.7 m.) İnsanlar için de tehlikeli sayılmazlar. Ancak gündüz yavaş hareketlerle , diğer canlılar ile uyumlu bir davranış gösterseler de , geceleri son derece aktif ve diğer reef balıklarına saldırırak sabaha kadar beslenmeyi sürdürürler.

5. Yunuslar

5. Yunuslar

Delphinidae familyasına ait dünya denizlerinde pek çok tür bulunur. Denizlerin en aktif, insanlara en yakın deniz memelileridir. Boyları 3 metreye ve ağırlıkları 150 kg.'a kadar çıkabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dev Okyanus Mantası: (Manta birostris)

6. Dev Okyanus Mantası: (Manta birostris)

Mantalar büyük deniz balıklarıdır. Mantaların denizlerde yayılım gösteren en iri türü 'Dev Okyanus Mantası' dır. Gerçekte kanat açıklığı 7 metreye , ağırlıkları 1350 kg.'a ulaşan türleri çok sık görülür. Büyük balıklar olmalarına rağmen insanlar çin zararsız canlılardır.

7. Kambur balina (Megaptera novaeangliae)

7. Kambur balina (Megaptera novaeangliae)

Kambur balinalar genellikle 14,6–15,2 metre uzunluğundadır ve 31–41 ton ağırlığa ulaşabilirler. Dişiler erkeklerden daha iridir ve bu özelliğe sahip az sayıdaki memeli türünden biridirler. Olağanüstü bir birey 18,9 metre uzunluğa ve 48 ton ağırlığa ulaşabilir.Yavrular bile doğduklarında 4-5 metre olabilirler. Fotoğrafta da önde yavru balina arkada anne görülmektedir. Kambur balinalar çok hareketli ve fırsatçıdırlar. Planktonları, su yüzeyindeki bitki ve hayvanlardan oluşan yaşam formlarını ya da sürü halindeki balıkları yiyerek beslenirler. Yedikleri balıklar genellikle ticari yönden kullanılan, ekonomik bir değere sahip balıklardır. İnsanlar için tehlikesiz memelilerdir.

8. Büyük beyaz köpek balığı (Carcharodon carcharias)

8. Büyük beyaz köpek balığı (Carcharodon carcharias)

Lamnidae familyasından olan bu  köpek balığı türü denizlerin en yırtıcı en tehlikeli balıklarından biridir.Boyu 6 (nadiren 7) metreye ağırlığı 1.7 tona kadar ulaşabilen bu köpek balığı, bütün dünyadaki ılıman sularda, dolayısı ile Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında bulunur. Bazı kaynaklarda, Karadeniz'de de bulunduğu belirtilir.Ancak, hedef avları Türkiye sularında azaldığı için çok ender görülürler. Buna rağmen,  dünyada bu köpekbalığını fotoğraflamak için turlar düzenlenir. Ancak fotoğraları ancak bir kafes içindeyken çekilebilir.

9. Kamçı Kuyruk Köpekbalığı:

9. Kamçı Kuyruk Köpekbalığı:

Alopiidae familyasına ait bu köpekbalıklarının boyları 6 metre, ağırlıkları 500 kg'a kadar ulaşabilir. Uzun kuyruğu ile en ilginç köpekbalığı türlerinden biridir. Balık sürüleri içine dalıp kuyruğunu kamçı gibi kullanarak sersemlettiği veya öldürdüğü balıkları dönüp yer. İnsanlar için tehlikesiz balıklardır.

10. Napolyon Balığı (Cheilinus Undulatus)

10. Napolyon Balığı (Cheilinus Undulatus)

Mercan resiflerinde dalgıçların yanından ayrılmazlar. Boyları (erkeklerin) 2 metreye kadar ulaşır.Ağırlıkları 190 kiloya kadar ulaşır. Dişiler ise nadiren 1 metreyi bulabilir.İnsanlar için zararsızdırlar. Özellikle Kızıldeniz'de dalgıçlar haşlanmış katı yumurta ile balığı yanlarına çekerler. Ancak bu yöntem balığın doğal beslenme alışkanlığı dışında olduğundan yasaklanmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
6
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sarp Şık

16.'sını yaptık. http://www.milliyet.com.tr/marmara-yasiyor--gundem-2312964/